En halv miljard i sjön

En halv miljard har regeringen satsat på rehabilitering av sjuka. Resultatet är inte ens mätbart enligt SVT som läst en utvärdering genomförd av Karolinska institutet. Rehabiliteringsgarantin skulle bli den största statliga satsningen på rehabilitering någonsin. Det fanns uttalade målsättningar att få ut långtidssjukskrivna i arbete. Hittills har projektet inte haft någon som helst  effekt på sjuktalen.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) medger att det är svårt att få ut långtidssjukskrivna i arbete, svårare än vad regeringen hade tänkt sig förmodligen (fast det säger han inte). Jag tror att regeringen har en helt felaktig syn på hur problemen ser ut för människor som är sjukskrivna. I Ulf Kristerssons och många andra moderaters värld kan alla arbeta med en rejäl knuff i baken och mindre pengar i plånboken så att de tvingas till försörjning.

I stället handlar det, vad jag tror, om en kombination av ett arbetsliv som inte tillåter några som helst skavanker och människor som har komplicerade diagnoser som gör det svårt att återinträda i arbetslivet. Flera av de långtidssjukskrivna som jag känner har fått diagnoser som ADHD, Aspberger och liknande sent i livet efter att ha gått in i väggen många gånger på sina arbetsplatser och så småningom fasats ut i allt längre sjukskrivningar. Andra har missbruksproblem förenat med olika psykiatriska diagnoser eller svårbehandlade sjukdomar som fibromyalgi, komplicerade arbetsskador etc.

Garantin skulle drivas igenom snabbt, vilket berodde på att man förändrade sjukförsäkringen. Många riskerade att bli utförsäkrade, rehabiliteringsgarantin skulle mildra effekten och lotsa tillbaks till yrkeslivet. Vad utredarna kunnat se är att mycket av pengarna fastnat på vägen, de som gått till sjukskrivna har medfört att de mår bättre, men inte tillräckligt bra för att kunna arbeta.

Välkommen till verkligheten, Ulf Kristersson!

Förvånansvärt få av andra medier har hittills följt upp nyheten, men desto fler bloggar.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i Alliansen, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s