Att begrava en levande sångerska

Den här texten har jag försökt att få publicerad, men tidningarna tvekar av rädsla för de inblandades integritet. Eftersom andra nu börjat skriva om den här personen (se Ann Allans blogg) fast utan att nämna några namn, har jag valt att även lägga ut min hittills opublicerade text.

Det här handlar inte bara om den här personen utan också i hög grad om vi behandlar våra gamla i samhället. Jag kände inte sångerskan sedan tidigare, men hennes öde har rört mig mycket.

***

När upphör en människas rätt att få bestämma över sitt liv? Hur länge blir vi värdigt och respektfullt bemötta av omgivningen? Kan vi vara säkra på att de anhöriga förstår vad som är bäst för oss?

I en sjuksäng på ett äldreboende i Stockholmstrakten, bakom en anonym dörr, ligger en gång en av Sveriges största sångerskor, snart 90 år. Nu kommer hon inte ur sängen utan hjälp, ena benet och armen har svårt att hänga med efter en stroke förra sommaren.

För ett och ett halvt år sedan avled hennes make och ständige vän och samtalspartner sedan 70 år. När hon långsamt tillfrisknade efter stroken gick det upp för henne att hennes lägenhet var såld och alla hennes ägodelar skingrade. Hon bor med ett fåtal föremål och har inte själv fått välja vad hon vill ha med sig. Hon känner sig ofta mycket ensam.

Ålderdomen kan vara sig ganska lik för de flesta av oss, världsberömd artist eller inte: Ett reservat av glömska och förnedring, en transportsträcka mot slutet. Artiklarna som ska publiceras när hon försvinner är säkert redan skrivna. Vi som haft förmånen att få träffa henne på senare tid vet att hon fortfarande är i högsta grad levande och social, vi har skrattat i hennes sällskap, gnabbats med henne, utbytt minnen och berättelser, satt på CD-skivor och hört henne sjunga med i egna inspelningar.

Problemet är att hennes familj har en helt annan bild. De menar att hon blir aggressiv av att träffa andra människor, att hon behöver lugn och ro och att vännerna äventyrar hennes hälsa. De av hennes vänner jag talat med menar att det snarare är familjen som gör henne upprörd, inte minst eftersom de inte respekterar att hon har åsikter och säger vad hon tycker. Familjen är dessutom utspridd, de flesta bor inte ens så nära att de kan besöka henne regelbundet. Två bilder, och i mitten står sångerskan.

Visst är hon arg, men hon har kanske goda skäl att vara det. Hon har lämnat in ett överklagande av att äldreboendet ansökt om att hon ska stå under förmyndarskap, vilket kan tolkas som en kritik av familjens förmåga att hantera hennes situation. En förvaltare kunde vara precis det hon behövde. Problemet är att förvaltaren hittills också verkar gå barnens ärenden.

Hon står till och med staty i området där hon bor. Men själv lämnar hon nästan aldrig sitt rum på äldreboendet. Det beror inte bara på brist på ork. Ett försök nyligen att ta med henne till en konsert i en kyrka som till och med har en kör som är döpt efter henne, stoppades med hänvisning till misstroende mot de vänner som velat hjälpa till med utflykten.

Bannlysningen gäller inte bara det par som erbjöd sig den här gången, tidigare grannar som stöttade henne mycket under hennes makes sjukperiod. Samtliga vänner har nu fått besöksförbud, veckan före påsk stoppades till och med församlingens diakon, som besökt henne ett antal gånger tidigare.

Det går inte att ringa henne, telefonnumret har bytts flera gånger och barnen som tecknar abonnemanget vill inte ens lämna ut numret till henne själv. De vänner som ville besöka henne i påskhelgen uppmanades kontakta hennes förvaltare som till sist, efter många timmar, gav ett negativt besked.

När jag träffade sångerskan någon vecka före påsk sa hon:

”Jag ligger här som en byfåne, det känns som jag är kidnappad.”

Hon var väldigt bestämd på att jag måste skriva och uppmärksamma hennes situation, och hon betonade att det inte handlar bara om henne utan om alla gamla människor som inte får ha ett liv.

Hon ville att jag berättar om hur det känns att inte ens få ha tio kronor i plånboken så man kan bjuda en gäst på kaffe, inte få ha vilka bilder man vill på väggarna och bli fråntagen post. Hon vill veta vad som hänt med hennes ägodelar, exempelvis alla de skivor, inspelningar och foton som hon samlat genom åren och som hon vill ska hamna i något museum eller arkiv. Tiden går och när hon är borta blir det svårt att identifiera personer på bilderna, vilka situationer det handlar om etc.

Hon har alltid månat om absolut bästa ljudkvalitet på sina musikanläggningar och den hon hade i lägenheten var nästan ny. Nu får hon nöja sig med en liten bärbar radio med CD som hennes vänner lånat ut. Men mest av allt vill hon tala om tristessen och ensamheten.

Jag har talat med en av hennes döttrar som inte delar min bild av det som händer. Hon tycker att det är viktigt hennes mamma skyddas från omvärlden för att vi alla ska minnas henne från hennes storhets dagar. Jag tror tvärtom att de flesta människor inte har några som helst problem med att se hur sångerskan har blivit äldre, hon är fortfarande synnerligen älskansvärd. Något enormt tryck är det dessutom knappast runt hennes säng, hon har bott utomlands i många år och haft få personliga vänner i Sverige. Bland de som nu utestängs finns bland annat hennes närmaste väninna sedan 60 år som även varit en vän i familjen.

Det ska ha gjorts en utredning som visar att hon har alzheimer (en diagnos som ifrågasätts av hennes tidigare läkare). Flera av oss som besökt henne kan jämföra med anhöriga som haft samma eller liknande diagnoser och vi tycker inte det märks på något påtagligt sätt att hon är drabbad. Under mina besök har jag märkt hur hon successivt blivit allt mer alert, börjat minnas saker och pratar om sådant som även ägt rum i nära tid.

Vännerna har bett att få träffa förvaltaren för att ge sin bild av henne, men hon har inte återkommit i frågan trots upprepade påstötningar. Jag har också talat med förvaltaren, som lovade att börja föra dialog med vännerna. Det var innan beskedet kom att ingen längre får besöka henne, utom familjen. Hon kan fortfarande ändra sig och göra rätt, men tiden går och isoleringen gör att hennes tillstånd försämras.

Det mest uppenbara är att hon har kroppsliga problem som gör att hon behöver mycket hjälp. Men det är djupt upprörande att hon ska berövas all värdighet och inte anses kapabel att lämna synpunkter i viktiga frågor som rör hennes liv. I en tid då det talas så mycket om mänskliga rättigheter känns det som hennes rättigheter kränks på en rad avgörande punkter.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

288 kommentarer till Att begrava en levande sångerska

 1. Inga-Stina Westman skriver:

  Levande begravd var det ja. 😦 😦

 2. kerstin larsson skriver:

  Jag har en syster med autism och då jag gjort anmälan till IVO gällande missförhållanden i hennes vård så är jag numera förbjuden att ha någon kontakt med henne. Min systers situation är likadan som sångerskans i programmet. Hon är totalt rättslös och frihetsberövad. Kommunen använder sig av en kommunalt anställd förvaltare för att utfärda fötbudet för mig att ha någon kontakt med min syster. Jag fick inte uppvakta henne på hennes 50-årsdag 2 maj i år ej heller fick jag uppvakta henne under julen. Hon drogas ned med tunga mediciner.

 3. Birgit Hellwig skriver:

  Jag har träffat Alice Babs några gånger på Sjöblomska Släktföreningens sammankomster och blev förstås lika chockad som de flesta andra, när jag såg TV-programmet om den situation som Alice befinner sig i nu. Jag kunde aldrig tro, att sådana rättsövergrepp och ett sådant överförmynderi kunde få förekomma i vår så omskrutna svenska rätts- och välfärdsstat . Barnen har jag också träffat på sin tid som tonåringar och jag vet att de var mycket fästa vid sin mamma, så det har förvånat mig mycket, att de tydligen helt och hållet sätter sig över vad Alice själv vill med sitt liv. Men värst av allt är, att en självrådig, maktlysten förvaltare i fullständig avsaknad av empati tillåts enväldigt bestämma vad Alice får göra och inte och kan beröva henne all självbestämmanderätt, när det gäller besök av vänner, kyrkobesök m.m. Sådant borde inte få förekomma och visar på otrolig brist på respekt och hänsynstagande vad gäller äldre svenska medborgare och deras mänskliga rättigheter. Birgit Hellwig i Ystad.

 4. Jag är äldresjuksköterska med högskoleutbildning i gerontologi. Har i många år varit medlem och å småningom ordförande i demensförening. Att frånta Alice mänsklig värdighet och den livskvalitet hon kan få i sitt handikapp är olagligt och människofientligt. Jag hoppas innerligt att SVT:s dokumentär skall få genomslag så att förvaltaren definitivt blir avstängd från all sådan verksamhet och att Nacka kommun verkligen får ändra sitt beteende. Annars lever vi i ett laglöst land. Det kan vara möjligt att anhöriga har blivit vilseförda, det har hänt förr. Men annars är det nog så att det är lättare för en mor att ta hand om sju barn än vad det är för sju barn att ta hand om en mor.

  • annalenalod skriver:

   Tack för dina kloka ord, tror det ligger mycket i detta. Tycker det verkar som om kommunerna, inte bara Nacka, är dåliga på att granska sina förvaltare, och att de tar alldeles för lätt på kritik. I det här fallet kommer kritiken inte från familjen utan från Alices vänner och det gör det hela mer komplicerat. Men efter filmen har ju kritik riktats mot förvaltarens sätt att agera även från Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare.

   • glimmeringwomanp skriver:

    Alice var ju själv medveten om vad som hänt henne och har ju själv överklagat och kunnat genom några Reportrar och vänner innan dörren låstes och Alice nu bortförts till okänd ort!!! Så hon har till del varit sin egen förespråkare… Och vi fyller i det som ”fattas”! DVS, fortsätta ATT KRÄVA mindre fullmakt från Förvaltarens sida, OCH NÅGON SOM SER EFTER ATT DE VERKLIGEN Företräder den som behöver hjälp….

 5. Kai Andersson skriver:

  A-L! Suveränt om Alice Babs! Snälla följ upp!

 6. Elin skriver:

  Det här var nog det värsta jag läst i hela mitt liv. HUR kan du TRO att du VET någonting om hur det egentligen är med Alice Babs och hennes familj?! Du kommer förmodligen att radera detta inlägg men det gör inget, för då har du i alla fall sett det. Det räcker för mig.

  DU borde skämmas som inte tar reda på den riktiga sanningen innan du påstår någonting överhuvudtaget. Har du någon aning om vad demenssjukdom innebär och vad det gör med en människa?
  Och att du ens för en sekund tror att de gamla grannarna vill väl, det visar bara på hur lite du egentligen vet och kan om ämnet.
  Skäms på dig!
  /En vän till familjen

  • annalenalod skriver:

   Min pappa var dement, även min farfar och en del andra jag träffat och känt. Vi har arbetat i över 9 månader med detta. Filmen handlar inte alls om familjen. Vi nämner en enda gång att familjen inte velat medverka. Bland de som stängts ute finns människor som känt Alice i massor med år. Där finns både nyare och äldre vänner, har pratat med många som inte syns i filmen. Om du känner dig censurerad så ska du veta att jag har som en princip, som också står på första sidan, att om samma person skickar väldigt många kommentarer rensar jag. Du har skrivit väldigt många kommentarer.

  • gun skriver:

   Dementa personer behöver stimulans och har behov av att träffa gamla bekanta. Att ha problem att skilja drömmar från verklighet ska inte innebära att den som är dement stängs ute från sociala kontakter. Att fortsätta ha kontakt med personer och få vara med på aktiviteter som gjorts innan sjukdomen är mycket viktigt. Utan detta så förvärras tillståndet.
   Personal på boende kan dela ut broschyrer om demens till besökare för att informera. Jag har en hel del erfarenhet av dementa och vet hur de kan leva upp med rätt vård och ett intressant umgänge och aktivitet.
   Vad som är ännu viktigare är att kolla upp medicinerna som Alice får. En del mediciner kan ge demensliknande symtom. De flesta har säkert sett eller läst om Agnes som ansågs dement vilket berodde på epilepsimedicinen.
   Jag hoppas att familjen slutar skämmas över Alice. Det är de som anser det vara skamligt att bli gammal som har problem.

  • nyponros skriver:

   Ok, jag ser att du är ”en vän till familjen”, men nu handlar det inte om ”familjen” förstår du, utan om att Alice är fråntagen sina mänskliga rättigheter!

   – Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) har kritiserat detta!
   – Förvaltaren har fått klagomål för jäv, omättligt kontrollbehov och girighet och har ifrågasatts av Södertäljes överförmyndarnämnd (då försvann förvaltaren snabbt från kommunen). ”Familjen” tycker att förvaltaren är ”utmärkt”. Jo jag tackar … det är olagligt att låsa in Alice och vägra henne umgänge som nu sker.

 7. Henny Thorstenson skriver:

  Håller fullständigt med , pengarna kunde verkligen gå till vård och omsorg till dom gamla , barnen har arbetat och tjänat pengar själva och borde inte få ärva sina gamla föräldrar , pengar som Alice och flera andra arbetat ihop borde dom få en god och kärleksfull vård helt klart , jag blev så illa berörd när jag såg programmet i går och har svårt att förstå hur Alice Babs barn bara kan tillåta att deras mamma är instängd på sitt rum som en fågel i bur !! Ruskigt är ordet

 8. gun skriver:

  Vuxna barn borde inte få ärva sina gamla föräldrar. Pengarna borde gå till omsorg och gott omhändertagande av gamla, sjuka, handikappade och andra som behöver hjälp istället. Jag kan se flera fördelar med det. Mer tid och personal på sjukhus och boende..Mer pengar till forskning. Mycket mer rehabilitering. Fler syskonskaror som är sams efter föräldrarnas död.

  Men framförallt att gamla välbärgade föräldrar inte behöver genomgå lidanden på grund av penninghungrande vuxna barn.

 9. Henny Thorstenson skriver:

  Tack Anna-Lena för att du lyfte fram detta så vi fick med egna ögon se och höra hur dom behandlar vår sångfågel Alice Babs , jag är så fruktansvärt upprörd å) hennes vägnar , den förvaltaren vem ger henne rättigheten att styra så hon verkar hård och kall och är helt avsaknad av empati , fy en sådan människa !!

 10. Henny Thorstenson skriver:

  Har aldrig blivit så upprörd som jag blev när jag såg detta program , hur kan man bara behandla en människa som dom behandlar Alice Babs det är alldeles fruktansvärt hon är ju en fånge , låst dörr till hennes rum , bytt hennes telefonnr så ingen kan nå henne , när hennes vänner stod utanför och sjöng så rullades gardinerna ner , förvaltaren neka så hon fick inte gå till kyrkan , den förvaltaren är inte lämplig att vara förvaltare för Alice Babs !! Tänkte på det att tänk om Alice Babs vetat om hur hon skulle bli behandlad när hon blev gammal att hon i princip skulle bli levande begravd alldeles fruktansvärt detta och jag har svårt att finna ord !!

 11. Irma skriver:

  Såg ikväll 5/12-13 dokumentär om Alice Babs. Jag blev så ledsen,arg, upprörd,förtvivlad och kände att det inte finns rätt och råd i svensk lag, den dag man blir gammal och behöver hjälp!!! Ärligt talat ta bort den olämpliga Förvaltaren !! Utsedd av Nacka kommun, hon är ej lämplig som förvaltare till sin huvudman. Hon har maktbegär och saknar Allt vad empati och kärlek till medmänniska betyder. Jag lider med Sångfågeln Alice låt henne LEVA! Se sina vänner och gå i kyrkan.

