
I slutet av 2017 publicerades boken ”Vi måste förbereda oss på död – i huvudet på en terrorist” som berättar om olika terrordåd, både historiskt och i nutid. Den utkom som ljudbok i förkortad version 2022 under namnet ”I huvudet på en terrorist” (Historiska Media).
Det finns en presentationstext i förlaget Atlas höstkatalog:
”St Petersburg 1881. Malmö 1908. Beirut 1977. Oklahoma City 1995. Pireus 2002. London 2005. Eisenach 2011. Nice 2016.
Med utgångspunkt i ett antal terrorattentat skriver journalisten Anna-Lena Lodenius en historia om radikaliseringsprocesser och de människor som utför dessa brutala dåd, ofta med det egna livet som insats.
Den moderna terrorismen har en rad ideologiska rötter: anarkismen, högerextremismen, islamismen eller självständighetskampen är bara några av dem. Likheterna kan ändå vara häpnadsväckande, liksom skillnaderna. Mycket är okänt och omöjligt att veta – men radikaliseringen äger inte rum i ett vakuum. Lodenius beskriver miljöerna runt de blivande terroristerna, de personer som drar in andra i våldet och de ledande ideologer som inspirerar.”
Såhär skrev recensenterna:
Zinziana Ravini i Aftonbladet 2 januari 2018:
”Lodenius levererar här åtta precisa och dramatiskt skrivna studiefall av olika terrorister genom tiderna, från vänster- till högerextremister, religiösa och icke-religiösa. /…/ Vår tids stora bok om terrorismens patologiska mekanismer som kan både hitta diagnoser och finna botemedlen, har ännu inte kommit men Lodenius bok är helt klart ett steg i rätt riktning.”
Dag Sandahl i Östra Småland, den 2 februari 2018, skriver att boken är ”läsarvänlig” och ger en bra ingång eftersom den ger en grund för att försöka förstå människorna bakom dåden:
”Den kritiska fråga hon ställer är enkel men svår: ‘Hur klarar vi en effektiv terrorbekämpning utan att låta terrorn förändra våra samhällen?’. Det behövs människor som läser på och diskuterar med varandra, det är en insikt jag tar med mig efter mitt läsande. Vi behöver inte tycka om terroristerna, men vi måste förstå dem. För vår egen skull i varje fall.”
Pär Fagerström i en rad olika tidningar, bl a VLT den 13 december 2017:
”Beskrivningarna av de olika fallen —från mordet på tsar Alexander II 1881 över Amalthea-dådet i Malmö hamn 1908, via Oklahoma City 1995 och Londons tunnelbana 2005, till Nice strandpromenad 2015 — är spännande och intressanta. Varje kapitel är ungefär som när Leif GW Persson berättar om någon gammal hemskhet i ”Veckans brott”.”
Kristina Linquist i DN den 13 december 2017:
”I åtta kapitel rör sig Lodenius genom mer eller mindre välkända berättelser om terror, med start i S:t Petersburg på 1880-talet. Via Malmö, Beirut, Oklahoma city, Pireus, London och tyska Eisenach landar hon sedan på Promenade des Anglais, där Mohamed Lahouaiej-Bouhlel sommaren 2016 mejade ner hundratals firande människor. Och det är till stor del fängslande läsning.”