Radio/poddar

Mina insatser i både radiomediet och poddvärlden handlar oftast om att jag blir intervjuad och får uttala mig i frågor som rör det jag skriver om i mina böcker och artiklar, alltså högerpopulism eller våldsbejakande extremism och ytterkantsrörelser inom politik och religion. Det kan handla om alla typer av radioprogram, Ekot, lokalradion, aktualitetsmagasin som Studio 1, specialprogram som Filosofiska rummet etc men också poddar som drivs av enskilda eller organisationer av olika slag.

Jag medverkade i Studio Expos podd inför 1 maj 2023 för att prata om hur organisationer på den extrema högerkanten tagit sig an arbetarrörelsens dag historiskt och idag. Jag och Daniel Pohl pratade t ex om Nordiska Motståndsrörelsen och Sverigedemokraternas sätt att försöka göra dagen till sin men utan att bry sig om centrala frågor för andra 1 maj-firare som rättigheter i arbetslivet etc.

I början av 2023 publicerade Dagens Arbete Historia en podd om facklig kamp mot nazismen med mig, Helle Klein och Harald Gatu. Efter valet 2022 medverkade jag t ex i tidskriften Kvartals podd för att kommentera valutgången. Hösten 2021 medverkade jag i flera olika poddar kring mina böcker om Birger Furugård och den sexuella revolutionen. I november 2021 debatterade jag pornografi med anledning av vår bok ”Frigjorda tider” i Fokus-podden. Jag har även medverkat i den kunskapsorienterade podden allt som ”Allt du velat veta” med Fritte Fritzon.

2015-12-18 13.24.01

När jag gör radio själv har det nästan alltid varit musikradio. Jag gör regelbundet musikradio tillsammans med Fredrik af Trampe som delar mitt intresse för udda musik, nöjeshistoria och och subkulturella fenomen. Vi har tidigare varit jul-DJ:s på Klubb Sunkit tillsammans, men vår första chans att visa upp oss gemensamt i radio inträffade på julafton 2015 i P4 i programmet ”Bland lutfisk, cowboys och hawaiitomtar – julmusiken du inte visste fanns ”.

Vi har  därefter gjort ett likande program som sänts någon gång i julhelgen varje år. Vi producerar två timmar radio och det sker tillsammans med Tredje Statsmakten AB och vår producent och tekniker Fredrik Nilsson. Utöver detta har vi gjort två påskprogram, det första sändes 2017 och det andra 2019.

Jag har även medverkat i flera poddar, bland annat Snedtänkt och DJ 50 spänn, som fokuserat på mitt intresse för udda skivinspelningar och musik som trillat vid sidan.

I mitten av 1990-talet lyckades jag förena mina olika sidor när jag gjorde en serie program i P3:s Musikjournalen om det då nya fenomenet nazistisk rockmusik, så kallad Vit makt-musik. Serien är, såvitt jag vet, unik i sitt slag, och den väckte en del diskussioner bland de som ansåg att sådan musik inte ska spelas i radio. Avsikten var dock, vilket bör ha framgått tydligt för den som lyssnade, inte att hylla musiken utan tvärtom att upplysa och avslöja. Banden lät nämligen ibland ganska normala rent musikaliskt, och inte minst på många skolor fanns en bristande förståelse för att det handlade om nazistpropaganda.

Annons