  • Margret Olsson skriver:

   Om inte saker snart skall bli -försent- så råder jag ”vännerna” att kidnappa henne till hemlig ort, dvs göra precis så som det andra lägret gjorde, de som hon inte vill skall representera henne. Kidnappa henne och låt henne få löftet om sin gamla advokat som ombud, sin läkare och hans hem för rehabilitering…..jag tror att det går att få rätt om Socialstyrelsen får titta närmare på ärendet.

 12. Pingback: Alice Babs förlorade rättigheter | Anna-Lena Lodenius

 13. Jag blir oerhört upprörd och ledsen men samtidigt glad då jag läser detta.
  Upprörd över att detta är så många gamla människors situation i Sverige idag.
  Anhöriga blir fångvaktare och tar sig rätten att fatta beslut över huvudet på den som borde få ta besluten själv.
  Glad över att du lyfter fram detta Anna Lena.
  Att personen i fråga är känd är mindre intressant för mig – men kanske är det bra att beskriva just en folkkär gammal kvinnas
  På det sättet kan man kanske rikta strålkastarljuset på de äldres eller de riktigt gamlas situation i Sverige.
  Jag arbetar som samordnare på en Frivilligcentral – och det du beskriver möter jag nästan dagligen.
  Kaela Dutius Söderström

 14. Pingback: Levande legend levande begravd | David Nessle

  • Evelina skriver:

   VAD kan VI göra? Det här får inte falla i glömska, ut i media om hur ”vården” fungerar! Jag blir så förbannad och ledsen och känner mig maktlös när jag läser detta. Är detta 2013?? Man baxnar och skäms över att vara svensk…Sverige som ska ha den bästa sjukvården i världen, Välfärdslandet… För vem? Inte för de gamla som slitit hund hela sitt liv och betalat skatter iaf!? Vad säger ansvariga? Jag vill veta hur det går. Jag känner mig så illa berörd och det beror inte på VEM det är utan att det sker. Skäms på er som låser in Sångfågeln och andra! Säg upp er från era arbeten!

 15. Nu igår torsdag skrevs det en artikel som inte säger någonting alls om Alice Babs Situation eller hur hon har det… I en stor daglig tidning, som enda tidning i Sverige som vågar ta tag i ”saken” för att visa god och allmängiltig journalistik! Om än något ensidig! Bara de anhörigas talan… ???? Samma visa som förra gången då hennes yngsta Dotter gick ut i media och sa att det fanns en Videoinspelning som visar vad hennes Mor önskar. men ingen får höra/se den… Hoppas advokat och rättskipare får… Helt klart är detta en ohållbar situation som barnen befinner sig, i att inte verkligen ta till sig vad denna Mor verkligen vill och önskar! Mer kunskap önskas om hur en äldre människa kan reagera och förståelse utifrån detta önskas av skrivande, som själv har ”genomlidit detta” med sin egen Mor…! Konflikträdsla och att skylla på att Sångfågeln Alice är en ”känd person” håller inte i längden. Hon är lika instäng i sina närmast anhörigas önskningar som innan! Eftersom de inte vill lita på hennes eget omdöme när det gäller just detta! Att Alice själv reagerat och protesterat mot behandlingen hon fick-får-fått!!! Jag litar på vad du Anna-Lena skrivit innan… Och vad Alice själv sagt. En 89-åring måste behandlas med respekt att humör – tankar – känslor är mer känslofulla och skiftande än vid yngre år. Detta handlar inte bara att vi tror eller inte tror att läkare och vårdpersonal gör eller inte gör ett bra arbete… Detta är att ta steget längre. Att ta ifrån henne rätten att ta emot besök, telefonsamtal etc. Allt detta förvägras henne i detta nu, för att vi skall bevara minnet av en glad, sjungande Sångfågel, OCH JUST DÄRFÖR MÅSTE ALICE BABS SJÖBLOM BEFRIAS UR SIN BUR, som vilken annan vårdtagare som helst! Det är olagligt att stänga in en person i ett rum som en byfåne (Alice själv sa det!) och som dessutom inte själv kan ta sig ur sin säng!

 16. God man och förvaltare (utdrag från Sveriges domstolar)

  Godmanskap är ett uppdrag som innebär att den gode mannen utför uppgifter för någons räkning. Uppdraget är viktigt eftersom tanken med det är att alla i Sverige ska få lika rätt oavsett förmåga. Den som har fått en god man eller förvaltare kallas huvudman.

  Den gode mannen kan hjälpa sin huvudman att betala räkningar och ta hand om det hon eller han äger. Men det räcker inte alltid med en god man för att hjälpa en person på ett bra sätt. Om någon inte kan ta hand om sig själv eller sin egendom, kan tingsrätten anordna en förvaltare. Den som har förvaltare måste, alltid eller i vissa fall, ha förvaltarens samtycke för att ingå avtal eller rättshandla på andra sätt. En förvaltare råder alltså ensam över den egendom som omfattas av förvaltarskapet.

  När kan det bli aktuellt med god man eller förvaltare?

  En person kan få en god man eller förvaltare av många olika anledningar. Oftast är man på något sätt hindrad att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller ta hand om sig själv. Vardagen kan bli lättare för en funktionshindrad med en god man som till exempel kan sköta kontakterna med sociala myndigheter och andra. För många kan en god man eller förvaltare vara livsviktig för att minska skadeverkningar av missbruk eller sjukdom. Personen kan då få hjälp att hantera räkningar och ta kontakt med sociala myndigheter.

  Hur går det till?

  Kommunens överförmyndare (i vissa kommuner finns en överförmyndarnämnd i stället) har tillsyn över de gode män och förvaltare som finns i kommunen. Ofta ansöker överförmyndaren om att god man eller förvaltare ska utses. Ansökan kan även göras av personen själv eller en nära anhörig. Tingsrätten fattar sedan beslut. Vänd dig till överförmyndaren i din kommun om du behöver stöd och hjälp.

  Beslutet om att få god man är frivilligt, men tingsrätten kan även förordna god man till en person som till exempel är för sjuk för att själv kunna fatta beslutet. I så fall skaffar domstolen ett läkarintyg som beskriver personens hälsa. Rätten ska också prata med personen i fråga om denne inte tar skada av att komma till förhandlingen och förstår vad saken gäller.

  Upphörande

  Om en god man inte längre behövs ska godmanskapet upphöra. Beslut om upphörande av godmanskap för den som varit sjuk eller av annan anledning behövt hjälp att bevaka sin rätt fattas av tingsrätten.

  Beslut om att förvaltarskap ska upphöra fattas också av tingsrätten. Detsamma gäller om förvaltarskapet ersätts av ett godmanskap. Om huvudmannen dör behöver dock inte rätten fatta beslut om att förvaltarskapet ska upphöra.

  En förvaltare har rätt att på begäran bli friställd från sitt uppdrag. Överförmyndaren fattar sådana beslut.

  Vem kan bli god man eller förvaltare?

  Den som utses till god man eller förvaltare ska vara en rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig man eller kvinna. Den som är underårig eller som själv har förvaltare får inte vara god man eller förvaltare. Det är inget som hindrar att en anhörig förordnas till god man åt den som behöver detta.
  Ställ överförmyndaren inför granskning. Finns domstolsbeslut och på vilka grunder?
  I annat fall borde JO granska tillvägagångssättet. Om vi hjälper Alice nu kommer hennes hjälp att påverka många andra äldre som inte orkar kämpa själva. Låt oss hylla Alice med en saklig och juridisk granskning.

 17. Hjärntrötthet är en normal företeelse efter stroke. Så också afasi. Vem har ställt diagnosen? Mycket av vården i Stockholm är ju ifrågasatt. Är det barnen eller boendet som har förordat
  förvaltare? Borde inte god man vara tillräckligt. Det räcker inte att bara skrika på hjälp. All vård i Stockholm borde granskas av medicinsk, juridisk och gerontologisk expertis.

  • annalenalod skriver:

   Det ska finnas två olika diagnoser, men hur omfattande de är och vem som ställt dem vet jag inte, ska vara olika läkare som undersökt henne i alla fall, så måste det vara annars får man nog inga diagnoser (har självklart inte läst hennes journal). Förvaltaren förordades på initiativ av äldreboendet, säger förvaltaren. En jurist som möjligen inte ens träffade henne kom fram till att detta var rätt val. Ser vissa tveksamheter i hela denna procedur.

  • Jag förstår egentligen inte Alice skulle ha behövt flytta överhuvudtaget! De vill ju så gärna att de äldre skall bo hemma så långt det är möjligt… Och eftersom denna vår Sångfågeln var på god bättring enlig yngsta Dottern uttalande, i Fråga Doktorn, så kände nog många en tacksamhet och glädje att Alice Babs skulle repa sig… Och en God Man som skulle se till hennes både psykiska-fysiska och ekonomiska fördelar, skulle nog har räckt, eftersom hon var medveten och klar över sin situation enligt vad som framkommit. Jag är sorgsen och bestört över en sådan berikande och glädjefull person som betyder så mycket fortfarande! Inte bara för mig men för väldigt många! Och som jag alla år haft någon slags personlig kontakt med….

   • Håkan Milld skriver:

    Så har i alla fall JAN MALMSJÖ gått ut i kvälsspressen och säger att nu får det vara stopp på den tragiska situation Alice Babs nu befinner sig i och tänker ta itu med det !!! ÄNTLIGEN EN SOM VERKLIGEN BRYR SIG !!!!

  • carina liefvergren skriver:

   Troligtvis är det personalen på boendet som tryckt på ang förvaltarskapet. Vill inte att folk ska springa där och se vad som händer, ifrågasätta hur patienterna har det m m. Verkar vara vanligt att vid för mycket klagomål/motsättningar (särskilt med anhöriga) ordnas förvaltarskap. Sen har ingen något annat att säga till om. Förvaltaren bestämmer allt! Även det man inte får göra, oftast vet dom inte heller vad dom får göra. Dom bestämmer tillsammans med personalen. Pat har inget att säga till om

 18. Pingback: Till både Tittis och Alices försvar | Boktipset - ni na ni na ni nanna...

  • annalenalod skriver:

   Jag har medvetet inte spekulerat kring detta helt enkelt eftersom jag inte vet några motiv.

   • Elsi Qi skriver:

    Det är jättebra skrivet. Men otroligt, det är ju en världsstjärna som styrt sitt liv hela livet. Oavsett om en person har Alzheimer, är hen oftast inte farlig för andra.
    Man borde få bestämma mycket mer själv, även om det innebär till och med att man dör av det. Bättre än att tyna bort, instängd!

 19. Pingback: Tvångsvårdas Alice Babs mot sin egen vilja? | Jerrys Ord

 20. Dan Franck skriver:

  Vet inte, om jag orkar återvända hit mer och förstå, att läget är ännu oförändrat samma…

  • Lisbet Westin skriver:

   Som jag förstår det handlar inte det här om sjukvården eller äldrevården, utan om familj och anhörigas dumhet! Hur botar man dumhet? Hur ändrar man kortsynthet ochnokunskap?

   • annalenalod skriver:

    Jag håller inte med. Hon har fått en förvaltare som ska se till hennes bästa. Nu gör förvaltaren precis som familjen tycker och då förstår jag inte vad det är för vits med att hon har en förvaltare (förutom att se slipper betala räkningar).

   • Marguerithe skriver:

    Håller med och detta är oerhört upprörande. Som jag förstår det handlar det om anhöriga som är verklighetsfrånvända och låter sin mamma lida av brist på egen mognad eller direkt dumhet. Allt handlar i vanlig ordning om pengar, där man inte låter gamla vänner hälsa på mamman, då dessa ju kan få för sig att få henne att skriva på dokument. Man hävdar ju dessutom att hon skulle vara dement, fastän detta inte är fastslaget. Jag skulle verkligen önska att anhöriga läste dessa kommentarer och fick tänka till en gång för alla.

   • Så fint Håkan! Bang var en av mina favoriter oxå… Men med denna Sångfågel är det annorlunda. Svårt att kunna uppmuntra över huvud taget när hon är inlåst..Inte får ta emot någonting personligt ”för att det stör henne” etc… En del tror att köerna skulle stå långa vid hennes dörr… Vi är många här som med STOR RESPEKT levt med denna SÅNGfågel, som några nu gjort till en BURfågel! Nej, mer kunskap om åldrandets gåta och hur vi bör reagera! ENKEL MEDMÄNSKLIGHET och vardagens omtanke måste alltid prioriteras.

  • Anki H skriver:

   ÄNTLIGEN!!!! Expressen vågade. Artikel idag!

   • Anki H skriver:

    Precis som Anna-Lena säger var Expressens artikel väldigt ensidig. Familjen och förvaltaren fick komma till tals, ingen annan. Förhoppningsvis kan Alice Babs vänner och förkämpar skriva ett bemötande och be att få det publicerat i akt och mening att belysa hur de upplever att hon verkligen har det?
    Hur som helst tror jag inte sista ordet är sagt i denna sorgliga historia. Många, många är fruktansvärt upprörda – med all rätta…

  • Suzanne Walker skriver:

   Idag skriver Expressen om henne. Hittar inte artikeln här på nätet men såg framsidan av tidningen i affären.

   • annalenalod skriver:

    Jodå, de skriver och jag har läst. Men de ger bara den ena sidan av saken, bara de anhörigas version, inte vännernas och andra personer som träffat henne på senare tid.

  • Elisabeth skriver:

   Såg en man på Kungsholme som läste artikeln i Expressen idag, där det stod om Alice Babs. Han sa till mig att kände Alice och att det är barnen som ligger bakom detta.

  • annalenalod skriver:

   Folk kämpar på en massa sätt för henne, men hittills utan resultat.

   • Hej Anna-Lena! I går läste jag artikeln. Inte så intressant som jag hade hoppats… Men än om en – lam – början… Visst behöver hon uppmuntran! Men hur? Jag tror att vi skulle kunna meddela oss mangrant till henne, bara detta att hon skulle få veta ATT VI ÄR MÅNGA HÄRUTE SOM TÄNKER PÅ HENNE! Hoppas på den bästa lösningen – att dörren får öppnas, innan det är för sent! Annars måste de närmast handlande, förstå att en oficiell person som varit mångas glädje, tröst och färgrikedom i tillvaron INTE KAN LÅSAS IN, GLÖMMAS med en låst dörr, som om denne inte längre fanns!

 21. Per Carlsson skriver:

  Aftonbladet skrev i februari att hon ska sommarprata. Kände du till detta? Gäller det fortfarande?

 22. Du måste skriva som kvällstidningarna gör. Först ger du hennes version och sedan de anhörigas (om de vill ställa upp) och du måste skriva hennes namn. Hon måste således kliva fram offentligt. Nu behandlar du henne som en mindre vetande eller ett barn som inte har kontroll över sitt eget liv. Ifall hon inte vill framträda offentligt med namn går det inte.

  • annalenalod skriver:

   Hon vill att vi skriver, det har hon bett mig om, men ingen kommer åt henne eftersom hon är instängd och inte får kommunicera med andra än familjen. Kvällstidningarna skriver inte, de tvekar nog av juridiska skäl. Men förr eller senare lär någon skriva. En reporter på en tidning har en annan juridisk uppbackning än vad jag har som privatperson, mitt läge är svårare.

