Radio

Mina insatser i radiomediet handlar  oftast om att jag blir intervjuad och får uttala mig i frågor som rör det jag skriver om i mina böcker och artiklar, alltså våldsbejakande extremism och ytterkantsrörelser inom politik och religion. När jag gör radio själv har det däremot nästan alltid varit musikradio.

I mitten av 1990-talet lyckades jag förena mina olika sidor när jag gjorde en serie program i P3:s Musikjournalen om det då nya fenomenet nazistisk rockmusik, så kallad Vit makt-musik. Serien är, såvitt jag vet, unik i sitt slag, och den väckte en del diskussioner bland de som ansåg att sådan musik inte ska spelas i radio. Avsikten var dock, vilket bör ha framgått tydligt för den som lyssnade, inte att hylla musiken utan tvärtom att upplysa och avslöja. Banden lät nämligen ibland ganska normala rent musikaliskt, och inte minst på många skolor fanns en bristande förståelse för att det handlade om nazistpropaganda.

JUL- OCH PÅSKRADIO

2015-12-18 13.24.01

2017-04-03 16.27.47-1På senare år har jag och Fredrik af Trampe börjat göra radioprogram om vårt gemensamma intresse: udda och ovanlig musik.  Vår första chans att visa upp oss gemensamt i radio inträffade på julafton 2015 i P4. Då sändes programmet ”Bland lutfisk, cowboys och hawaiitomtar – julmusiken du inte visste fanns ”, två timmar musikradio som vi gjorde tillsammans med Tredje Statsmakten AB. Vi har  därefter gjort ett likande program som sänts någon gång i julhelgen varje år. Dessutom har vi gjort två påskprogram, det första sändes 2017 och sedan återkom vi 2019. Programmen ligger sedan på webben en månad för den som inte lyckas pricka in sändningen mitt i julfirandet. Men tyvärr tas de sedan bort eftersom de innehåller så mycket musik (och kostar Stim-pengar för Sveriges Radio). Foto: Båda bilderna av Lasse Truedsson