Foton som inte fick plats i boken

Tyvärr har många foton som föreställer Birger Furugård försvunnit. Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek har utsatt för stölder och många av de foton som återges i äldre artiklar i böcker och i pressen går inte längre att hitta i bildarkiven. Den som läser boken ”En värmländsk Hitler – Birger Furugård och de första svenska nazisterna” ska därför märka att jag ibland nämner bilder i texten som inte finns med på sidan. Det beror på att kvaliteten bedömts vara för dålig.

Som en kompromiss lägger jag ut några av dessa foton här på hemsidan/bloggen. Oftast har jag fotograferat av med mobilkamera i något arkiv. Bilderna är oftast väldigt gamla och jag gissar att det inte är något problem att sprida. Men tveka inte att höra av er om ni ser någon bild som det finns upphovsrättsliga problem med eller om ni, vilket förstås vore väldigt roligt, vet var man kan hitta en bättre kopia.

Jag tar också med några tidningsframsidor och satirteckningar som jag nämner men som blir alldeles för plottriga och svårlästa i en bok och några bilder som ströks på grund av platsbrist.

Sid 22 – Den här duken låg på salsbordet hemma hos Birger Furugård och kan numera beskådas på hembygds- och beredskapsmuseet i Koppom. (Jag har tagit fotot.)

En äldre bild på Birger Furugårds barndomshem Vikebotten. Huset står kvar, men när jag passerade där för några år sedan var det svårt att se byggnaden bakom alla lummiga träd som vuxit upp runt om.

Sid 28 – Det finns få offentliga bilder på Sigurd Furugård, men såhär såg han ut i sina passhandlingar när han arbetade för Röda korset i Sibirien på 1910-talet.

Sid 38 – Bilden visar de tre bröderna Furugård – f v Gunnar, Sigurd och Birger – i samband med att de bildar det första svenska nazistpartiet 1924. Den publicerades i nazistpartiets tidning Klingan och senare även i en intern biografi om Birger Furugård. En oerhört intressant bild rent historiskt som jag tyvärr endast sett i detta mycket påvra skick.

Sid 39 – Såhär såg första sidan ut av det första numret av nazistpartiets tidning.

Sid 41 – Såhär såg tidningen ut när den gjordes om till en tidskrift med mindre format och bättre papper.

Sid 52 – Birger Furugård besöker ett möte med det tyska nazistpartiet i Essen 1927, bild ur Vecko-Journalen 1930. Gruppbilden hängde på Birger Furugårds vägg i hans arbetsrum i många år. Birger Furugård syns näst längst till höger. Längst till vänster syns Gregor Strasser som Birger Furugård brevväxlade med. På andra plats till höger från Hitler står Heinrich Himmler, som var den i nazistpartiet som Birger Furugård också hade en intensiv brevväxling med. En bild som verkligen visar hur högt Birger Furugårds kontakter i partiet gick. Vid samma tillfälle togs en annan oftare publicerad bild, som också finns med i min bok, där han sitter tillsammans med Goebbels och Hitler.

I artikeln i Vecko-Journalen förekommer även två foton som visar hur det såg ut hemma hos Birger Furugård.

Sid 57 – Birger Furugård finns med på denna gruppbild som togs vid Nürnbergdagarna 1927 och som återges i den senare utrikesministern Torsten Nilssons bok ”Lag och näve”. Birger Furugård står i övre raden som andra person från vänster efter Rudolf Hess. (Jag har bearbetat bilden något.)

Sid 110-111 – Här är även bilden till den text som Alf Henrikson skrev i samband med avslöjandet om Munckska kåren (han kallade sig oftast Henrik men här använder han signaturen Heinrich).

Sid 134 – Väddöprästen Ernfrid Ljungwe förrättade det första nationalsocialistiska bröllopet i Sverige 1932. Bilden publicerades i Dagens Nyheter och i nazistpartiets egen tidning.

Sid 152 – Framsidan av Furugårdspartiets tidning efter att nazisterna tagit makten i Tyskland.

Sid 178 – Framsidan av tidningen Vår kamp i oktober 1933 när man hävdade att Furugård avgått. Han var själv av en annan åsikt.

Sid 182 – Jag har inte fått tag i Svenska Dagbladets bild från mötet i Stora rådet hösten 1933. I boken har vi publicerat en annan bild från samma tillfälle, men den här är mer intressant eftersom den visar partiets tre centrala personer vid den här tiden. (Den fanns även med i en bok som som jag har fotograferat den ur.)

Sid 188 – Satirtecknng som publicerades i Social-Demokraten i samband med upploppet på ett Clartémöte i slutet av 1933. I bildtexten påpekas att nazisterna inte verkar ha något sinne för vetenskaplig rasbiologi, men möjligen ursinne.

Sid 200 – Satirteckning i Svenska Dagbladet i samband med diskussionerna kring nazistpartiets SA-hem.

Sid 227 – I boken finns gruppbilder från flera riksmöten. Det togs en bild även från riksmötet 1935 som publicerades i partiets tidning, men som jag inte hittat någon bättre kopia av. Jag kan inte se Birger Furugård själv på bilden. Tidigare år har han suttit längst fram i mitten på bilden. Men det är förmodligen hans porträtt vi ser på väggen längst bak.

Annons