Om högerpopulism

Sverigedemokraterna är bara ett av många partier i Europa som kan beskrivas som högerpopulistiska. Jag har skrivit en hel del texter om själva fenomenet högerpopulism, och många av dessa handlar om utmaningen för vänstern och arbetarrörelsen, en del av dessa är i form av rapporter eller studiecirklar, men för att underlätta länkar jag dessa även från denna sida.

Jag har ofta försökt att definera själva begreppet högerpopulism, bland annat i en text som jag skrev för några år sedan.

Skärmklipp2Sommaren 2018 kom en antologi om strategier mot högerpopulism som gavs ut av tyska Friedrich Ebert Stiftungs Norden-kontor. Det består av texter om fyra länder: Danmark, Norge, Sverige och Tyskland. Jag har skrivit det avsnitt som handlar om svensk politik och Sverigedemokraterna.

Avsikten med projektet var att utforska hur arbetarrörelsen kan bemöta sådana här partier och se om det finns något vi kan lära av varandra. Texten släpptes först som en pdf.

9789173894838_200_vi-sager-vad-du-tanker_haftadMin bok ”Vi säger vad du tänker” tar upp fenomenet radikala högerpopulistika partier i ett europeiskt perspektiv.

Jag har granskat begreppet, går igenom historik, vilka som röstar på partierna och rest runt och tittat på olika partier som skulle kunna beskrivas som högerpopulistiska.

omslag_5_2015Hösten 2015 skrev jag två stora artiklar om nordisk högerpopulism, den ena publicerades i tidskriften Tvärdrag nummer 3:2015 och resonerar kring att det sitter högerpopulistiska partier i regeringarna i flera länder samtidigt som vi har ett rekordstort flyktingmottagande. Den andra fanns med i Ordfront magasin nummer 5:2015 och var framför allt en genomgång av de nordiska högerpopulistpartierna, likheter och skillnader och något om hur de påverkas av att få mer makt.

PopulismDen äldsta texten som jag skrivit om högerpopulism är en rapport inom ramen för LO:s demokratiprojekt 1999.

I ”Populism, makt, demokrati” skriver jag band annat om forskningsläget kring fenomenet högerpopulism och vad man kan tänka kring effektiva motåtgärder. Den kan, även om den kom för länge sedan, faktiskt fortfarande ha en viss relevans.

tvärdragSent hösten 2013 skrev jag en lång artikel i tidningen Tvärdrag om hur arbetarrörelsen i Europa tacklar högerpopulism. Det ämnet har jag avhandlat även i rad rapporter. Jag och Mats Wingborg var med och tog fram studiematerial för LO:s ”Alla kan göra något”-projekt och skrev stora delar av Transports ”Schyssta villkor för alla”.

Här kommer några av mina Mats Wingborgs rapporter om högerpopulism:

images21) 2010 skrev vi en rapport där vi tittade på högerpopulistiska partier i Norden och hur socialdemokratin och facket hanterat dessa.

Vår rapport fick det något otympliga namnet: ”Arbetarrörelsens strategier för att motverka främlingsfientliga och högerpopulistiska partier”. Den gavs ut av Friedrich Ebert Stiftung, ABF och LO gemensamt.

tankesmedjan2)  ”Arbetarrörelsen och hotet från högerpopulisterna” är en rapport med liknande tema som följde upp fackets och socialdemokratins hantering av dessa partier två år senare, 2012. Den gavs ut av Tankeverksamheten inom arbetarrörelsen i Göteborg.

Fler artiklar: Efter valet i Norge hösten 2013 skrev jag en text för norska Verdens gang där jag jämför SD och Fremskrittspartiet som just hamnat i regeringen. 2010 skrev jag en artikel om SD i Ordfront magasin som hade en sidoartikel där jag tog upp ”SD:s kusiner i Europa”. Våren 2010 skrev jag en rapport för Utrikespolitiska institutet (Världspolitikens dagsfrågor) som handlade om högerpopulism med fokus på den svenska och brittiska (”Revolt mot eliten”).

Annons

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s