Jonas Anderson – en superstjärna i Thailand

Slinker ner till en lokal kiosk för att köpa Thaimat, slår efter visst övervägande till på stekt ris med fläsk och grönsaker, en chilihet wok med kyckling och den ständiga favoriten Phad Thai Goong, stekta nudlar med sötsyrlig smak som toppas med en limeklyfta och jordnötter. Thaimat har blivit den nya korvkiosken, fast så oändligt mycket godare och nyttigare med mycket grönsaker, lite kött och låg fetthalt. ”Den globala byn”, kommenterar min vän Fredrik på Facebook, och det kan man ju hålla med om.

Medan jag väntar begrundar jag det här reklambladet som först ger intryck av att vara reklam för någon thailändsk artist. Men som visar sig vara ännu en skickligt designad PR-flyer för en konsert på Södra Teatern (minns Re-Orientfestivalens affischer med Siw Malmqvist och Hasse Alfredsson klädda och sminkade som indier). Men jag kan ändå inte låta bli att fascineras av den historia som berättas på baksidan.

Jonas Anderson är alltså en svensk som flyttade till Thailand som 9-åring och lärde sig språket och kulturen. Han började sjunga på det sätt som är så typiskt för Thailändska schlagerartister som kombinerar västerländska rytmer och disco med en i grunden helt annan tonskala (pentatonisk) och mystiska vibraton. Han ska ha gjort stor succé och har nu släppt sin åttonde skiva. Jonas Anderson, eller Wadenholm som han egentligen heter, kommer till Sverige i oktober och uppträder med 8 musiker och dansare. På Södra Teaterns hemsida finns ett smakprov på vad som väntas. Ett lite långsammare nummer finns här, men allra roligaste är det här numret som låter misstänkt likt 50-talshiten Diana i Thailändsk cha-cha-version, tyvärr är bildkvaliten väldigt usel. Avslutningsvis vill jag tipsa om att Australiensisk TV gjorde ett helt reportage om Jonas redan 2001 som självklart också finns på YouTube.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i Jonas Anderson, Södra Teatern, Thailand. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s