Artikel om svensk extremhöger på tyska och engelska

FES-Schweden-150 (1)”Right Wing Extremism in Europe” är en ambitiös antologi som gavs ut i våras av den tyska tankesmedjan och biståndsorganisationen Friedrich Ebert Stiftung (motsvarar väl närmast svenska Palmecentret). Den finns i en tryckt version, men går också att ladda ner gratis som pdf på både tyska och engelska. Fokus ligger i första hand på Tyskland, men det finns utmärkta kapitel även om exempelvis Ungern, Grekland, Rumänien och Ukraina.

Tanken är att det ska läggas till fler länder, och dessa ”supplement” publiceras också både i en tryckt version och på nätet.  Jag har skrivit bidraget om Sverige (som handlar lite även om andra länder i Skandinavien). Den tryckta versionen dröjer något, men nätversionen har just lagts ut. Här finns den engelska och här den tyska.

Jag vill betona att användningen av begrepp skiftar mellan länderna. Mitt kapitel handlar (på beställarens begäran) mest om Sverigedemokraterna, och något mindre om Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen. Jag kallar snarare SD för högerpopulister. Det finns inte någon samsyn mellan de europeiska länderna hur olika organisationer på högerkanten ska defineras och etiketteras, vilket försvårar analysen. Min text är en sammanfattning av mycket som jag tidigare skrivit på svenska, och innehåller alltså inte särskilt mycket nytt. Men det känns roligt att få det jag skriver översatt till andra språk.

Annons

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s