   • glimmeringwoman skriver:

    Ja vi bör reagera! Och jag reagerar mycket starkt och är både arg och djupt sorgsen över att vi kan behandla en människa så inom Sveriges Äldreomsorg anno 2013! Dessutom låsa en dörr till en person som inte själv kan ta sig ut ur sängen! Det är helt ofattbart! RESPEKT för alla Äldre önskas! De har så mycket att ge oss… Även om de ibland är förvirrade eller blir arga! Hur reagerar en person på 90 år? Lite mer osäkert än en ung. Helt naturligt; vi lever så länge och det är inte alla förunnat att leva helt friska och dö tex. mitt i en Teateruppsättning eller som en av min äldre vänner, bara segnade ner bredvid lunchbordet när han reste sig för att gå till en vän att spela golf… RESPEK!!!

 23. Pingback: Nyhetskollen #17 | Jerrys Ord

 24. Åke Skoog skriver:

  Jag bor en stor del året i Frankrike, där vårdar man om sina gamla artister på ett helt annat sätt än här i Sverige. Detta är nog något av det värsta jag läst. Hur kan man få behandla en människa på detta sätt? En avgörande betydelse har nog pengarna trots allt.

 25. Ingrid Sillén skriver:

  Kan en förvaltaren verkligen bestämma över kvinnan på det sätt som beskrivs i artikeln? En förvaltare har ju hand om en persons ekonomi och kontakter med myndigheter. Förvaltarskap är mer omfattande än ”godmanskap”. Det borde finnas handlingar som visar vad förvaltarskapet innebär, eftersom det är tingsrätten som beslutar om det.

  • annalenalod skriver:

   Jo, det är sådant jag håller på att ta reda på. Tycker inte det är självklart att en förvaltare kan ordna ett besöksförbud för någon, borde det inte vara domstolsbeslut eller åtminstone en tingsrätt inblandad i sådant?

   • Jag har delat på fb och skrivit till alla mina skrivande vänner att sprida ordet å tala med deras olika uppdragsgivare…Söker på namnet Titti Sjöblom, hon är ju dotter till Alice Babs. Har du sökt henne, fått kontakt? Det är underbart att du kör på med detta, ifall jag kan hjälpa till på något sätt, (finns i Göteborg) så säg till.

   • Men detta KAN INTE BETYDA ATT DE HAR RÄTT – TVÄRTOM. JAG HAR SJÄLV EN MOR SOM HAR ALZHEIMER SEDAN CA. 8 ÅR, DÅ MAN VID TVÅ SKANNINGAR AV HJÄRNAN KONSTATERAT DENNA SJUKDOM OCH ATT DEN FORTSKRIDER… Hon var redan då mycket sjuk, så jag fick ordna allting själv. Har ovan nämnda person har någon sådan diagnos? Mot allt vetande förgriper de närmaste på hennes intrigitet och tycker antagligen att det är pinsamt. Alla inblandade som har äldre i sin närhet, bör dock läsa på lite om hjärnans funktioner inte bara på minnet, utan på hela känslolivet och uppfattningsförmågan! Detta handlar även om en del kunskap. Kunskap ger färdighet sägs det ju, detta stämmer helt även i dessa fall med dementa i vår omgivning. Vet jag så har jag en bättre grund att reagera på! Befria Sångfågeln från sin bur! Denne är en SÅNG-fågel, ingen BUR-fågel!
    INGEN kan besluta att låsa in någon i ett / eller sitt rum, som ”en byfåne” som personen i fråga själv uttrycker det! Bara en farlig fånge på rättspsyk (eller Fängelse) kan tas om hand till att inte umgås med de andra, om hans våld är så kraftigt att det är farligt att låta honom umgås… Besöksförbud kan inte tillrådas i annat syfte mig veterligen. Jag har varit kontaktman, umgåtts både på Krim och Psykvård med – även vålsamma person som ej har kontroll på sina handlingar. Detta ligger på ett helt annat plan!

  • Marguerithe skriver:

   Förvaltaren är ”köpt” av barnen. De betalar honom för att göra det de ber om.
   Återigen underliga familjeförhållanden, vilket man faktiskt inte trodde.

   • Ja du Margurithe! En förvaltare kostar säkert även denne pengar som skall in varje månad eller så. Min mor hade God Man ( f-ö. en mycket ärlig och duktig God Kvinna…) som tog ut sin lön när året var slut och det av Mors egna tillgångar. ALLT redovisades i minsta detalj. Hon besökte min mor 1 (2) ggn i månaden plus att se till ekonomin…Och att Mor hade det bra! Det kostade mer än det smakade kan jag säga… Så en förvaltare kan jag icke sia om. Tråkigt och helt fel att denne i hennes fall skall se mer till de anhörigas önskan, än till den personen som behöver hjälp! Kanske är DETTA OCKSÅ OLAGLIGT! Sätt lagens hundar på dem bara!!!

 26. Myrna Sundberg skriver:

  Jag tycker detta är så fruktansvärt, men vad jag förstår så är en anmälan gjord. Men det verkar ta väldigt lång tid, Man får väl bara hoppas att något hinner göras medans hon fortfarande är i livet..
  Jag har själv jobbat inom äldrevården under många år, men aldrig att vi behandlade våra äldre så som denna kvinnan behandlas.. Det kan omöjligt vara lagligt, det är ju värre än att sitta i fängelse, och en fånge får ju ta emot besök vad jag vet…

  • annalenalod skriver:

   Det är onekligen en komplikation, hon kan ju få ett nytt stroke när som helst. De borde snabba sig på eftersom det rör sig om en gammal människa.

   • Ja bästa Anna-Lena! Det är nog så att demes påskyndas av flera olika funktioner både i kropp-själ-psyke! Som bekant sitter de ihop och samarbetar även i grymt dåliga/negativa situationer. Både stroken och att A blivit Änka för 1.5 år sedan, påskyndar åldrandet… Hoppas hon ahr det så bra som det går och att dörren öppnas… SNART!!!

 27. Kristian Grönqvist skriver:

  Själv heter jag Kristian Grönqvist, är numer två-strokespensionär med tur. Jag klarar mig själv. Också haft en del befattningar i sjukvården.
  Som många nämner det här, är det här inte undantag i sjukvården, varken när det gäller den egna bestämmanderätten eller de anhörigas totala ignorans. Mer regel faktiskt Och en påfallande färsk sådan.
  När jag flyttade till Sveriges sjukvård 1975, så kännetecknades den av många händer, vissa mycket professionella, andra medkännande, men alltid tillstädes. Folket kännetecknades rent allmänt av en väldigt speciell hygglighet, som i dag nästan kan kännas overklig. Äldre var fortfarande tillgångar och hanterades med respekt både hemma och i äldreomsogen. Till och med griniga gubbar och käringar mot strömmen hanterades som de original de förtjänade att hanteras som.
  Nu har människor, i värsta fall någons mammor och pappor, blivit kostnader, drivankaren, vilka helst borde jobba tills de dör. Eller åtminstone ha den goda smaken att ta livet av sig själva. Så barnen kan sälja resterna och åka på semester.

  Det är möjligt att jag överdriver, det hoppas jag verkligen, men något har hänt med den sk empatin, medkänslan, respekten och tacksamheten för att de äldre är själva förutsättningen för de yngres existens, genetiskt och framgångsmässigt .
  Hela världen kretsar kring Carpe Diem (fånga dagen) och gårdagen har bleknat till en vrångbild av verkligheten, liksom människorna i den.

  Jag hoppas en av mina idoler får upprättelse på sitt yttersta och att hennes vänner, av hennes egna barn förbjudna att träffa henne, får en möjlighet att dela slutet av hennes liv…

 28. kontakt skriver:

  Familjen menar att hon blir aggressiv av att träffa andra människor. Visst sade man så ibland förut när barn låg på sjukhus, ”han blir så orolig efter föräldrarnas besök så det är bättre att de inte kommer för ofta”… Som tidigare personal på demensboende kan jag inflika att det alls inte är ovanligt att dementa blir mer oroliga – vilket ibland medför aggressivitet – efter anhörigas besök. Men ingen säger för den skull att anhöriga inte borde besöka. Man ser det som att sorgen och oron som väcks är en del av livet, som ibland pga demensen kan ta sig drastiska uttryck Precis samma logik bör gälla andra vänner, oavsett släktskap.

  Om det råder konflikt mellan olika parter är det inte konstigt om hennes vrede kommer fram mer om hon tillåts träffa bägge. Det låter som att det här betraktas som nåt sjukligt, istället för just precis en del av livet och en konsekvens av den inflammerade konflikt som tydligen råder (och som jag inget vet om mer än vad A-L L och Ann Allan skriver).

  Vilka är anhöriga att bestämma sig för att de är de fyller en viktig funktion i den gamlas liv, men inga andra? Ibland är det så… ibland inte. Framför allt brukar anhöriga och andra vänner fylla olika funktioner. Det låter som att anhöriga och förvaltare gjort det lätt för sig. Men de har inte de rättigheter de tagit sig. Vad gäller anhöriga är det dock inte svårt att förstå att de tror att de har den rätten. Vuxna barn har idag i praktiken mycket större ansvar för sina gamla föräldrar än de borde behöva ha.

 29. Pingback: Vart leder New Public Management omsorgen om gamla sångerskor? | Kontaktsporter: dans och kampkonst

 30. Dan Franck skriver:

  ‘Förtal – 5 kapitlet 1 § Brottsbalken.’ Några länkar:

  http://www.socav.gu.se/digitalAssets/1393/1393044_19kraenkningar.html#2

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Förtal

  Det skall alltså vara så, att det är rädsla för den här lagen som får dig, mig och andra här, samt all media som hittills kontaktats, att inte vilja skriva om det här fallet? Samt, att nämna någons namn?

  Är det då också så, att inget kan sägas någonsin av någon – om man tillämpar denna lag strikt?

  Då vore vi ju bakbundna helt. Och ett förpassande till oönskad isolering (åtminstone det; det tycks det finnas tillräckligt klara fakta för) av en av oss älskad och respekterad person, samt ett kvarhållande av denna person i sådan isolering, skulle kunna fortgå utan hinder.

  Men, vill lagen det? Eller kanske ännu viktigare: Är det lagens anda i den här situationen? Det är det knappast! Vore det så, att lagen ville detta, då strider den såvitt jag förstått gravt mot andra, högre lagar; de om mänskliga rättigheter allra främst!

  Ett väldigt stort antal människor torde så här dags veta om både denna historia och ha insett vem hon som den i första hand handlar om är. Här är kommentarer av grovt räknat 150 olika personer. Alla som läst det här har dock inte kommenterat, naturligtvis; de som läst är många fler. De flesta som läst har dock antingen någon familj, vänner eller bekanta som de säkert ofta delat den här historien med och dessutom, därtill har den delats på nätet, främst nog på Facebook.

  Jag gissar att fler än 99.9% av de många som nu läst eller hört om den här saken reagerar i stort sett likadant: Med sorg, avsky, vrede – och med en brinnande stark önskan om, att situationen måste ändras. Omedelbart ändras!

  Jag gissar också, att vi alla vill se en förändring nu, inte för att skada någon anhörig till personen vi värnar om eller någon anhörigs rykte, utan bara därför att vi vill hjälpa henne som lider – och som själv ber om den hjälpen!

  Men, om det nu innebär att någon identitet måste röjas p g a att sångerskan tvingats in i en av henne själv helt oönskad och för henne mycket tärande, förnedrande isolering; inte längre kan bli uppringd på telefon och inte ens får veta vad som är hennes eget nummer (tecknat av barnen); förbjuds gå till någon tillställning hon vill till i sällskap med vänner som vill ta med henne; ålagts förbud att ta emot samtliga(!) sina vänner ( Du, Anna-Lena, skriver dessutom: ”Bland de som nu utestängs finns bland annat hennes närmaste väninna sedan 60 år som även varit en vän i familjen.)” samt även nekats få ta emot diakonbesök, då – kan det inte vara så? – kan det väl vara skäl att någons identitet med nödvändighet måste röjas?

  Det måste, hoppas jag, väl definitivt ändå vara mindre kriminellt och olagligt att offentliggöra och påtala den här situationen, med följd att några identiteter röjs, än att tiga still om den och åse den fortsätta? Det måste väl i själva verket vara just det lagliga att göra, både sett till brottsbalken och till de nedärvda, självklara, moraliska ‘lagar’ som ropar inom oss nu?

  • kontakt skriver:

   Jag misstänker att ingen som inte själv pratat med sångerskan själv och dessutom helst med övriga parter känner sig tillräckligt säker på vad det är som sker. Eftersom det inte går att nå henne är bekräftelse svår att få… man är rädd att göra ont värre, kanske, om boendet exv. tvingas släppa på ”muren” och en skör gammal människa blir invaderad av ett uppbåd. Namnet lär även ha cirkulerat på Twitter… men jag känner inte heller för att vara den första som släpper namnet, trots att det är så uppenbart vem som åsyftas. Jag har ju inte förstahandsinformation. Tänk om väsentlig info är fel… jag oroar mig inte för åtal, icke ett smack. Men man vill verkligen veta att man gör moraliskt rätt.

   Jag håller benhårt på Anna-Lena Lodenius slutsats i en av de tidigare kommentarerna, att helt oavsett vad man önskar skydda en gammal människa från kan man inte stänga av henne från alla hennes vänner. Är det någon särskild man önskar skydda henne ifrån måste man antingen ta till riktade åtgärder mot den personen eller inse att man inte KAN skydda.

   • Svar till alla här uppanför! Det är en alltför enkel lösning att säga att hon inte orkar träffa människor. Att hon blir upprörd av möten med människor etc. Att hon som 89-åring inte skulle få visa sin ilska… ??? När den nu kommer! Min Mor med Alzheimer sedan ca 8 år, var hela livet en ödmjuk men snäll person som ställde upp för andra. Om hjärnan inte fungerar som den ska, betyder ju inte det att min Mor plötsligt är en annan person! Men att hon i vissa stunder reagerar annorlunda än någon med helt frisk hjärna! I veckan som gick blev jag mobbad, påhoppad och utskälld med svärord (Mor har aldrig använt dessa förut!) av min egen mamma… DÅ är det bäst de anhöriga har läst på om hur en person med Alz eller annan skada, kan reagera och säga… Det kan bli rena TICSen eller gråt för ingenting. Grundpersonligheten sållar liksom in bilden för att sedan reagera på ett eller annat sätt i sin omgivning… Och reagerar våldsamt. Liksom på ”ingenting!” Just för att hjärnan inte har kontakt ”med individen och kan sålla”…. Om jag inte var medveten om detta skulle jag nog ha hoppat i sjön eller så… Denna min kunskap är till hjälp! Min Mamma är världens bästa trots allt! Och Alice Babs min stora förebild alla tider! TACK ALICE!!!

  • Margaretha Wallmark skriver:

   Har ingen erfarenhet, men som jag ser det så styr troligast ”Pengarna” det som hänt denna kvinna och troligast många med henne! Tyvärr!

 31. Lena Bolin skriver:

  Vad händer i denna fråga? Jag har läst alltihop och sitter här med tårar i ögonen. Min mamma var som ung oerhört influerad av Alice och sjöng själv mycket och ofta hennes låtar ute på olika tillställningar. Jag fick tidigt hänga på och sjunga tvåstämt med mamma. Nu är mamma dement
  och ligger på korttidsboende, men inte skulle vare sig jag eller hennes systrar komma på idén att hon inte skulle få ta emot besök. Var är kvällspressen???? Det förvånar mig att de inte skriver om detta, de som alltid hyenar sig över minsta sak som Robinson-putte gör.

 32. Ska det demonstreras åker jag upp från Göteborg och är med!!!

 33. Ann-Sofie skriver:

  Sven-Erik Wolter har ett bra radioprogram, där skulle detta kunna uppmärksammas ….. han är duktig på att ryta till!

