Lärarna är oviktiga, tycker rektorn

Idag sittstrejkar alla elever på Södermalmsskolans litteratur och dramainriktning, de så kallade LD-klasserna, i protest mot omflyttning av populära lärare. Något som knappast lär röra om i nyhetsfloden, många tänker nog att det handlar om lyxproblem i medelklassreservat med välanpassade elever och talföra föräldrar. Men då missar man att det här är en del av ett mycket större problem vilket Åsa Beckman beskrev på ett utmärkt sätt i gårdagens DN Kultur.

Nu ska lärarkompetensen höjas, vilket i och för sig är bra. Men samtidigt öppnar det upp för inkompetenta skolledare som på ett okänsligt och godtyckligt sätt kan splittra fungerande lärarlag (kanske för att de uppfattas som för hotfulla och självständiga, eller bara av ren oförmåga) och göra sig av med ytterst kompetenta lärare på formella grunder. Trots att Jan Björklund lämnat en frist på flera år för kompletteringar i meritförteckningen och ger relativt stort svängrum för rektorerna att vara mer flexibla.

LD-klasserna leds av två lärare som självständigt och med stort engagemang utvecklat en modell att föra in litteratur och drama i hela undervisningen, båda otroligt uppskattade och erfarna pedagoger. Men rektorn anser inte att en profil ska vara ”personbunden”. Hur tänker hon? Är inte lärarna den viktigaste byggstenen i en bra skola?

Missnöjet med rektorn är egentligen större än vad som framgår av de pågående protesterna, och det gäller egentligen inte bara de två LD-pedagogerna. Lärarna på skolan har lagt fram en alternativ förändringsplan där de visat på hur de kan leva upp till kraven med det befintliga lärarlaget. Rektorn har inte lyssnat på någon, inte på lärarna, inte på eleverna, inte på föräldrarna. På en institution som skolan, där eleverna ska fostras till medborgare i en fungerande demokrati. Vilken bild ger inte det av hur samhället fungerar.

Dessutom tror jag det är idiotiskt även ur ett lönsamhetsperspektiv, lärare kommer att söka sig till andra skolor där de får mer respekt och uppskattning (och de lär inte ha svårt att hitta nya jobb), rykten om hur skolorna fungerar färdas fort, en populär skola degraderas, klasserna krymper och med det antalet elever som skolan får skolpeng för.

Min dotter lämnar snart grundskolan, men jag sörjer med alla elever i 7:an och 8:an och de som söker in nu till hösten och inte vet vad som väntar.

Se även Facebookgruppen för sittstrejken, elevernas manifest och bloggen Lektionsutvecklaren samt rektorns blogg där hon bemöter kritiken (och ägnar många ord åt de formella skäl som ligger  till grund för besluten).

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Lärarna är oviktiga, tycker rektorn

 1. annalenalod skriver:

  Det här är väl utagerat hoppas jag. Vet inte om vi måste dra det ett varv till. Eleverna får behålla sina uppskattade lärare om jag förstått allt rätt. Det finns uppenbarligen olika åsikter om rektorn, vare sig fel eller konstigt.

 2. lärare skriver:

  Som lärare på Södermalmsskolan så börjar jag tröttna på den här ensidiga debatten. Vår rektor har mängder med lärare, elever och föräldrar som stödjer henne. Hon har gjort så mycket för skolan sedan hon tillträdde och det är vi så glada för!

  Vi har dessutom en utmärkt dialog på skolan men om vissa lärare (LD) väljer att inte föra den dialogen i de forum vi har så är det inte rektorns fel. Jag förstår att ni som är föräldrar på skolan inte har full insyn men jag kan lova dig att det är långt ifrån så enkelt som ni tror att det är.

  Jag håller dessutom med läraren här ovan – vi ska ha utbildade lärare på skolan och jag är glad att det äntligen är en skolledare som tar tag i detta.

 3. Lärare skriver:

  Vad du har missat är att rektorn efterfrågade en dialog med LD-lärarna och gav dem samma chans som de andra lagens lärare men LD-lärarna valde att inte ta den chansen. Därför gav rektorn dem en chans till, på hennes initiativ, och fick slutligen LD-lärarna att vara delaktiga. Vi som arbetar på skolan vet hur det gick till och jag tror tyvärr att ni föräldrar inte har den insynen.

 4. annalenalod skriver:

  Det går förstås aldrig att få med alla dimensioner i ett kort blogginlägg. Det är klart att lärare ska vara gediget utbildade, men erfarenhet måste också väga tungt. De vi föräldrar reagerat på är brådskan och bristen på lyhördhet, så vitt jag förstår är det tänkt att den här reformen (till skillnad mot i stort sett allt annat man gör med skolan, bör påpekas) måste få ta lite tid så att det finns chans för skolorna att behålla uppskattade lärare som kan läsa upp sina betyg.
  Jag har talat med flera lärare från andra skolor också som reagerat över hur rektorn på Södermalmsskolan uttryckt sig i intervjuer. Det finns lärare på varenda skola som inte har exakt den behörighet som krävs för exakt den tjänst de uppbär, vilket kan ha en mängd orsaker och inte alls behöver betyda att de inte har stor yrkesskicklighet.
  Vad jag förstår pågår äntligen en dialog och det verkar finnas en öppning som kan leda till en lösning som parterna är nöjda med. Det är synd att det ska behövas mediadrev innan en rektor börjar tala med lärare och elever, men det är ju bra att det händer någon gång.

 5. lärare skriver:

  Jag arbetar som lärare på Södermalmsskolan och har insyn i det som händer. Som vanligt är inte situationen så enkel som du beskriver den och dessutom har vi mängder med lärare som stödjer vår rektor. Att vi lärare ska ha utbildning tycker jag är självklart och är förvånad över att det ens ska ifrågasättas.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s