MIN SENASTE BOK: ‘Vi måste förbereda oss på död’ – i huvudet på en terrorist

 

 

Den senaste boken som jag gav ut kom i slutet av 2017 och heter ”Vi måste förbereda oss på död – i huvudet på en terrorist” . Den berättar om olika terrordåd, både historiskt och i nutid. Det finns en presentationstext i förlaget Atlas höstkatalog:

”St Petersburg 1881. Malmö 1908. Beirut 1977. Oklahoma City 1995. Pireus 2002. London 2005. Eisenach 2011. Nice 2016.

Med utgångspunkt i ett antal terrorattentat skriver journalisten Anna-Lena Lodenius en historia om radikaliseringsprocesser och de människor som utför dessa brutala dåd, ofta med det egna livet som insats.

Den moderna terrorismen har en rad ideologiska rötter: anarkismen, högerextremismen, islamismen eller självständighetskampen är bara några av dem. Likheterna kan ändå vara häpnadsväckande, liksom skillnaderna. Mycket är okänt och omöjligt att veta – men radikaliseringen äger inte rum i ett vakuum. Lodenius beskriver miljöerna runt de blivande terroristerna, de personer som drar in andra i våldet och de ledande ideologer som inspirerar.”

684687Såhär skrev recensenterna:

Zinziana Ravini i Aftonbladet 2 januari 2018:

”Lodenius levererar här åtta precisa och dramatiskt skrivna studiefall av olika terrorister genom tiderna, från vänster- till högerextremister, religiösa och icke-religiösa. /…/ Vår tids stora bok om terrorismens patologiska mekanismer som kan både hitta diagnoser och finna botemedlen, har ännu inte kommit men Lodenius bok är helt klart ett steg i rätt riktning.”

Pär Fagerström i en rad olika tidningar, bl a VLT den 13 december 2017:

”Beskrivningarna av de olika fallen —från mordet på tsar Alexander II 1881 över Amalthea-dådet i Malmö hamn 1908, via Oklahoma City 1995 och Londons tunnelbana 2005, till Nice strandpromenad 2015 — är spännande och intressanta. Varje kapitel är ungefär som när Leif GW Persson berättar om någon gammal hemskhet i ”Veckans brott”.”

Kristina Linquist i DN den 13 december 2017:

”I åtta kapitel rör sig Lodenius genom mer eller mindre välkända berättelser om terror, med start i S:t Petersburg på 1880-talet. Via Malmö, Beirut, Oklahoma city, Pireus, London och tyska Eisenach landar hon sedan på Promenade des Anglais, där Mohamed Lahouaiej-Bouhlel sommaren 2016 mejade ner hundratals firande människor. Och det är till stor del fängslande läsning.”

Annonser