 34. När jag läser om denna situation kan jag inte undgå att tro att det är hennes barn som förskingrat alla hennes ägodelar, av girighet kanske, eller för att de på något sätt vill hämnas av en eller annan anledning – de vill nu isolera henne från omvärlden för att ingen ska få veta vad de gjort, för att sopa igen spåren. Bara påståendet att de vill att hon ska isoleras för att ingen ska se hur hon är nu tyder antingen på en extrem empatilöshet och egoism, eller ett svepskäl som illa döljer en rädsla att de själva ska bli avslöjade, oavsett vilket så visar det att man inte kan ta hänsyn till dem och deras vilja vid beslut om kvinnans bästa. Och att vården går med på detta visar på att alldeles för många som jobbar inom den sektorn (och alla andra serviceyrken) har en passiv agressivitet som visar sitt fula ansikte då någon som i princip är i en hjälplös beroendeställning befinner sig i deras ”våld” – de utnyttjar sin maktposition å det grövsta, mina tankar söker sig till Nurse Ratched i Gökboet. Ingen ska behöva spärras in för att man inte är ung längre, eller för att ingen ska se att man blivit gammal. Anmäl familjen för egenmäktigt förfararande och ta ifrån dem all rätt att bestämma över sin mors liv och ägodelar.

  • …jag har själv jobbat inom serviceyrken och sett VÄLDIGT mycket Nurse Ratched beteenden, extremt mycket passiv agressivitet, hävdelsebehov och respektlöshet, och märkt att alldeles för många som vet att de kan komma undan med det behandlar andra människor oerhört illa. Med det vill jag säg att detta absolut inte gäller alla, det finns alltid undantag och snälla underbara omtänksamma människor som gör allt och lite till.

  • annalenalod skriver:

   Hej, eftersom hon har en förvaltare har ju inte barnen tillgång till pengarna. Jag vågar mig inte på att gissa att det är sådana motiv. De försäkrar för mig att alla gått rätt till, även förvaltaren. Men faktum kvarstår: Lägenheten såldes och hon bor med få privata ägodelar. Hon upplever inte att hon kunnat påverka det, det behöver inte ha varit formellt fel, men mänskligt är det något som uppenbarligen inte fungerat som det ska. Kommunikationen brister, de säger att hon glömt, jag har inte upplevt henne alls så virrig som de försöker framställa det. Våra bilder av henne går totalt isär. Det allvarligaste övergreppet just nu, som jag ser det, är nog inte att ha förlorat sin lägenhet utan hennes påtvingade isolering.

   • Eva-Maria Bengtson skriver:

    Vilka möjligheter har hon som privatperson att få rätt, när hon redan drabbats av en förvaltare,( som hon kanske trodde bara var en ”god man”.) Vem avgör om en person ska omyndighetsförklaras?
    Isoleringen är fruktansvärd och kan förstås göra henne sämre. Man kan förstå att det inte är önskvärt att en gammal ”kändis” får en massa besök av nyfikna okända. Det borde vara hur lätt som helst att göra en lista på hennes närmaste vänner som kan ringa och hälsa på. Man blir gråtfärdig när man tänker på hur många gamla som kan ha det som hon…

   • Glömskan kommer och går, som skov i MS, Parkinson och andra hjärn-relaterade sjukdomar… Gammelglömskan är mer en stadig förlust av glömska, men demens har direkt koppling till hjärna och förvärras i olika takt hos olika individer. Individuella kopplingar superviktigt! Därför är det viktigt av att få möta personer och ting personen FREKVENT känner och har umgåtts med…. Därför är denna isolering förödande. De närmast handlande, måste acceptera åldrandet, sjukdomen och se ATT VI ÄLSKAR DENNA PERSON FÖR VAD HON ÄR just nu. Åldrandet är ju något vackert som ingen kommer undan…

   • Marguerithe skriver:

    Jag tycker inte det är speciellt svårt att se var problemet ligger. Tyvärr har sjukvården släppt efter för mycket idag och anhöriga anser att de minsann har rätt att göra både det ena och det andra, som ingen ska lägga sig i.
    Har sett ett liknande fall med förfärlig utgång, där barnen bråkade över den sjukas huvud och delade iskallt upp ägodelar utan någon som helst empati.
    Den här familjen borde polisanmälas.

  • Margaretha Wallmark skriver:

   Håller fullständigt med dig Karolina de Honestis!

 35. Tack för att du tar upp detta! Jag är synnerligen tacksam! Har själv en Mor med Alzheimers sedan åtta år och som har det mycket bra jämfört med detta – jag är CHOCKAD OCH ARG!!! Jag har nämligen själv haft kontakt med Alice som var min ”idol” och som stöttat mig mycket i ett tufft liv. Både med sin facinerande röst och även mer personligt genom olika kontakter genom åren! Men enligt Alice själv har hon alltid – även som ung – svårare att komma ihåg namn! Hon ser personer ”i bilder”! Bildminne har hon helt enkelt! Svårt att ta detta till sig, att även familjen har missförstått Alice situation… Vet att hennes döttrar har det svårt att ha en ”oficiell” mamma som Mor… Har upplevt detta på mycket nåra håll för knappt ett år sedan… Jag blev helt ställd och besviken… Har delat artikeln genom twitter… Ut på Facebook. Jag kan inte hålla tyst. Hur vi behandlar våra gamla är ovärdigt och helt galet år 2013 i ett välmående och socialt tryggt Sverige!!! BASTA! Hoppas att detta kan ta ny fart! Vi måste våga tala om det! Alice är dessutom Hovsångerska som fått flera utmärkelser och är alltjämt en mycket älskad person… Hon som alla andra skall få en värdig ålderdom!!! Hoppas på lite kontakt och att detta tas upp. En så väl god (läs dålig!) referens till debatt och tyckanden! VI STÅR PÅ DIN SIDA ALICE BABS! Må kämparglöden inte falna…

 36. Cecilia L skriver:

  Man gråter i själen :´-( Hur kan ansvariga vara så hjärt- och hjärnamputerade att man behandlar en människa på det här viset? Det är inte bara respektlöst och ovärdigt, det är människoföraktande. Det kanske är dags för ett allmänt upprop (uppror!) för att uppmärksamma i synnerhet vad som händer just i detta fall, men även i allmänhet hur våra äldre behandlas i Sverige 2013. Sorgligt och oroväckande att detta får förekomma. Något måste man göra!

 37. Dan Sydh skriver:

  Man måste helt enkelt vara frisk för att orka med allt som drabbar en då man blir gammal eller sjuk.

 38. Ulf G Waxler skriver:

  Vi är många som tillsammans med bl.a Dan Franck, lider och gråter över den behandling denna kvinna får. Det är fasansfullt att behöva konstatera att man i det upplysta Sverige förringar den kunskap som finns vid behandling av dementa. Min nyligen avlidna hustru, som under många år var verksam inom demensvården, där hon också föreläste, lärde mig mycket om hur viktigt det var för den drabbade, med närhet till andra människor.

 39. Dan Franck skriver:

  Vad kan göras nu härnäst? Vad har du själv, Anna-Lena, för tankar igång om det? Har du någon plan nu, efter dessa dagars vår manifestation här på din logg särskilt?

  • annalenalod skriver:

   Å vad jag önskar att hon visste hur mycket ni bryr er. Tror hon skulle vara så rörd och glad! Jag hoppas att myndigheterna reagerar på anmälningarna och går in och häver hennes isolering och förklarar den olaglig. Samt att hon får ut sitt telefonnummer så människor kan ringa henne. Självklart inte att det sprids hur som helst, men de närmaste. Sedan om hon orkar att någon gång komma ut, lyssna på musik t ex. Men jag vet ju inte hur hennes hälsa påverkas av det som händer.
   Glöm inte: jag kom dit för att hon själv vid upprepade tillfällen bett om att få träffa en journalist som berättar om hennes öde, som ett exempel på hur det är när man blir gammal men också för att påverka de som bestämmer över hennes liv.

   • Håkan Milld / Helsingborg skriver:

    Men snälla nån ! Alla VET vi ju vem hon är och hennes dotter medverkade ju i TV-programmet ” Fråga Doktorn” där hon öppet berättade om sin mamma, och vad som då framgick var att det var hennes mammas ÖNSKAN att man skulle berätta !! Och JA, jag önskar innerligt att denna sångerska verklig FÅR veta hur mycket vi bryr oss och hur mycket vi lider med henne ! VARFÖR undanhålla henne detta ? Ska vi verkligen låta henna dö utan att ha försökt visa henne vår tacksamhet för allt vad hon gjort för oss och hur mycket hon betytt för oss och för Sverige ?! Har vi verkligen samvete till det ? NEJ, jag har det inte ! Jag har varit i telefonkontakt med det Seniorboende som en länk här angav och fick ett vänligt svar att man inte får lämna ut vilka som bor där men det var ändå inte svårt att förstå att hon finns där och även om hennes post går till dottern så går BLOMMOR sända till hennes via Seniorboendets adress, i alla fall fram till henne direkt ! Alltså; BLOMMOR med ett hälsningskort GÅR FRAM !
    Min mormor sa alltid : ” Om ni vill ge mig blommor , så låt mig få dem medan jag lever och kan glädjas av dem ! ” Visst hade hon rätt!
    Låt oss glädja denna underbara, fantastiskt musikala sångfågel medan hon ännu finns kvar i livet !

   • Mats Werner skriver:

    Det är inte så säkert att blommor går fram heller. När Ekmansällskapet ville skicka blommor, blev de hänvisade till en dotter, som sa att blommorna kunde skickas till henne så ”skulle hon ta dem med sig”. Så man vet inte vad som faktiskt komemr fram.

  • annalenalod skriver:

   PS Jag hoppas att ert engagemang påverkar medierna att gå in och sedan myndigheterna att agera!

   • Henny Thorstenson skriver:

    Jag hoppas också att medierna tar upp detta tycker att det är deras skyldighet att göra det !!

 40. Hans-Bertil Larsson skriver:

  Jag upprörs i mitt inre när jag förstår att det är hennes anhöriga som ansvarar för denna kränkning av henne. ”Folk ska minnas henne som hon var”. Ett uppenbart tecken på att de skäms för henne.

  • annalenalod skriver:

   Hinner inte svara alla, och ni får ursäkta att jag ännu inte lägger ut er som nämner hennes namn eller allt för lättidentifierbara detaljer. Besöksförbudet är sedan strax före påsk. Innan dess kunde man besöka henne. Telefonproblemet har varat längre, den som velat besöka henne har alltså inte kunnat ringa och kolla om det är ok att åka dit, men viktigast, inte kunnat ringa henne och prata. Vi har här en människa som är fjättrad vid sin säng för vilken en telefon kan vara en oerhörd glädje.
   Jag förstår visst era tankar kring att skydda dementa från lurendrejare etc. Men hon har inte tillgång till några pengar och har en förvaltare som sköter hennes ekonomi numera. Dessutom är hon inte påfallande dement, hon kan ha ett tidig alzheimer om diagnosen stämmer (fanns vissa tvivel). Men än så länge, och nu talar jag om före påsk då vi sågs, hade hon stort utbyte av kontakter.

  • annalenalod skriver:

   Vid det här laget är det äldreboendet, förvaltaren och faktiskt även myndigheterna som kränker henne. Oavsett vem som kom på att isolera henne så kan det inte försvaras att tilltaget fortsätter dag efter dag, jag är långtifrån säker på att hon skulle få ta emot era kort och blommor, kan ha fel. Förr hade hon dotterns adress, nu ska det vara förvaltarens om det genomförts. Hennes brev kommer alltså inte till äldreboendet och bärs in orgranskade. Förvaltaren lovade fixa så det blev snabbare och bättre, vet inte vad som skett.

  • Margaretha Wallmark skriver:

   Eller har dåligt samvete, för vad de själv gjort!

 41. Kjelle Pettersson skriver:

  Hajar noll!! Alice dotter Tittis Sjöblom sa ju själv i tv.programmet ”Fråga doktorn” för bara 6 månader sen att Alice gett klartecken till att berätta om hennes sjukdom!
  Vad är det som är så hemligt helt plötsligt???

 42. Elisabet AM NIlsson skriver:

  Har för mig att hennes ena dotter var inbjuden till tv-programmet Fråga doktorn, och tillsammans med en annan ”kändisdotter” berättade hur svårt det är att ha en mamma som blir äldre och inte kan klara sig själv trots deras myckna hjälp och stora engagemang för henne. Minns att denna dotter, som själv, utan större framgång, försökt följa i sin världsberömda och unika mammas spår, betonade att det inte handlade om demens eller liknande, bara de kroppsliga försämringarna och att hon pga dem kunde bli lite förvirrad ibland. Om dottern är representativ för resten av familjen talar de ju inte ens med kluven tunga, utan med minst ”trippeldelad”. Fick redan under programmets gång en känsla av falskhet hos dottern, men tolkade det så att hon absolut inte ville det skulle komma fram att mamma inte bara ”var lite förvirrad ibland” utan rejält dement. Nu förstår jag att det var precis tvärtom och jag förstår också varför.
  Tror att om man gick ut med denna älskade artists namn, skulle det kunna ge skjuts åt hur ”Greta Svensson” och hennes vänner på demensboenden o dyl kan ha det och kanske skulle det bli vanligare att man kan anmäla fel, även om hennes familj lägger locket på. Önskar så att det ordnar sig så hon får ett värdigt slut på livet.

 43. fullsula skriver:

  Undrar vad som skulle hända om vi alla skickade blommor till henne?
  Skulle hon få ta emot dem? Hon skulle behöva uppmuntran och vetskapen om att det du/ni gör
  har kommit fram, och att det finns många som tänker på henne.

  • annalenalod skriver:

   Vet inte, posten gick till dottern i Norrland förut, skulle flyttats till förvaltaren. Men hon tar alltså inte emot post direkt. Som sagt: tänk om hon visste alla era tankar och omsorger, vad glad hon hade blivit!

 44. Dan Franck skriver:

  Några dagar har gått sedan jag uppmärksammades på din artikel, Anna-Lena. Två dagar.

  Många kommentarer har tillkommit under denna tid, med många tankar och synpunkter, dock de flesta väl harmonierande med varandra. Och mer kanske kommer att sägas. Men, behöver mer sägas HÄR?

  Det känns för mig, som att – trots allt! – ännu rädslan för att agera för att hjälpa, eller mer specificerat: rädslan för att möjligen riskera att själv bli utsatt, kanske bestraffad för att hjälp ges, är större än viljan och engagemanget för att hjälpa.

  Är det så, då mår jag fortsatt illa, och mer illa, än för två dagar sedan.

  Är det så…?

  • annalenalod skriver:

   Jo visst väcker åldrande rädsla hos många, att medierna inte nappar handlar nog både om rädsla för att kränka integritet och för att man inte tror att äldre människor är riktigt tillräknerliga.

  • Margaretha Wallmark skriver:

   Vad skulle kunna hända? Inget värre än det som hänt ”henne”!

