Radio

2015-12-18 13.24.01

Jag och Fredrik af Trampe provar tomteluvorna inför vårt julradioprogram som sändes i P4 julafton 2015. Foto: Lars Truedson

Mina insatser i radiomediet handlar  oftast om att jag blir intervjuad och får uttala mig i frågor som rör det jag skriver om i mina böcker och artiklar, alltså våldsbejakande extremism och ytterkantsrörelser inom politik och religion. När jag gör radio själv har det däremot nästan alltid varit musikradio.

I mitten av 1990-talet lyckades jag förena mina olika inriktning när jag gjorde en serie program i P3:s Musikjournalen om det då nya fenomenet nazistisk rockmusik, så kallad Vit makt-musik. Serien är, såvitt jag vet, unik i sitt slag, och den väckte en del diskussioner bland de som ansåg att sådan musik inte ska spelas i radio. Avsikten var dock, vilket bör ha framgått tydligt för den som lyssnade, inte att hylla musiken utan tvärtom att upplysa och avslöja. Banden lät nämligen ibland ganska normala rent musikaliskt, och inte minst på många skolor fanns en bristande förståelse för att det handlade om nazistpropaganda.

På senare år har jag och Fredrik af Trampe börjat göra radioprogram om vårt gemensamma intresse: udda och ovanlig musik.  Vår första chans att visa upp oss gemensamt i radio inträffade på julafton 2015 i P4. Då sändes programmet ”Bland lutfisk, cowboys och hawaiitomtar – julmusiken du inte visste fanns ”, 2 timmar musikradio som vi gjorde tillsammans med Tredje Statsmakten AB, som annars gör bland annat Medierna i P1. Ett liknande program sändes även på julafton 2016 och dan före dan 2017.  Det finns en Spotify-lista med några av de låtar vi spelat i våra julprogram. Det tredje året gjordes en trailer som sändes i radio för att puffa för programmet:

2017-04-03 16.27.47-1

Avbrott i inspelningen av påskradioprogram med mig och Fredrik af Trampe. Foto: Lars Truedsson

2017 sändes även ett program i P4 på påskafton på temat udda, ovanlig och rolig musik med anknytning till påskhelgen som fick titeln Från Blåkullajazz till kycklingpolka. Det var något svårare än att hitta julmusik, men jag tycker ändå vi lyckades hyfsat, i synnerhet som vi inkluderade en del låtar på temat kycklingar och ägg (annars hade det nog varit omöjligt).

Jag och Fredrik af Trampe inledde vårt samarbete började med att vi spelade julmusik tillsammans på den årliga julfesten på Klubb Sunkit, en klubb för det som ibland kallas Incredible Strange Music, eller sunkedelica. I den svenska formen av denna musikform finns en stark kärlek till svenska dansband och egensinniga svenska skivartister, ofta självutgivna och sällan spelade i andra sammanhang. Vid ett tillfälle för många år sedan genomfördes även en speciell påskspelning. Klubb Sunkit skrev om oss på sin hemsida inför jul-spelningen 2017.

Apropå julmusik: Det finns även en intervju som Kalle Lind gjorde med mig i sin podd Snedtänkt, där jag pratar just om udda julmusik, alltså samma tema som i radioprogrammet fast här väljer vi det som kanske är snäppet ännu smalare. Eftersom det är en podd kan vi inte heller spela hela låtarna.

Synkopen

Kvartetten Synkopen inledde vårt julradioprogram december 2015.

stoor-135057-238930__60843w

Vi spelade också ett spår från Yngve Stoors första julskiva

Annonser