Radio/poddar

Mina insatser i både radiomediet och poddvärlden handlar oftast om att jag blir intervjuad och får uttala mig i frågor som rör det jag skriver om i mina böcker och artiklar, alltså högerpopulism eller våldsbejakande extremism och ytterkantsrörelser inom politik och religion. Det kan handla om alla typer av radioprogram, Ekot, lokalradion, aktualitetsmagasin som Studio 1, specialprogram som Filosofiska rummet etc. Men även mer kunskapsorienterade poddar som ”Allt du velat veta” med Fritte Fritzon.

2015-12-18 13.24.01

När jag gör radio själv har det däremot nästan alltid varit musikradio. Jag gör regelbundet musikradio tillsammans med Fredrik af Trampe som delar mitt intresse för udda och knasig musik och och subkulturella fenomen. Vi har tidigare varit jul-DJ:s på Klubb Sunkit tillsammans, men vår första chans att visa upp oss gemensamt i radio inträffade på julafton 2015 i P4 i programmet ”Bland lutfisk, cowboys och hawaiitomtar – julmusiken du inte visste fanns ”.

Vi har  därefter gjort ett likande program som sänts någon gång i julhelgen varje år. Vi producerar två timmar radio och det sker tillsammans med Tredje Statsmakten AB och vår producent och tekniker Fredrik Nilsson. Utöver detta har vi gjort två påskprogram, det första sändes 2017 och det andra 2019.

I mitten av 1990-talet lyckades jag förena mina olika sidor när jag gjorde en serie program i P3:s Musikjournalen om det då nya fenomenet nazistisk rockmusik, så kallad Vit makt-musik. Serien är, såvitt jag vet, unik i sitt slag, och den väckte en del diskussioner bland de som ansåg att sådan musik inte ska spelas i radio. Avsikten var dock, vilket bör ha framgått tydligt för den som lyssnade, inte att hylla musiken utan tvärtom att upplysa och avslöja. Banden lät nämligen ibland ganska normala rent musikaliskt, och inte minst på många skolor fanns en bristande förståelse för att det handlade om nazistpropaganda.

Jag har även medverkat i flera poddar, bland annat Snedtänkt och DJ 50 spänn, som fokuserat på mitt intresse för udda skivinspelningar och musik som trillat vid sidan.