 45. Håkan Milld skriver:

  Alice Babs. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/Scanpix
  Alice Babs drabbad av stroke
  Publicerat: tisdag 18 september 2012 kl 15:30 , Kulturnytt 9 gillar
  Alice Babs är på bättringsvägen efter att i våras ha drabbats av en stroke. Den folkkära 88-åriga artisten kan inte längre bo kvar hemma i lägenheten i Saltsjöbaden utanför Stockholm, utan bor nu på ett seniorboende. Det berättade sångerskans dotter Titti Sjöblom i SVT:s ”Fråga doktorn” på måndagskvällen.
  – Hon har väldigt fin hjälp och får rehabilitering och sjukgymnastik. Mamma är så målmedveten och gör framsteg, sade Titti Sjöblom i programmet.
  Titti Sjöblom berättade i programmet att mamman gett klartecken att berätta om hennes sjukdom.
  – Efter omständigheterna går det riktigt bra, men det finns en enorm trötthet som slår in när man får en stroke. Hon har haft det tufft.
  Alice Babs slog igenom som 15-åring och har under en 70-årig karriär sjungit jazz med Duke Ellington och gruppen Swe-Danes, tävlat i schlager-EM och gjort roller i filmklassiker som ”Swing it, magistern!”- 1972 utnämndes hon till hovsångerska.
  Alice Babs bodde länge i Spanien, men flyttade hem till Sverige för några år sedan. Maken Nils-Ingvar Sjöblom avled i fjol.
  TT Spektra
  Alice Babs. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/Scanpix
  Alice Babs drabbad av stroke
  Publicerat: tisdag 18 september 2012 kl 15:30 , Kulturnytt 9 gillar
  Alice Babs är på bättringsvägen efter att i våras ha drabbats av en stroke. Den folkkära 88-åriga artisten kan inte längre bo kvar hemma i lägenheten i Saltsjöbaden utanför Stockholm, utan bor nu på ett seniorboende. Det berättade sångerskans dotter Titti Sjöblom i SVT:s ”Fråga doktorn” på måndagskvällen.
  – Hon har väldigt fin hjälp och får rehabilitering och sjukgymnastik. Mamma är så målmedveten och gör framsteg, sade Titti Sjöblom i programmet.
  Titti Sjöblom berättade i programmet att mamman gett klartecken att berätta om hennes sjukdom.
  – Efter omständigheterna går det riktigt bra, men det finns en enorm trötthet som slår in när man får en stroke. Hon har haft det tufft.
  Alice Babs slog igenom som 15-åring och har under en 70-årig karriär sjungit jazz med Duke Ellington och gruppen Swe-Danes, tävlat i schlager-EM och gjort roller i filmklassiker som ”Swing it, magistern!”- 1972 utnämndes hon till hovsångerska.
  Alice Babs bodde länge i Spanien, men flyttade hem till Sverige för några år sedan. Maken Nils-Ingvar Sjöblom avled i fjol.

 46. Lennartoden skriver:

  Låt oss samlas till en demonstration som stöd till henne och för att visa vår uppskattning av hennes sångargärning,

  • Lennartoden skriver:

   Då om inte förr är väl pressen intresserad att skriva om hennes situation.

  • Mats Werner har redan börjat med Sångdemon! Hoppas det blir flera! Ett utmärkt sett att se situationen an… Jag samtalade själv med fler personer som har gedigna meriter inom Äldreboende och Demensvård just idag 14 juni 2013! Och de kan om vad som är Lag och som gäller ” för omhändertagande ” av en människa till Äldreomsorg/Demensboende… De trodde inte först det var möjligt att anhöriga kan sätta i verket sådana beslut som Alice fått över sig, dessutom utan någon diagnos (som hon önskar få! Men ni kan lyssna på en bandupptagning som också finns tillgänglig där Alice själv talar om sin situation, helt medveten om allt som hänt henne!!!! ) – men ingen har gjort någon sådan Undersökning, vilket innefattar en lång rad tester, iakttagelser i den allmänna vardagen och scanning av hjärnan – vilket kan visa om demens förekommer… Min Mor ”och jag” har nämligen genomgått sådana tester två gånger. De Anhöriga får vara med och tala om hur de ser på sin Anhörigs situation med sina upplevelser ; jag talar som Anhörig till Mor med Alzheimers syndrom… Och detta är ingen lättsam läsning. Det är mest de anhöriga som lider psykiskt att inte kunna nå fram och ssm att inte bli igenkänd. Bland allt annat som händer med organismen. Detta sker som i skov och olika fort hos olika individer. Jag hoppas vi skall finna Alice Babs snarast i någorlunda ”kondition” och det ÄR SKANDALERNAS SKANDAL att hon inte ens får terapi efter sin Stroke som hon påbörjat med mycket bra resultat!!! Än mindre att låsa in henne utan besök och det hon mest skulle behöva; vänner omkring så mycket hon orkar ! Mina Vänner säger ATT DETTA BORDE VARA EN OMÖJLIGHET för att Förvaltare, Jurist och Läkare att genomföra då Patienten inte ens har utredds eller ens blivit tillfrågad. DE SÄGER ATT DET HELA ÄR OLAGLIGT PÅ ALLA SÄTT OCH ATT VI KUNDE GÅ TILL DEN LÅSTA DÖRREN OCH BRYTA OSS IN utan att bli straffade eller få påföljder. lagen står över alla Anhöriga, Läkare och Jurister som är de som bryter mot Lagen i dess fulla mening…

   • annalenalod skriver:

    Hej, den omtalade sånginsatsen på 6 juni utanför Alice Babs äldreboende (se bl a Mats Werners blogg) var enligt den information jag fått en kollektiv historia som inte initierades av en enda person utan många.

   • Hej Anna-Lena! Visst förstod jag att det var flera som anordnade denna SångDEMO, men det fanns inga andra namn än hans, om du undantar att jag genast kände igen mannen med rosen (som Alice aldrig blev given… ) Jan Malmsjö… Jag hoppas allas våra tårar, ord, längtor och sånger skall hjälpa till på ett positivt sätt… Det hjälper helt klart oss själva dessutom! Ingen kan väl djupare betyga att MUSIKEN HJÄLPER I LIVETS ALLA SKEENDEN, ÄN ALLAS VÅR ALICE Babs Sjöblom… Hildur Nilsson! Kanske skall Titti också få heta Sigrid, som är hennes dopnamn! Titti Nilsson kanske rent utav? Eftersom hon älskar sin Mor så djupt och vill skydda henne ”från insyn”! … Vi gillar dig Alice! You are my Hero, You are my heartbeat in your songs…

 47. Pingback: Älskad sångerskas gömda öde Nr 83 av #Blogg100 | Ärligt Talat i Sverige

 48. Christer Dahlqvist skriver:

  Anna-Lena!
  Eftersom så många tycks veta vem sångerskan är, är det kanske dags att gå ut i medierna – AB/GT/EXpr/SvD/DN.
  ChristerDahlqvist

  • annalenalod skriver:

   Jag började med att försöka få ut det i medierna och andra fortsätter. Men det är svårt, medierna tvekar av integritetsskäl. Samtidigt betyder det att oavsett hur känd man är kan man inte få sin sak belyst i medierna om man är gammal.

 49. Gunilla Sjöstrand skriver:

  http://www.expressen.se/noje/alice-babs-fick-stroke—ar-pa-battringsvagen/
  18 sep 2012 – Alice Babs är på bättringsvägen efter att i våras ha drabbats av en stroke. … att mamman gett klartecken att berätta om hennes sjukdom.

  • Om det ändå varit så att Alice Babs kunnat vara på REHab och sedan flyttat hem när hon var så pass på bättringsvägen att hon klarat av detta… Precis som vilken annnan person som helst… Jag har flera vänner i min ålder som fått både en/två stroke och som efter Rehab bott hemma med stöd etc… Det finns hemsjukvård, Färdtjänst, Jourläkare etc. Vad jag har erfarenheter av är att i Saltsjöbaden har de ypperlig vård och inte långa avstånd… Jag har själv varit vid sjuka Patienters sida där i flera omgångar, just som de har behov av att ha någon därhemmavid så de upplever att de är Hemma. I säkerhet, på en plats de känner till och erfar sig säkra på, även om de är sjuka! Och t o m mkt sjuka. Detta borde också ha gällt Alice Babs Sjöblom!

 50. Annelie skriver:

  Handlar inte det här mer om hur anhöriga bemöter och agerar.. ? Här verkar det ju som om det är dom som styr hennes liv.. Vad gäller vården..är det väl upp till personalen på boendet att vara lyhörda och hjälpa denna kvinna att leva ett drägligt liv.?

 51. Per H skriver:

  Har personen också gett dig tillåtelse att publicera hennes namn? Jag hoppas att så är fallet.

  Om inte vill jag bara höja ett varningens finger: genom de detaljer du gav kunde jag på två minuter googla fram vem det gäller.

  Jag har inget åsikt om att hennes namn kommer ut – det är upp till henne och dig. Jag tycker att det är bra att frågan uppmärksammas. Men jag ville bara kontrollera att du är medveten om att du inte helt anonymiserat personen.

  Tack för en bra artikel!

  • annalenalod skriver:

   Personen har bett om någon som berättar i medierna om hennes situation, och jag har läst upp texten för henne. Vi träffades två gånger, flera timmar båda gångerna, och hon sa flera gånger att hon vill att jag berättar hur det är att bli gammal.

  • susanneoslof skriver:

   Jag kan inte se att Anna-Lena Lodenius namngett denna person, ÄVEN om även vi i min musiker familj vet vem det är.

  • Katarina Axell skriver:

   Man kanske helt enkelt skulle samlas, så många som möjligt och gå upp till Sjötäppan och se vad som händer. Och jag vidhåller att så många spm möjligt gör anmälan hos socialstyrelsen och polisen – hur kan det tillåtas att en människa tas ifrån all kommunikation – det är väl kriminellt????+++++ Och – så länge hon fick ta emot besök så var hon ju fullständigt klar och pigg i huvudet- tills för fyra (4 veckor sedan då alla vägar ut stängdes.

 52. kerstin skriver:

  Nu har jag inte läst alla inlägg här och det som ALL skriver låter förfärligt. Att gamla behandlas ytterst illa och hänsynslöst inom äldrevården är dessutom belagt i många fall och det har jag själv sett exempel på.

  Men sen kan jag inte låta bli att undra om det faktiskt är så att det hela bara handlar om barnens illvilja. Jag hade själv en alzheimersjuk mamma, som gick bort för fyra år sedan och då fick jag lära mig att hon kunde fabla rätt bra ibland. Bl.a. lyckades hon lura i personalen på äldreboendet att hon hade en son också. Jag tror faktiskt att hon själv trodde på det. Det har hon aldrig haft någon. Men personalen verkade inte vara säkra på vem de skulle tro, henne eller mig.

  Telefonen tvingades jag säga upp, inte för att förhindra kontakter med goda vänner (som hon inte hade många kvar i livet längre) utan för att telefonförsäljare lurade på henne saker som hon varken kunde använda eller behövde. Hon svarade antagligen ”ja” i telefonen utan att förstå att hon beställde deras varor. När jag frågade henne varifrån de här sakerna kom, så hade hon ingen aning. När jag undrade om hon behövde dem sade hon att det gjorde hon inte.

  När hon började bli dement var det dessutom så att ingen annan än vi, de närmaste, märkte vad som höll på att hända med henne. Hon var social och gladlynt och andra som träffade henne anade ingenting. Men vi, som hörde att nu fablar hon, vi visste. Så det är inte alltid lätt för en utomstående att i ett tidigt skede förstå att en person börjar bli dement och därför inte säkert är helt tillförlitlig.

  Med detta vill jag inte hävda att ALL inte talar sanning, för det vet jag förstås ingenting om, bara påpeka några saker som slår mig när jag läser texten ovan.

  • annalenalod skriver:

   Se andra svar, men min pappa var dement, växte fram under många år innan man förstod. Jag inser allt det du skriver. Men det betyder ju inte att ens röst inte ska räknas. Vi försökte så långt det var möjligt att förstå vad han ville och ge honom det han kunde säga att han önskade.

 53. Carin Svedebring skriver:

  När jag läst allt detta, tror jag inte att det är sant o att vi lever i välfärdsSverige jag har jobbat på boende och vet att det verkligen kan gå till så här, när någon stackare inte får ägg till frukost för personalen tycker det är jobbigt. Visst är det jobbigt ibland, men har du valt det yrket, så ska du vara kapabel att hantera det, annars passar du inte eller fått fel utbildning.Utbildning är både a o o men medkänsla o empati är ännu viktigare, vart är vi på väg`??? Hur blir det med oss ???

  • Henny skriver:

   Jag håller fullkomligt med dej Carina , jag har också jobbat i äldrevården nästan hela mitt liv och jag har ett stående uttryck att dom gamla är inte där för vår skull utan vi är där för deras skull för att ge dom omsorg och empati , vet att det varit personal som tyckt det varit jobbigt med att hämta ett glas mjölk om någon bett om det och jag måste säga att jag är rädd för att bli gammal och inte kunna klara mej själv !!

 54. Eliza skriver:

  Jag har hyfsat många år kvar tills det finns risk att jag hamnar på ett boende, OM det ens kommer att finnas. 😉 Jag får höra ibland att jag borde hitta en man och skaffa barn så någon kan ta hand om mig när jag blir gammal. Jaså?! Men hur kommer det då sig att parkeringen som tillhör äldreboendet i byn är så tom på kvällar och helger? Så argumentet att skaffa barn för att någon/några ska ta hand om mig när jag blir äldre faller platt och faller hårdare efter att ha läst både text och kommentarer.

  Jag är dock glad över att jag och mina två syskon är rörande överens om att våra föräldrar ska leva nu och inte spara åt oss. Nu är det bara mamma kvar och vi försöker göra det så bra som möjligt för henne. Så hon kan bo kvar i huset pappa ritat, roa sig med sina vänner och umgås med familjen med glädje i hjärtat.
  Hur kommer det så sig att vi tänker så? Jo, vi har blivit fostrade till att ta hand om de gamla i släkten. Vi har ställt in extra säng i vardagsrummet så en släkting, gammal som ung, kunde komma och bo när de behövde. Jag tackar lite extra för att 50% av blodet är sydeuropeiskt i mig och inser att jag måste vårda mina värderingar samt stå på mig så mamma, och jag i framtiden, får en värdig åldershöst med värme, omtanke och KÄRLEK! Tänk om arkitekterna började rita in en extra vrå i lägenheterna eller husen så äldre släktingar kunde få plats. Det vore häftigt! Men om jag lyssnar på surret på stan så har ju inte de yngre tid med sina gamla släktingar och än mindre sina föräldrar. De ska ju få ihop livet som man/kvinna och förälder, egen tid och göra karriär. Kan inte mer än önska dem lycka till! 🙂

  Hur som helst och trots allt är jag glad att det pratas om att åldras värdigt, istället för att tipsa om bra hårfärger och konstiga krämer, botox och plastkirurgi! =-D
  Soliga hälsningar från mig (41 år) som vågar åldras utan just hårfärg och konstiga krämer, botox och plastkirurgi!
  Må ålderns höst bli som en ljuvlig höstdag i oktober. Solens värme, lövens färgprakt och busiga vindar i håret.

 55. Ulrika skriver:

  Jag har kanske missat några kommentarer. Men i höstas var hennes dotter med i TV och pratade om ”att bli mamma till sin egen mamma” och enligt aftonbladet så ska X vara sommarpratare i P1.

 56. Pingback: Att begrava en levande sångerska | älwfewor

 57. Bengt Mangs skriver:

  Detta händer ju hela tiden, överallt, övergrepp mot människors integritet. Sverige, Sverige, Fosterland. Det är inte bara människor som gör så mot varann, Staten hjälper till genom att uppträda som mähän…

 58. Catarina Lundgren skriver:

  Fruktansvärt!
  Om hon inte är omyndigförklarad bör de inte ha någon som helst rätt att kontrollera hennes liv i denna utsträckning. Det är ett skamligt beteende hennes ”familj” uppvisar. Skamligt!

