NY BOK: Svart på vitt – om Sverigedemokraterna

Min nya bok om Sverigedemokraterna kom ut lagom till partiets dag i Almedalen den 6 juli 2022: Svart på vitt – om Sverigedemokraterna (Atlas). Den är tänkt som en slags handbok. Boken följer partiet kronologiskt från föregångarna och starten av partiet till idag och går igenom så väl viktiga händelser i partiet som de viktiga personerna och hur de agerat i offentligheten. Det finns därtill avsnitt om de ideologiska grundvalarna, arbetet i kommunerna och hur det kan komma sig att partiet lockar så många väljare ur arbetarklassen.

Ingen kan komma ihåg allt som berättats om SD genom åren, mängden information är alltför stor. Dessutom kommer de nya och unga läsare som inte följt partiet. Min tanke är att servera en bred men ändå lättillgänglig introduktion till SD om partiets historia, ideologi och hur det fungerar både centralt och lokalt. Självklart handlar det mycket om centrala företrädare som Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson. Jag tror att även den som följt SD har en del att hämta i form av analyser, teman och påminnelser om hur det sett ut.

Jag lutar mig delvis mot att jag följt SD ända sedan föregångarna BSS och Sverigepartiet och aldrig släppt taget. När jag satte mig ner för att skriva hade jag många hyllmeter med sparat material. Bland det första som flöt upp var SD:s första egna historik (1988–1991: Ett partis framväxt, det har blivit fler genom åren) där det framhålls redan i förordet att det är ”viktigt att historien om oss själva inte överlåts till element som Anna-Lena Lodenius …”. Jag har blivit bokstavligen utburen från möten, mina texter och uttalanden har varit föremål för massiv kritik, och ändå står vi nu här, drygt trettio år senare.

Det var inte självklart att jag skulle ge mig i kast med SD en gång till. Men faktum är att trots att jag skrivit så mycket om SD har jag hittills bara skrivit en enda bok som fokuserar uteslutande på partiet. Extremhögern, som jag skrev med Stieg Larsson, och som kom första gången på Tidens förlag 1991, innehåller flera kapitel om SD, men också mycket annat (det var för övrigt jag som skrev just dessa kapitel liksom det mesta som handlade om Sverige). Det är förresten lite ironiskt att den forskare som SD städslat för att skriva partiets vitbok nämner just den här boken (tidskriften Kvartals podd) allra först när han blir ombedd att lyfta upp andra böcker som inspirerat honom. Slaget om svenskheten från 1999 (Atlas, med Mats Wingborg) handlade specifikt om att ta debatten med SD och analyserade ideérna. Det här är alltså första gången som jag skrivit något bredare om partiet i bokform.

Annons