Radio

Mina insatser i radiomediet handlar  oftast om att jag blir intervjuad och får uttala mig i frågor som rör det jag skriver om i mina böcker och artiklar, alltså våldsbejakande extremism och ytterkantsrörelser inom politik och religion. När jag gör radio själv har det däremot nästan alltid varit musikradio.

I mitten av 1990-talet lyckades jag förena mina olika inriktning när jag gjorde en serie program i P3:s Musikjournalen om det då nya fenomenet nazistisk rockmusik, så kallad Vit makt-musik. Serien är, såvitt jag vet, unik i sitt slag, och den väckte en del diskussioner bland de som ansåg att sådan musik inte ska spelas i radio. Avsikten var dock, vilket bör ha framgått tydligt för den som lyssnade, inte att hylla musiken utan tvärtom att upplysa och avslöja. Banden lät nämligen ibland ganska normala rent musikaliskt, och inte minst på många skolor fanns en bristande förståelse för att det handlade om nazistpropaganda.

JUL- OCH PÅSKRADIO

2015-12-18 13.24.01

Foto: Lasse Truedsson

På senare år har jag och Fredrik af Trampe börjat göra radioprogram om vårt gemensamma intresse: udda och ovanlig musik.  Vår första chans att visa upp oss gemensamt i radio inträffade på julafton 2015 i P4. Då sändes programmet ”Bland lutfisk, cowboys och hawaiitomtar – julmusiken du inte visste fanns ”, 2 timmar musikradio som vi gjorde tillsammans med Tredje Statsmakten AB, som annars gör bland annat Medierna i P1. Ett liknande program sändes även på julafton 2016 och dan före dan 2017 och 2018, samt i påskhelgen 2017. Programmen ligger sedan på webben en månad för de som inte lyckas pricka in sändningen mitt i julfirandet.

 

Annonser