 59. Reblogged this on älwfewor and commented:
  Åldrande och rätts säkerhet ..ja just nu är jag bara tacksam att jag hittat den härJag skulle vilja veta vilka möjligheter till upprättelse som finns för de äldre ,vårdbehövande .Finns det kuratorer och psykologer på äldreboenden som kan arbeta konkret med konflikter som uppstår runt dem som åldras?
  Där jag själv arbetat fanns det inte sådana möjligheter.
  .Den vanliga personalen har ju knappast tid el möjligheter att gå in .Att behöva gå så långt som att starta Rättsprocesser inom äldrevården ,,helt oerhört otäckt .
  Har vi trott att ..vill vi fortfarande tro att barn är snälla med sina föräldrar..en sån skam också för en förälder ,som kanske inte ens orkar tänka tanken ..våga visa upp de dåliga relationerna
  ..om hon /han inte kan lita på och vända sej till sina barn vem kan hon då lita på utanför .
  Jag tror på att det måste ha gått ´´ mycket långt.´ i det här fallet ,som utomstående drar man sej ofta för att våga gå in i infekterade lägen ,,men då det blir så här allvarligt,vet redan om att man har ett svagt utgångsläge då man inte tillhör den nära familjekretsen
  Att bli försvagad ,sjuk och samtidigt bli berövad all värdighet ,självbestämmande ,sina vänner ..ja men jag tror det sker mycket oftare än vi orkar bli medvetna om.

 60. Jag skulle vilja veta vilka möjligheter till upprättelse som finns för de äldre ,vårdbehövande .Finns det kuratorer och psykologer på äldreboenden som kan arbeta konkret med konflikter som uppstår runt dem som åldras?
  Där jag själv arbetat fanns det inte sådana möjligheter.
  .Den vanliga personalen har ju knappast tid el möjligheter att gå in .Att behöva gå så långt som att starta Rättsprocesser inom äldrevården ,,helt oerhört otäckt .
  Har vi trott att ..vill vi fortfarande tro att barn är snälla med sina föräldrar..en sån skam också för en förälder ,som kanske inte ens orkar tänka tanken ..våga visa upp de dåliga relationerna
  ..om hon /han inte kan lita på och vända sej till sina barn vem kan hon då lita på utanför .
  Jag tror på att det måste ha gått ´´ mycket långt.´ i det här fallet ,som utomstående drar man sej ofta för att våga gå in i infekterade lägen ,,men då det blir så här allvarligt,vet redan om att man har ett svagt utgångsläge då man inte tillhör den nära familjekretsen
  Att bli försvagad ,sjuk och samtidigt bli berövad all värdighet ,självbestämmande ,sina vänner ..ja men jag tror det sker mycket oftare än vi orkar bli medvetna om.

 61. Vicktoria skriver:

  Kontakta överförmyndarkontoret på orten. Förvaltaren har oxå en chef. Förvaltaren har lagar att följa så tala med kontoret.

  • annalenalod skriver:

   Jag tror också det enda är att försöka ta reda på rättsläget och köra på det, det här kan inte vara lagligt.

   • Mimmi Sandberg skriver:

    Finns det något jag kan hjälpa till med ang. detta gör jag det gärna! Bara att kontakta mig om så är fallet.
    Blir väldigt illa till mods av att läsa din text och kan ett sådant här fall hjälpa att skapa någon slags praxis för hur liknande fall bör skötas i framtiden vore det fantastiskt! Vill inte att någon ska behöva gå igenom någon liknande, dement eller ej. Isolering är ett straff man använder sig av i fängelsesystemet, hur kan någon tycka att det är rimligt att utsätta en äldre människa för detta?! Lagligt kan det väl knappast vara?

 62. Monica S Johansson skriver:

  Delar detta till mina vänner på fejjan! Det angår alla- ingen ska behöva bli undangömd och bestulen av förment ”välvilliga” anförvanter när man blir gammal!

 63. Maria Persson skriver:

  Tiden går. Är man dessutom 90 år så har man naturligtvis inte så mycket kvar av den varan. Det är dags att agera på alla plan.
  För Alice Babs, Greta Svensson och alla gamla som lever i förnedringen!
  Tack

 64. Anna skriver:

  Varför inte skicka ut till t.ex. Tysk media som inte alls är som den svenska?
  Skulle det stå i någon annan gammalmedia hänger säkert den svenska snart på..

 65. Billey Shamrock skriver:

  Det hela är mycket trist. Att hon är en fantastisk människa som betytt mycket för mig och generationer av musiker/artister är ju helt klart. Jag blir ledsen.
  Samtidigt kan jag inte låta bli att glädjas över det massiva stöd som uppenbarligen finns för henne, här och på andra håll. Få gamla har förmånen att ha stridbara och starka vänner omkring sig.

 66. Gunnar A skriver:

  Tänk att inte ens en hovsångerska går fri från sådana här övertramp när hon blir gammal. Det är väldigt många människor i vårt land som inte får åldras med värdighet. Visst kan det ibland kännas påfrestande och svårt att inse och acceptera att ens mor (samma ålder) inte alltid orkar eller klarar allt. Det gäller dock att bli medveten om att att vissa dagar är hon helt plötsligt som en vital 50-åring. Min mor som faktiskt sjungit tillsammans med denna sångerska i en skolkör, är fortfarande oftast ovanligt pigg för sin ålder men drabbas ibland med ålderns rätt av trötthet och lite obalans.

 67. susanneoslof skriver:

  Jag har några ”tår” i musikens värld… och efter att ha läst både detta och Anns blogg, står det ju HELT KLART att detta rör vår underbara Alice Babs och det gör mig MER än ONT i hjärtat att läsa detta… månne det bli en snabb förändring kring detta…. // Innan det är för sent // Vänligen Sus

 68. Mia skriver:

  Hej …
  Tycker som så många andra att det är för jävligt hur människor behandlar varandra. Jobbar själv med en kvinna som har God Man, hennes kära mor. Hon ska se till sin dotters ALLA behov, men inte fan får dottern vara med att bestämma! Vi har anmält och kämpat i två år nu för att få en ny God Man och nu har den kära modern utsett en ny kvinna, som kan gå hennes ärende, så de får behålla sin förbannade husbil som hennes dotter, min brukare inte nyttjar mer än 3 dagar / år.
  I sångerskans fall hade jag om jag haft möjlighet kontaktat drottningen, de har säkert träffats på genom åren … den kontakten kan väga tungt!! Kungahuset är väl måna om människors rättigheter!

 69. Sonny skriver:

  Fruktansvärt.
  Fegt av tidningarna, tufft av dig.
  Och många av kommentarerna har varit upplysande. Bra inlägg. Det super bra skrivet. Jag kommer sprida. Tack för att min mormor inte har det så.

  Borde inte ålderdomshemet vara mer som ett möttes forum med vård spa hotel, inte ett sätt att gömma obekvämna eller anhöriga som inte orkar. Låter som 1800-talets dårhus å inte 2000-talet.
  Tack för upplysningen.

  Tack för upplysningen.
  P.s Mer massage till folket.

 70. Kristina Engvall skriver:

  Jag är så upprörd över vad Anna-Lena Lodenius och Ann Allan förmedlat i sina bloggar att jag har svårt att koncentrera mig på annat. Om det skrivna är sant så är det emot alla lagar och förordningar. Man får t ex inte låsa in en sjuk människa . Hon måste ju ha en massa vänner, åtminstone inom musikbranschen. Nära vänner får inte träffa henne!!!??? Varför låter de det hela fortgå? Om de vet vad som försigår – varför har de inte polisanmält? Om jag skulle hamna i samma situation hoppas jag att jag har vänner som kan föra min talan.

  • Mats Werner skriver:

   Det är både anmälningar och andra åtgärder vidtagna. Tyvärr tar saker ofta tid. Hon har många vänner som faktiskt gör saker. Inte minst Ann och Anna-Lena.

   • annalenalod skriver:

    Ja känner inte att jag kan ta åt mig äran, finns andra som är vänner sedan länge och som gör mycket mer. Jag kom in i detta för att hon ville att någon skrev och berättade om hennes öde, så det har jag försökt göra.

 71. Ebba Lindqvist skriver:

  Personen du skriver om har rätt att träffa en läkare för en ny bedömning av sitt tillstånd och sitt behov av vård (och därmed i förlängningen av förvaltarskap etc). Detta gäller i synnerhet om du/ni i egenskap av närstående upplever att hennes tillstånd förändrats. Om hon själv eller dem omkring henne inte litar till tidigare läkares bedömning, har hon rätt till en ”second opinion”. Det här låter inte som om det har gått rätt till – det finns saker att göra! Det handlar bara om att vara påstridig, känna till sina (eller i det här fallet: hennes) rättigheter, och sedan kontakta/överklaga till rätt personer. Kontakta den medicinskt ansvarige på hennes boende, kontakta förvaltaren, kontakta den som ansvarar för förvaltaren, och fortsätt tills någon tar tag i saken. Lycka till!

  • annalenalod skriver:

   Hon har en läkare sedan tidigare som träffat henne och tycker just det du säger: second opinion. Han tror hennes alzheimer-bedömning kan ha gjorts för tätt på hennes stroke. Hon kan förstås ha en tidig alzheimer, det är inget skäl för att inte få träffa sina kompisar och ha en telefon,

 72. Henny Thorstenson skriver:

  Åhhhh Gud så fruktansvärt , hur kan man behandla människor på detta viset jag får rysningar i hela kroppen och tårarna stiger upp i ögonen , våra gamla som strävat i hela sitt liv blir sämre behandlade är djur , dom har det sämre än de grovaste brottslingar i våra fängelser , usch vad jag blir upprörd !!

 73. mary skriver:

  Har egen erfarenhet av liknande behandling av min farmor, dock ej på långa vägar så långtgående som att stänga dörren för besökare. När hon 98 år gammal blev fysiskt krasslig, en kraftig förkylning som tog på krafterna, bestämde hennes söner att nu var det dags för äldreboende eftersom hemtjänsten inte kunde erbjuda fler timmar i hemmet. Under tiden hon var på sjukhus och tillfälligt boende sas hennes lägenhet upp o tömdes på allt utan att hon fick vara med o bestämma vad hon ville ha med sig när hon flyttade. Hennes telefonabonnemang sas upp och eftersom hon var hörselskadade och hade texttelefon blev hon av med den då det var för ”dyrt” att öppna ett nytt sedan. Alltså förlorade hon kontakten med omvärlden, vi pratade rätt ofta i telefon. Inte en enda kaffekopp hade hon i sitt lilla pentry, endast några plastglas. Jag har varit så upprörd över deras behandling av hela situationen! Jag har tolkat det som en generationsfråga, hoppas verkligen inte det var av illvilja, men att snabbt lösa ett problem utan vidare tanke. ”Klart hon ska in på ”hemmet”, det är det bästa. Och delar vi upp/slänger/ger bort sakerna nu så är allt klart när hon väl trillar av pinn..” Helt sjukt!

  • annalenalod skriver:

   Man undrar ju om det är så de tänker. Förstår att du var upprörd, det hade jag blivit också.

   • mary skriver:

    I min farmors fall helt säkert, i detta fall är det möjligt att det ligger något i det och att hennes berömmelse gör det mer komplicerat för de anhöriga att hantera. Men någonstans har man gått över en gräns och det är säkerligen inte så kul eller lockande att ändra, gå tillbaka, släppa in vännerna utan att blotta sig själv som ”anhörig”. Bäst att stänga lite till, hålla folk borta.. Förstår om hon blivit aggressiv som anhöriga hävdat; vem skulle inte bli det?!

 74. Maria skriver:

  Mycket bra skrivet! Jobbar själv i äldrevården med människor som har en demensdiagnos. Ofta har anhöriga svårt att förstå vad som händer med sin anförvant. Är rädd för att detta handlar om Alice Babs. Detta är helt ofattbart! Önskar av hela mitt hjärta att sanningen kommer fram.

 75. har funderat och kom bara på en m.z som gilla jazz och swing

  • Ada skriver:

   Då borde du också veta att hon avled i en lägenhetsbrand för några år sedan…. denna är MYCKET större…. även om Monkan var STOR.

 76. Natalie skriver:

  Barnen vill förstås komma åt hennes pengar, så att hon inte hinner att testamentera dem till någon av slump. Det förklarar att kvinnan får inga pengar i plånboken, barnen ”sparar” år sig själva! Det är vanligt och mänskligt, girigheten heter det, vad stackars sångerskan beträffar så är hon inte ensam om att omyndighetsförklaras av sina anhöriga. Det är anhöriga som bestämmer över en när man hamnar på äldreboende, har man snälla anhöriga så har man tur.

  • annalenalod skriver:

   Jag kan i viss mån förstå att man är rädd att ens anhöriga blir lurade. Rent faktiskt äger de inte hennes pengar innan hon är borta, de har inte ärvt sin bortgångne far heller eftersom föräldrarna var gifta, allt ska delas ut när båda föräldrarna är borta. Nu har hon förvaltare så ingen borde kunna ta hennes pengar, men det är klart att om hon kan få för sig att göra en stiftelse eller något sådant, det hände ju med Anna-Lisa Ericsson t ex. Barnen bestred det men förlorade. Har ingen aning om hur barnen tänker. Att inte få ha pengar i plånboken är något de kör med på sådana här boenden, hade samma diskussion kring min pappa som var riktigt dement och jag tyckte att han visst kunde få ha några tjugor eftersom det var viktigt för honom. Att bjuda mig på en glass när vi promenerade gav honom en känsla av trygghet och normalitet. Att inte ha en krona gjorde honom nervös.

   • Gunnel Svensson Björkvall skriver:

    Har ni försökt få hjälp av Demensförbundet? Rekommenderar ett samtal med Stina-Clara Hjulström som är mycket kunnig o står på de dementas sida!

   • annalenalod skriver:

    Demensförbundet verkar utmärkta. jag vet att folk i ringen runt henne varit i kontakt med dem.

   • kontakt skriver:

    För 15-20 år sen fick folk ha sina plånböcker även på demensobenden. Man bara såg till så det inte fanns för mycket pengar i dem. Det där måste handla om att skydda boendet från anklagelser om stöld. Blev man less på att ta diskussionen med anhöriga om försvunna hundralappar…? då är adekvat åtgärd att ta en ordentlig diskussion om att tjugor och hundralappar i plånböcker på demensboenden per definition lever osäkert. Även på det mest perfekta demensboende kan de bli allt från bli gömda ”på bra ställen” till bli stulna av medboende till förstås spenderade. Idag har väl boendena inte råd att bli kända för att där STAL någon PENGAR från farbror Kurt. Öht är det så mycket principbeslut på allt i äldreomsorgen nuförtiden, och väldigt lite tillämpande av sunt förnuft utifrån den person man har framför sig. Sen snackas det om individanpassning… håhå jaja.

   • Ja så var det även med min Mor! Hon har inte haft varken pengar eller samtal i telefon, på ett par år nu, därför när demensen fortskrider, är hjärnan så sjuk att ingenting förstås eller tankar kan flöda ”normalt”! Denna osäkerhet förstärks ett tag för att sedan plötsligt vara helt borta! Men hon fick alltid ha pengar i plånboken och telefonen tills hon bara kastade den på golvet, när hon inte förstod var detta är för en sak… Helt skamligt galet att Alice, våran fina Sångfågel, skall få uppleva allt detta genom OKUNSKAP!!! Ren och skär okunskap från hennes närmaste, som borde ta reda på mer om hur det fungerar att få en Stroke och vad som kan följa på denna. Nu är det stiljtje i dessa samtal om Alice, demensvården och hennes instänghet… Hennes yngsta dotter gick ju ut i början av veckan som gick, att hon/de hade inspelad samtal med Alice Babs som visar vad Mamma önskar… ???? Vad et vi mer om detta? Kanske för att vi skulle bli nertystade….

