Radio

2015-12-18 13.24.01

Jag och Fredrik af Trampe provar tomteluvorna inför vårt julradioprogram som sändes i P4 julafton 2015. Foto: Lars Truedson

Jag och Fredrik af Trampe har börjat göra radioprogram om vårt gemensamma intresse: udda och ovanlig musik.  Vår första chans att visa upp oss gemensamt i radio inträffade på julafton 2015 i P4. Då sändes programmet ”Bland lutfisk, cowboys och hawaiitomtar – julmusiken du inte visste fanns ” (kan avlyssnas på Radiogodis), 2 timmar musikradio som vi gjorde tillsammans med Tredje Statsmakten AB (som annars gör bland annat Medierna i P1).

Det blir ett liknande program med oss i P4 även på julafton 2016, och den här gången sänder vi något tidigare – mellan kl 17 och 19. Vi tar gärna emot önskemål och synpunkter, men satsar i övrigt på samma vildsinta blandning som 2015. Vi kan redan nu utlova att det blir en särskild avdelning om jul i Göteborg. Programmet läggs även ut på nätet, för er som har annat för er när det sänds.

Vi var tidigare DJ:s tillsammans på den årliga julfesten på Klubb Sunkit, en klubb för det som ibland kallas Incredible Strange Music, eller sunkedelica. I den svenska formen av denna musikform finns en stark kärlek till svenska dansband och egensinniga svenska skivartister, ofta självutgivna och sällan spelade i andra sammanhang. Vid ett tillfälle genomfördes även en speciell påskspelning.

Vår avsikt är att fortsätta göra den här typen av program, och åtar oss också gärna DJ-uppdrag med inriktning på den här typen av musik. Vi sysslar självklart inte bara med julmusik, utan kan spela och prata om musik som passar alla tider på året.

I väntan på detta går det även att lyssna på en intervju som Kalle Lind gjorde med mig i sin podd Snedtänkt, avsnittet handlar just om udda julmusik, alltså samma tema som i radioprogrammet fast här väljer vi det som kanske är snäppet ännu smalare. Eftersom det är en podd kan vi inte heller spela hela låtarna.

Mina insatser i radio-mediet handlar oftast om att jag blir intervjuad och får uttalat mig i frågor som rör det jag skriver om i mina böcker och artiklar. När jag gör radio själv har det hittills handlat uteslutande om musikradio. I mitten av 1990-talet lyckades jag förena mina olika inriktning när jag gjorde en serie program i P3:s Musikjournalen om det då nya fenomenet nazistisk rockmusik, så kallad Vit makt-musik. Serien är, såvitt jag vet unik i sitt slag, och den väckte en del diskussioner bland de som ansåg att sådan musik inte ska spelas i radio. Avsikten var dock, vilket bör ha framgått tydligt för den som lyssnade, inte att hylla musiken utan tvärtom att upplysa och avslöja. Banden lät nämligen ibland ganska normala rent musikaliskt, och inte minst på många skolor fanns en bristande förståelse för att det handlade om nazistpropaganda.

Synkopen

Kvartetten Synkopen inledde vårt julradioprogram december 2015.

stoor-135057-238930__60843w

Vi spelade också ett spår från Yngve Stoors första julskiva