Säpo: 200 extrema islamister i Sverige

Säpos kartläggning av extrem islamism kommer lägligt i efterdyningarna av det trots allt (tack och lov) ganska misslyckade terrordådet i Stockholms city. Det lär finnas cirka 200 extrema islamister i Sverige, de är utspridda över landet och de bedöms ha i varierande grad kapacitet att begå brott både i Sverige och utanför landets gränser. Men bedömningen är ändå att det rör sig om en ganska begränsad krets som inte ökar. Man kan jämföra, det är min egen slutsats, med högerextremister som är betydligt fler.

Politiska brott begås av många olika skäl, det finns förklaringar på olika nivåer, det individuella spelar förstås en stor roll. Men samtidigt attraheras ju människor till olika idéer och miljöer beroende på sin bakgrund och sina erfarenheter. En ung vit man och någon som har rötter i ett muslimskt land bjuds inte in i samma kretsar och det får konsekvenser för deras radikalisering. Med anledning av kommentarer på mitt förra inlägg vill jag igen betona: Det här handlar inte om islams utbredning i världen, det handlar om en krets islamister som ses som extrema även i den muslimska världen.

Många av de som Säpo kartlagt är uppvuxna i Sverige, det är lätt att se likheter med de terrordåd som skett i t ex London där gärningsmännen var väl integrerade och uppvuxna i Storbritannien. Eller läs Ian Burumas bok ”Murder in Amsterdam” om den man som dödade filmaren Theo van Gogh som hade en liknande bakgrund, drack alkohol, anlände till och med till brottsplatsen på cykel som en riktig holländare. Men mötet med vissa kretsar i ursprungsländerna verkar också ha varit avgörande för deras utveckling, även för självmordsbombaren i Stockholm. Allt fler verkar resa utomlands för träningsläger, något som tidigare uppmärksammats.

Rapporten har redan väckt en del kritik, se t ex Svensson som tycker den är tunn. Webbutsändningen från presskonferensen finns på regeringen.se. Reinfeldts kommentarer hittar ni på Rapport.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i islam, islamister, Säpo, terrorism. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Säpo: 200 extrema islamister i Sverige

  1. Jag är fortfarande medlem i ND, jag ser det inte som en motsägelse.

  2. Jag har bestämt för mig att du var ND:are ett tag där, var tog det vägen?

  3. Jag har alltid varit och är SD:are, ibland lite mer oberoende än tidigigare bara.

  4. Håller helt med dig Anders beträffande Göteborg 2001. Men annars har väl Säpo agerat lite olika, hanteringen av terrorattacken får en hel del kritik i dagens kvällstidningar, samtidigt svårt att upptäcka någon som aldrig gjort något som helst väsen av sig innan han begår ett dåd som detta.Hurdå Jimmy? Har du gått och blivit SD:are igen?

  5. I går var det noll och idag fick SD rätt igen. Vi känner igen den utveckligen numera…

  6. Anders_S skriver:

    Jag vill påpeka att jag inte tycker det är Säpos fel att den är tunn. Det är själva uppdraget som är omöjligt. Dvs premisserna och riktlinjerna innebär att man inte kunde få nåt annat än det vi fick. Jag ska skriva om detta imorgon.Jag ser det som att Säpo dessutom försöker mildra rapporten genom att i stort sett lägga fokus på sociala åtgärder som det enda verksamma mot terrorism på sikt. Världen blir allt mer bisarr. Poliser och nu också Säpo framstår ibland som försvarare av det rimliga och vettiga. Eller är det bara jag som blir äldre?Säpo var ju faktiskt också de vettigaste poliserna i samband med Göteborg 2001.

Kommentarsfältet är stängt.