 77. Marina skriver:

  Detta är så upprörande och skrämmande… att ngn totalt kan ta över Ditt liv trots att Du fortfarande existerar och uttrycker Din vilja. Detta är ngt som media måste få upp ögonen för och jag tror att ett program som ex Uppdrag granskning lätt skulle vara intresserade av detta.
  Det är jätteviktigt att det får så stor spridning som möjligt bara är!

 78. Jerry skriver:

  Reblogged this on Jerrys Ord and commented:
  Anna-Lena Lodenius skriver om hur en av våra största sångerskor på ålderns höst behandlas. Upprörande historia och ingen vågar gå ut med namnet på henne av rädsla för att bli anklagade för förtal av de anhöriga.

 79. Janne skriver:

  Jättbra, som du säger, att man måste få en diskussion om de äldres situation. Känner också att denna person måste få använda sin medborgerliga rättigheter. Hur ska det gå till om inte ens medier vill?

  • annalenalod skriver:

   Vi för använda sociala medier, det är ju det vi gör nu. Jag tror att någon vanlig tidning eller annat medieföretag nappar till sist, när tillräckligt många engagerat sig.

 80. Yvonne Eneljung skriver:

  Jag har inte orkat läsa alla kommentarer, men det här drabbar väldigt många gamla! Jag har själv ångest över hur jag själv behandlade min mamma, okänsligt, oförståndigt, fann mig i andras resonemang, splittrade hennes vackra hem över en helg osv.

  • annalenalod skriver:

   Jag vill inte påstå att det finns ondska och illvilja bakom, kanske tror de att de gör rätt eller vet helt enkelt inte hur man gör annorlunda. Ingen lär oss att förstå och hantera åldrande, vi pratar inte om det, äldre göms undan, det här är inte enkelt. Din historia gör mig också ledsen, förstår att du bör den med dig.

   • Carina Svensson skriver:

    Bra skrivet av dig! Jag har under några år vikarierat som vårdbiträde på äldreboenden
    och många gånger reagerat hur anhöriga kan bete sig. I grund och botten tror jag det handlar om deras egen rädsla samt svårigheter till acceptans, att livet är förändrat.
    Att bli gammal och tappa sina egna funktioner upplevs kanske av omgivning som
    ” äckligt ”, vedervärdigt blandat med skuld och skam….?!
    Alla borde någon gång arbeta på ett äldreboende för att få insikt och förståelse för
    att vi alla blir gamla. Ingen kommer undan. Att våga ställa sig frågan: Hur vill jag ha det när det blir min tur?

 81. Anitha J-L skriver:

  TACK till dig Annalena Lodenius som skrivit om det här. Det måste UT!! INGEN ska behöva förnedras på det här viset . Kändis eller inte – alla ska vi ha vår fulla rätt att behålla vårt människovärde. Jag kikar ofta in här för att följa utvecklingen och hoppas innerligt att denna folkkära person inte fråntas rätten till att leva – verkligen L-E-V-A, så långt det är möjligt. Att denna tragiska, upprörande situation får en snar förändring till det klart bättre. Att ”stänga dörren” för henne till livet utanför – det är i mina ögon en form av misshandel. Här kan det inte handla om kärlek till nästan. Och det gör mig så beklämd.

 82. Hans Leander skriver:

  Om du inte nämner sångerskans namn, så är allt detta som skrivits, om inte värdelöst, så i alla fall av ganska litet värde. Har du legala ‘concerns’? Om inte, ‘go all out!!!’/ Hans Leander

  • marita jonsson skriver:

   Ondskan Frodas När De Goda Inte Gör Någonting 😦 du gjorde helt rätt som gick ut med detta ! önskar det finns fler som du . Det betyder mycket för en människa att ha åtminstonet en person som vill och vågar föra ens talan . Det luktar illa om denna behandling av ”sångerskan” så illa att det (för mig) är uppenbart ett fall för domstolen att ta ställning !!!!!! fortsätt ni goda att lyft fram hur ondskan kan gå till väga . <3… mer kärlek och förståelse för våra kära gammla människor….Marita Jonsson…

   • annalenalod skriver:

    Hon har flera goda vänner som kämpar för henne, hoppas nu att det slås fast juridiskt att de får träffa henne. Tänker på min egen mamma, något yngre men också med rätt knackig hälsa, hon skulle bli tokig om hon inte fick träffa sina vänner. Barn är bra att ha till mycket när man är gammal, men de kan inte ersätta andra människor. Det går aldrig att ha samma relation till barnen, finns en massa saker en förälder inte pratar med sina barn om.

  • astrid skriver:

   så du är bara nyfiken.vill inte hjälpa

   • annalenalod skriver:

    Vet inte vad du grundar det på men min enda avsikt med detta är att få igång en debatt kring äldre människors situation och om möjligt trycka på så att just den här kvinnan får det bättre.

  • Anki H skriver:

   Du har rätt, Hans Leander. Jag, liksom många andra, har delat Anna-Lenas inlägg på Facebook – på flera ställen t o m – och jag nämner dessutom sångerskans namn. Namnet är således redan känt av tusentals människor. Förr eller senare hamnar det i media. Denna sköra och gamla människa – som dessutom är en av Sveriges främsta och mest begåvade artister – har utsatts för ett övergrepp som saknar motstycke. Vi hyllade henne när hon stod på toppen. Idag är hon fråntagen sin heder. Det enda hon har kvar är sitt namn. Ska vi glömma bort henne nu? Nej, genom att ropa ut hennes namn fortsätter hyllningarna starkare än någonsin samtidigt som vi hjälper henne att få upprättelse. Jag tror hon skulle tycka mycket om det.

  • annalenalod skriver:

   Jag tycker vi har en bra diskussion om äldres rättigheter och värde som handlar förvånansvärt lite om vem det är. Intressant att det går att få till utan att namns nämnande. Vet inte om jag hade förväntat mig det men det här med åldrande är oerhört känsligt och viktigt för oss alla, alla har vi anhöriga och våndas för vår egen ålderdom. Flera har också berättat att de själva gått igenom att hantera sina egna anhöriga på ett sätt som känns svårt efteråt, de undrar om de kunde gjort annorlunda.

  • Christer Dahlqvist skriver:

   Det är klart att personen är viktig, men i det här fallet är hon ju en slags symbol för det övervåld, som hela tiden begås mot äldre människor!
   Christser Dahlqvist

  • Urban Domeij skriver:

   Varför skulle namnet behöva nämnas. Berättelsen stämmer bara på en enda person i Nacka, så halva Sverige vet vem hon är, och de som har hand om henne på äldreboendet kan inte ha några tvivel om vem, inte heller hennes barn. Men för berättelsen behövs inget namn. Vem som än drabbas av samma okänsliga hantering far lika illa.

 83. Catherine Arbman skriver:

  Detta är det mest skrämmande jag läst på länge och jag har så svårt att ta till mig det. Kan inte, vill inte förstå och har så väldigt svårt att förstå om det handlar om den jag tror att det är. Det svider i hjärtat för jag har aldrig trott…..Bortsett från att detta är en väldigt känd och beundrad person så ska ingen bli behandlad på det här sättet. Alla blir faktiskt gamla till slut och har rätt att få respekt och vördnad och bli ihågkomna för sina bästa dagar och värderade/respekterade när åldern faktiskt tar ut sitt. Framförallt ska dom få kärlek och omsorg av sina egna. Detta gör mig upprörd till förbannelse.

 84. JTM skriver:

  Mycket upprörande. Tack, Anna-Lena Lodenius för att du lyfter upp detta. Jag har skrivit till Aftonbladet och bett dem följa upp. Gav dem information att kvinna ifråga är Alice Babs. Jag vet heller inte vad konsekvenserna är att namnge, men hennes situation måste uppmärksammas och anmälas, som många skriver här. Förvaltaren verkar helt inkompetent och tar sig alltför stora befogenheter, av vad som skrivs ovan.

 85. Anki H skriver:

  Jag har delat detta på Facebook. Min rubrik: ”Alice Babs förlorade heder…”
  Jag hoppas många fler delar, jag är så upprörd att jag skakar inombords. Vilket fruktansvärt slut på ett framgångsrikt musikliv byggt av glädje och förmedlat till så många. Det vore ovärdigt av oss att vända henne ryggen…

 86. Dan Franck skriver:

  Jag har låtit dagen gå sedan tidig morgon tills nu, för att få distans till din text jag då läste. Med ‘distans’ menar jag mest, för att inte kommentera här i blott och endast vrede och sorg.

  ‘Sångerskan’ är inte endast ‘en sångerska’. De flesta av oss som skriver här vet nog det så väl… Hon är tveklöst en av våra allra främsta sångerskor och därför också internationellt erkänd, uppskattad och älskad. Utöver det, också t ex skådespelerska, i filmroller som nått hjärtat hos nu tre – fyra generationer, liksom hennes sång gjort. Men, vad som mest nått hjärtat hos oss och nu gör att vi som vet om det här som sker blir så förtvivlade, engagerade och arga är nog hennes personlighet. Den oförfalskade, sprudlande unga glädje, den mildhet och den värme som hon både då och senare som äldre förmedlat till oss är så stor och har rört oss så djupt att vi nu, därav tror jag, mest reagerar. Mest reagerar vad det nu gäller just hennes situation, vill säga. Eller, är det hennes enkla sätt och hennes självklara ödmjukhet och totala brist på divalater, trots att hon som sångerska i decennier besuttit en unik artistisk förmåga, som nu får oss att må så fasansfullt illa då vi läser om hennes villkor och hantering av henne?

  Har hon inte varit en av 1900-talets främsta och allra bästa ambassadörer för Sverige runt om i världen?! Kan hon inte vara värd nu att ens få en gnutta tillbaka av det som hon har gett? Kan hon inte – som gentjänst eller inte som gentjänst – vara värd att ens få ens behålla sin heder?

  Vi känner en våldsam vämjelse av att läsa om hur dagarna och tiden där hon nu, i hög ålder, manipuleras och arrangeras att förlöpa. Mer makabert än som i detta fall, är det svårt att föreställa sig att det kan bli!

  Jag kan bara inte annat än utgå ifrån, att något som både snabbt och radikalt förändrar situationen nu sker. Även om din artikels innehåll är osannolik läsning, så ter det sig än mer osannolikt, att det du berättar om och efter den uppmärksamhet som det här nu fått skall kunna fortgå!

  • annalenalod skriver:

   Instämmer helt, tack för din fina text, önskar att hon fått läsa det. Önskar att hon visste hur mycket stöd hon får just nu. Bara en sådan sak: hon saknar totalt kontakt med omvärlden för tillfället.

 87. Elisabeth Randow skriver:

  ”Hon tycker att det är viktigt hennes mamma skyddas från omvärlden för att vi alla ska minnas henne från hennes storhets dagar.”
  Så Nelson Mandela borde kanske gömmas undan på nåt vårdhem o förbjudas att träffa andra än släkten o inte få kommunicera m omvärlden nu när han är gammal o sjuk, så vi inte kommer ihåg honom på nåt annat sätt än hur han var i sin krafts dagar? Hör ni hur absurt det låter?

  • annalenalod skriver:

   Det är som jag tolkar vårt 1,5 timme (minst) långa telefonsamtal. Hon sa inte så bokstavligen. Men jag tror det är vanligt. Många är rädda, det känns skamligt. Åldrandet göms undan. Jag tycker åldrande kan vara vackert också.

 88. sannaelia skriver:

  Så fruktansvärt sorgligt! Hoppas verkligen att detta utreds och att sanningen kommer fram. Skulle kunna betyda mycket för många gamla om det spreds lite ljus runt detta, eftersom jag dessvärre tror att många gamla befinner sig i liknande situationer. Hoppas verkligen att någon tidning vågar ta i det här.

 89. Eva-Maria bengtson skriver:

  Bra skrivet! Blir väldigt upprörd. Är personalen på boendet rädda för barnen? En förvaltare kan väl inte bestämma över annat än ekonomi, inte vem hon ska träffa. Skriv ut namnet. 90 av alla över 40 vet vem hon är.

 90. Görild Malmberg skriver:

  Jobbar inom äldrevården och tycker att detta låter helt absurt. Gör om och gör rätt, lyssna till damens behov och egna önskan. Kan tänka mig att hon upplever en enorm maktlöshet och svek. Hoppas det blir en värdig upplösning snarast ❤

 91. Jag är själv gammal och mycket rädd för vad som hända skall, men detta som jag nu har läst vill jag bara säga försök att få ut det i tidningar..

 92. Inger Sehlqvist skriver:

  Om jag har förstått saken rätt ´genom att läsa andra bloggar så bor damen i Nacka kommun, det tillhör stockholms län , någon närstående kan på kvinnans uppdrag begära en översyn av ärendet hos Länsstyrelsen, se länken nedan.

  Om jag förstår saken rätt så är ärendet redan anmält (läste i en annan blogg) men vet ju inte vart?

  Jag vet inte vem kvinnan är med det verkar inte gå rätt till alls! Man kan inte isolera en människa på det sätt som nämnts, men jag vet ju inte mer om saken. Läs länken nedan för mer information.

  http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/Sv/manniska-och-samhalle/overformyndare/Pages/default.aspx?keyword=f%c3%b6rvaltare

 93. Klara skriver:

  tipsade DN om detta

 94. Inger Sehlqvist skriver:

  Jag vet ju inte var denna person finns, detta gäller i Stockholms stad (samma regler gäller i hela landet) Se bif länk.

  Länsstyrelsen har tillsyn över överförmyndarnämndens verksamhet. Part som inte är nöjd med de beslut som fattats av överförmyndarnämnden kan överklaga besluten hos tingsrätten.

  http://www.stockholm.se/FamiljOmsorg/God-man-och-formyndare/

  I så fall borde någon hjälpa denna dam att överklaga beslutet till tingsrätten, eller anmäla det som inte fungerar till Länsstyrelsen så de gör en översyn av hanteringen av detta.

  • annalenalod skriver:

   Nu överklagas det och anmäls på olika instanser. Men hoppas också att dessa försök att ställa till rätta tas på allvar. Det ligger redan ett överklagande om att hon är satt under förvaltare som det inte hänt mycket med vad jag vet. (Jag tror i o f sig att hon behöver någon slags förvaltare/god man, men en person som ser till hennes behov)

   • Inger Sehlqvist skriver:

    Tack för informationen, jag är glad att det ”rör på sig” i denna fråga, Hoppas verkligen att kvinnan får den hjälp och stöd hon behöver.

 95. buskattungen skriver:

  Förstår inte hur anhöriga kan bete sig så – mot sin egen mamma!
  Usch, bra du uppmärksammar och lyfter fram problemet! Äldre bör fortfarande ha rätten till sitt eget liv – oavsett rörelsehinder eller annat.

 96. Ann Allan skriver:

  Jurister och sakkunniga inom demensförbundet, samt socialstyrelsen och överförmyndarenheten i den aktuella kommunen, är konsulterade.
  De ger samtliga rådet att omedelbart anmäla ärendet, vilket nu sker.
  Jag har skrivit in det under min bloggtext nu, för många frågar mig om just detta.

 97. Uffe Flink skriver:

  Djupt upprörande, vi vet alla vem hon är…..har hört henne Live många gånger och alltid blivit imponerad av hennes stora artisteri, det sätt som hon nu behandlas på är en stor skandal.

 98. Upprörande, Detta minner om Sten Curts bok ”Så dödar vi en människa”. Detta handlar inte om att ge en människa en sista fin tid i livet. Visserligen i detta fall inte (som i boken) om dålig institutionsvård, och att bli nedsövd för att vara foglig. Men det är lika känslokallt mot en människa
  som en gång varit NÅGON och nu förnekas att vara det under sina sista dagar.
  Jag skulle nog publicera. Men var?

