Rednex tas över av dubbelgångare

Det har utbrutit en konflikt kring bandet Rednex. Bandet som hade en hit med ”Cotton Eyed Joe” och som alltid påstås vara jättestora någon annanstans som i Rumänien och Vitryssland. Känns knappast som någon världskatastrof. Alla medlemmar ska i alla fall bytas ut, skriver Expressen. Det verkligt intressanta i artikeln är dock att det existerar ett Rednex Tribute Band.

”Vi har haft bland annat det här Tribute-bandet som har spelat våra låtar i ett par år nu, och de har väl fått lite vatten på sin kvarn och känt att mycket vill ha mer. Det är inte första gången vi råkar ut för någonting sånt här”, säger sångerskan Annika Ljungberg till Expressen.

Ett hyllningsband till Rednex? Jag får inte ihop det. Googlar och inser att det här är en gammal historia. För några år sedan stämde de ”äkta” Rednex kopiorna för att de åkte runt i likadana kläder och spelade samma låtar för ett lägre arvode. Frågan om vem som har rätt att använda namnet överlåter jag åt andra att avgöra. Undrar mest: Behöver världen mer än ett Rednex?

Det får mig osökt att tänka på en ny hyllningsplatta som kom för en tid sedan där olika artister tolkar Olle Ljungström. Jag har alltid trott att sådant är förbehållet artister med någon slags ikonstatus. Men Olle Ljungström? Som inte gett ut en skiva på många år och vars skivor sålt rätt måttligt. Olle Ljungström som var med och spelade in en film från Afghanistan tillsammans med Paul Hollender som är det närmaste en parodi på dokumentärfilm jag kan tänka mig och som senare mest synts i märkliga konstprojekt.

Ok, Ljungström har spelat in några riktigt bra skivor, gillade särskilt den första med ”Jag spelar vanlig” som en av höjdpunkterna. När jag provlyssnar på nätet inser jag att kopiorna ibland överträffar orginalet, Heinz Liljedahls låtar blir inte sämre när andra artister tar över dem. Lyssna t ex på Sara Isakssons ”Som man bäddar”. Hamnar på en My Space-sida där människor ömsint undrar hur han mår och frågar om han äter ordentligt etc. Det finns uppenbarligen någon slags kärlek till föremålet som kanske motiverar ”Andra sjunger Olle Ljungström”, trots allt.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Heinz Liljedahl, Olle Ljungström, Rednex, Rednex Tribute Band, Sara Ísaksson. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Rednex tas över av dubbelgångare

  1. Fast den anonyme mannen Göran (antar jag att han heter) Danielsson måste ju ha problem med att alla tror att det är hon Annica som är Rednex. Å andra sidan förstår jag inte upphetsningen över Rednex oavsett vem som är med där. Men tack ändå för ditt klargörande.

  2. Richard skriver:

    Hej kan bara informera er all om att den som är orginalartist ä r ne herre som heter Gööran Danielsson han är den som är den manliga rösten på alla Rednexskivor och således den igentliga orginalmedlemen ! och lite kuriosa så är det ju så att Annica har aldrig startat Rednex det Är Ranis som och Rednex AB som gjort det och sedan fick Annicka vara med och sjunga dom kvinnliga partierna på om jag inte missminner mig 2 skivor sedan har det varit andra kvinnor men alltid samma manliga! så Annica är ju bara en i mängden! så man kan undra vem som är ute efter vad! och det är ju så att Annica slutade självmant i Rednex för en solo karriär som floppade och sedan ville komma tillbaka då det inte blev något med solokarriären!Lite gött fakta!

  3. Ähh, va larvig du kan vara ibland…

  4. Men vilken tur att du upplyser mig!

  5. Samma sak som med bandet KISS och partiet SD va?(Den politiska kopplingen såg du inte va?)

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s