Radio

Mina insatser i radiomediet handlar  oftast om att jag blir intervjuad och får uttala mig i frågor som rör det jag skriver om i mina böcker och artiklar, alltså våldsbejakande extremism och ytterkantsrörelser inom politik och religion. När jag gör radio själv har det däremot nästan alltid varit musikradio.

I mitten av 1990-talet lyckades jag förena mina olika sidor när jag gjorde en serie program i P3:s Musikjournalen om det då nya fenomenet nazistisk rockmusik, så kallad Vit makt-musik. Serien är, såvitt jag vet, unik i sitt slag, och den väckte en del diskussioner bland de som ansåg att sådan musik inte ska spelas i radio. Avsikten var dock, vilket bör ha framgått tydligt för den som lyssnade, inte att hylla musiken utan tvärtom att upplysa och avslöja. Banden lät nämligen ibland ganska normala rent musikaliskt, och inte minst på många skolor fanns en bristande förståelse för att det handlade om nazistpropaganda.

JUL- OCH PÅSKRADIO

2015-12-18 13.24.01

2017-04-03 16.27.47-1Jag gör regelbundet musikradio tillsammans med Fredrik af Trampe som delar mitt intresse för udda och knasig musik och och subkulturella fenomen. Vi har tidigare varit jul-DJ:s på Klubb Sunkit tillsammans, men vår första chans att visa upp oss gemensamt i radio inträffade på julafton 2015 i P4 i programmet ”Bland lutfisk, cowboys och hawaiitomtar – julmusiken du inte visste fanns ”. Vi har  därefter gjort ett likande program som sänts någon gång i julhelgen varje år. Vi producerar två timmar radio och det sker tillsammans med Tredje Statsmakten AB och vår producent och tekniker Fredrik Nilsson.

Utöver detta har vi gjort två påskprogram, det första sändes 2017 och det andra 2019.

Programmen ligger på webben en månad efter att de sänts Men tyvärr tas de sedan bort eftersom de innehåller så mycket musik (och kostar Stim-pengar för Sveriges Radio), och vi kan inte heller dela dem på annat sätt. Mycket av den julmusik som vi spelat finns samlat i en Spotify-lista som heter just ”Bland lutfisk, cowboys och hawaiitomtar”.

Foto: Båda bilderna av Lasse Truedsson