 99. Ton Hamil skriver:

  Att behandla Sveriges kanske största swingsångerska på det viset gör mig mållös, ledsen, besviken…

 100. Nina skriver:

  Kul att så många kommenterar och att fler och fler läser och tar till sig artikeln.. (Spanar tillbaka här då och då på din blogg för att följa utvecklingen.) Texten verkar ha fått en rejäl spridning på facebook också – bra!

 101. Werner Breski skriver:

  Detta var det ”djävligaste” jag har läst. Hur kan det fortgå? Stå på dig och få det offentlig på något sätt.

 102. Mike Waxman skriver:

  Att en blir stjärna och en annan inte ska inte hindra det svenska samhället från att behandla oss alla lika med respekt och värdighet ! Detta är Sverige i ett nötskal, kallt och kyligt i känslosammanhang !
  PS: Jag startade 2010 en sida som heter ”Ett hem för pensionerade musiker & kulturarbetare”. I förordet om gruppen skrev jag:”Jag funderar på om det skulle finnas ett behov,intresse av ett pensionat,ålderdomshem för pensionerade musiker,sångare.Tanken är att pensionatet ska vara en ständig musikalisk inlevelse och upplevelse för pensionärerna. det ska finnas musikrum, en liten studio, man kan ha spontana uppträdanden för varandra, vid frukosten, middagen ex.vis, m.m. Egna bussar ska oxå kunna ta med pensionärerna på olika typer av konserter,klassiska,opera,jazz,rock konserter.
  Hit söker man som pensionär frivilligt för att man vill ha kultur runt i kring sig hela tiden i alla former.

  Vården,omsorgen ska bygga på ett humanperspektiv där man ser allas behov! Anställda på plats måste genomgå djupintervjuer innan dom får en anställning just för att rätt människor hamnar på rätt plats.”

  Detta du skriver om Anna-Lena är jätteviktigt och det låter hemskt det du beskriver. Vi borde se hur andra länder behandlar/bemöter människor på ålderns höst.

  • annalenalod skriver:

   Det fanns tydligen något som hette Höstsol för pensionerade skådespelare. Men den lades ner, låter som en bra idé.

   • Karin Kock skriver:

    Höstsol ja! Vad tråkigt att läsa att det lagts ner. Min gammelfarmor bodde där. Klart sådana boenden behövs!

   • Per Schröder skriver:

    Höstsol, där både min morfar o mormor bodde, (Christian o Torborg Schröder), finns kvar. Inte i Täby dock utan som stiftelse och har lägenheter i kv Pilträdet 2 på Kungsholmen för teaterförbundets medlemmar.

   • Åke Skoog skriver:

    Stockholms Borgare har ett väldigt fint boende.

  • Mats Rösell skriver:

   Mike…om och när jag behöver ett äldreboende är det precis ett sådant jag skulle vilja bo på…bävar för att hamna där musiken och kulturen tas ifrån mig…jag sätter gärna upp mig på den kön till det eventuella boendet…en fin tanke…och absolut inte omöjlig att genomföra tror jag.
   /Mats

 103. Robert S skriver:

  Har tyvärr upplevt liknande saker i min närhet, bra att du sätter fokus på detta!

 104. kontakt skriver:

  Idag är det ”brukarens” omdömen som avgör ”kvaliteten” i verksamheten, om den når upp till fastställda mål. Men om den gamla inte själv bedöms kunna avgöra sånt – är det de anhörigas omdömen som gäller, som avgör vad som är vårdkvalitet. I det privata ges anhöriga idag rätt att bestämma lite vad som helst över sina dementa släktingar. Om personen inte är särskilt dement, desto värre.

  • annalenalod skriver:

   Jo jag har tänkt en del på det här med vårdvalets avigsidor, hur de svagaste inte kan ställa krav och blir utlämnade, utan släkt eller ibland med släkt som inte bryr sig tillräckligt. Ett cyniskt system.

   • alvfe skriver:

    Jag gråter och läser .
    Det blir så tydligt..då inte ens en kvinna som ändå måste ha haft inflytelserika kontakter runt sej får ett värdigt åldrande..kan skyddas mot övergrepp..
    Ofattbart vilket lidande!
    Tror ..eller förresten vet om också att liknande saker sker ,i olika grader av allvarliga felgrepp.Att maktkamp ofta uppstår runt åldrande föräldrar …jag ingår själv i en syskongrupp där det redan dykt upp tillräckligt mycket ..av vad som kan bli värre.
    Hur gör den som vill stödja?
    Då ..om det redan finns …en pågående maktkamp ..några som lyckas stänga ute andra…måste man ge upp hålla sig i bakgrunden..?
    .det här är något som behöver uppmärksamma s..
    glad att du ser det i ett större sammanhang.

 105. Anitha J-L skriver:

  Tillägg till min tidigare kommentar: I Sverige är det dessutom ett lagbrott att omyndigförklara någon. Personen du skriver om kan själv välja en förvaltare som hon dessutom har rätt att säga upp om så behövs. Anhöriga har ingen som helst rätt att ta ifrån henne sitt självbestämmande. Kan det vara så att hennes barn är väldigt penninghungriga? Hur kan de agera som de gör, ta ifrån henne själva livet, utestänga hennes vänner & andra från att ha kontakt med henne. I mina ögon är detta en form av misshandel av grövsta sort.

  • annalenalod skriver:

   Hon har överklagat att hon fått en förvaltare men det ärendet har inte tagits upp. Tror att en bra förvaltare kan vara en god idé i hennes fall, hade ett som jag tyckte långt och bra samtal med hennes förvaltare. Sedan kom det här med det totala besöksförbudet för alla utom familjen och jag måste säga att jag förstår inte öht hur hon resonerar.

   • Anitha J-L skriver:

    Tyvärr finns det nära & kära som i första hand tänker på sitt arv efter föräldern. Kanske därför de agerar som de gör. För nog är det hjärtlöst om något att ta kommandot över sin förälder som de gjort. Det andas skumt detta. Varför ta ifrån henne sådant som kan vara befrämjande för hennes fortsatta hälsa? Och vad gör förvaltaren? Går de anhörigas ärenden? Jag blir så jäkla sorgsen & upprörd. Och totalt besöksförbud för alla utom familjen – vad är barnen rädda för? Att hon ska ändra ett eventuellt färdigskrivet testamente? När det kommer till arv har somliga inget samvete alls. Men kvinnan lever ju – låt henne då också få LEVA – fullt ut. Undrar hur släktingarna sover på nätterna – dåligt hoppas jag.

   • annalenalod skriver:

    Alltså, jag vet ju inte motiven, om det är pengar, rädsla, kontrollbehov eller något helt annat.

  • Mandusson skriver:

   Det är felaktigt att man kan få välja förvaltare. Tingsrätten anordnar förvaltarskap UTAN huvudmannens godkännande. Det är skillnad mellan god man och förvaltare. Vid godmanskap MÅSTE huvudmannen godkänna ställföreträdaren, men inte vid förvaltarskap, även om det är önskvärt att så sker.

 106. Krister Nilsson skriver:

  Hur kan folk ställa upp och jobba på sådanna här villkor. Har dom ingen känsla för rätt och fel. Arbetsstoltheten måste vara obefintlig. Skulle skämmas om jag ställde upp på sånt här. Och dom som beslutar om sånt här måste sakna all form av sunt förnuft och empati. SKÄMS.

 107. Anitha J-L skriver:

  Kändis eller ej. Blir mycket beklämd, ledsen & upprörd över hur denna kvinna & säkert många med henne blir behandlade. Det är ju som att ta ifrån någon själva livet. Kan inte låta bli att undra över hennes barn – månar de verkligen om sin mor eller handlar de för egen vinnings skull?!? Klart att din artikel ska publiceras, detta måste UT, INGEN ska behöva förnedras på detta vis. Eloge till dig som skriver om situationen. Det är för djävligt rent ut sagt – finns det ingen empati & människokärlek? Dags för politiker & all omgivning att vakna upp ordentligt!!!

 108. Lars Bohman skriver:

  Att anhöriga agerar på detta sätt kan ha ekonomiska skäl. De kan vara rädda att hon blir avlurad pengar eller att hon spenderar för mycket på musikanläggningar. Detta skulle kunna minska deras framtida arv. I värsta fall har de redan börjat roffa åt sig av hennes inventarier och tillgångar. Då vill man inte ha insyn av ”utomstående”.

  De vänner som verkligen vill umgås med damen ifråga bör naturligtvis ta kontakt med polisen – inte det sociala – för att försäkra sig om att den gamla sångerskan får det umgänge hon själv vill – inte det som familjen bestämmer. Det är helt olagligt. Att inte bråka om detta är att svika henne, och utlämna henne åt anhöriga som inte verkar alltför intresserade av hennes välfärd. Att äldreboendet går med på anhörigas krav kan ofta bero på ren bekvämlighet. De vill inte heller ha bråk.

  Folk är rädda för att bråka och då är ofrihet det pris man får betala. Bråka mera!

  • annalenalod skriver:

   Jag har också undrat över hur de tänker, det verkar så hjärtlöst. De ger en bild av verkligheten som skiljer sig avsevärt från den jag fått genom att prata med många andra personer som känner henne från olika sammanhang. Dottern sa saker som jag visste var fel eftersom jag träffat henne själv. Hon är inte anmärkningsvärt snurrig alls för att vara nästan 90 år. Jag väljer att tro att de faktiskt tror att de agerar för hennes bästa och helt enkelt inte förstår. Att de skyddar henne i bästa välmening..

   • Anette skriver:

    Låter definitivt som om de anhöriga är rädda att det skall borttestamenteras tillgångar eller liknande…..sorgligt. Stort ansvar vilar på boendets chef och kommunens förvaltning som skall se till att hennes rättigheter inte kränks. Påpeka och om det inte hjälper anmäl dem?

  • kerstinberminge skriver:

   Här skrivet människor att anhöriga är giriga och rädda för att hon ska testamentera sina ägodelar till andra. Försök nu att vara lite ärliga, ni som skriver detta. Jag visste att vem som helst hade kunnat få min dementa mamma att skriva på vad som helst, i ett visst stadium av hennes demens. Och jag kan ju inte säga att jag hade varit glad om okände Andersson hade fått henne att skriva testamente till honom så att allt mamma ägde och hennes pengar hade gått till denne ohederlige Andersson. Vem av er som skriver om girighet skulle, handen på hjärtat, ha gillat att en lurendrejare fått allt efter era föräldrar? Inte många gissar jag, och det behöver inte betraktas som girighet. Nu var risken inte stor med min mamma, som var en okändis och ingen visste vad hon ägde, men med en kändis som antas ha förmögenhet kan ju situationen vara en helt annan.

   Sen, om det verkligen är så att anhöriga har sett till att inte ens gamla vänner får besöka henne, då är det givetvis förfärligt, men som sagt, jag tycker inte riktigt att det verkar vara så.

   • annalenalod skriver:

    Se mitt tidigare svar: hon är inte särskilt dement (än), hon har inte tillgång till några pengar. Men jag förstår definitivt dina funderingar kring behov av att skydda en dement person från olika saker.

 109. Sofi skriver:

  Jag har delat detta vidare! Jag jobbar själv inom vården, men aldrig att ja upplevt ngt sådant här. De är fruktansvärt. Stå på dig!Detta borde helt klart få publiseras.

 110. Christer Dahlqvist skriver:

  Hej och tack för din skrämmande artikel. De äldre har ju blivit den andre, en slags invandrare, en egendomlig varelse som allt färre unga har kännedom om, levande i en anna värld. Rädsla föräldre, vilken slags fobi är det!

 111. Yvonne skriver:

  Hej ! Jag sitter och gråter när jag läser det du skrivit. Jag blir så arg. Hur kan man bara behandla en gammal människa på det här viset. Och hennes barn sen. Hur kan dom gå med på att hon ska sitta där utan att få träffa sina vänner. Skulle gärna vilja veta vad det är på för hem hon sitter. Förvaltaren ska väl ändå tillgodose HENNES behov. Det måste gå att göra nånting åt det här. Se till att hon får börja leva SITT liv. Det är så tragiskt att gamla människor blir utsatta för sånt här. Känner att det knappt finns ord för det. Ut med detta i pressen bara. Ställ dom ansvariga till svars. För så här FÅR det inte gå till. Jag hoppas innerligt att hon får sin frihet tillbaka. Och få umgås med vem hon vill, spela den musik hon älskar. HELT ENKELT: GÖRA VA FAN HON VILL. Det är hennes rättighet. ❤ Yvonne

 112. Marie Palage skriver:

  Jag blir så ledsen när man ser hur gamla blir behandlade . Om inte någon tidning tar in detta blir jag förvånad då detta ju är skandal !!!! Hoppas att någon som jobbar där gör en anmälan . Ska dela det vidare .

  • annalenalod skriver:

   Jo, visst finns det finns inslag i detta som borde kunna anmälas. Tänker på besöksförbudet t ex. En sak till: Kvinnan jag träffade igår berättade att hon blir igenkänd när hon kommer, fast det går flera månader mellan besöken, och trots att hon inte är en gammal vän.

   • kerstinberminge skriver:

    Men Anna-Lena, besöksförbud säger du sen berättar du om en vän som tydligen besöker henne.

    Jag börjar tycka att det här är obehagligt och att det alltmer börjar likna mobbing av sångerskans anhöriga på grunder som i alla fall jag inte anser att vi fått belägg för att de stämmer. Du vet att det dottern säger inte stämmer för att du har pratat med den kända sångerskan, skriver du. Men hon får ju inte prata med någon? När pratade du med henne alltså? Och hur vet du att du har fått rätt information av henne och en felaktig från dottern. När t.o.m personalen på äldreboendet där min dementa mamma bodde, började tvivla på mig när jag sade att mamma inte hade någon son, då förstår man ju att hon kunde låta ganska övertygande. Jag har inga syskon och har aldrig haft.

    Sen var det så med min mamma att hon inte visste att jag hade varit hos henne, sådär en minut efter att jag gått. Om detta är fallet med sångerskan, vilket jag inte vet dock, så är hon kanske inte så ensam som du säger även om hon tror det själv. Och bestämma själv. Jo, om man är fullt klar i huvudet. Min mamma ville exempelvis hem och det lät ju förståeligt tills man frågade henne vad som var hem och fick klart för sig att det var hem till hennes mamma – som var död sedan 50 år och i ett eget hem kunde hon definitivt inte bo när hon kommit till det stadiet, inte hos mig heller eftersom jag arbetade och hon inte kunde lämnas ensam hela dagarna.

    Är det verkligen så att den här sångerskans vänner inte får besöka henne då är det förfärligt, men jag känner mig inte säker på att det är så alltså, i synnerhet som du skriver om människor som besöker henne. När har du själv försökt träffa henne och inte fått göra det? Vad säger personalen om du pratar med dem? Släpper de inte in dig om du försöker besöka henne? Vem meddelade dig om att hon ville ha ut sin historia? Hur hade denna person fått reda på det, besökt henne?

    Sen skulle jag inte alls ha gillat att min mamma pratade med journalister när hon var dement, för det kunde bli vilken historia som helst, som inte alls var sann, exempelvis att jag aldrig hälsade på henne, vilket jag gjorde ofta, så länge hon kände igen mig, lite mindre ofta därefter. Så den bevekelsegrunden för att vägra släppa in vem som helst till den här damen, förstår jag, i synnerhet som hon är en kändis och kan tänkas locka alla möjliga att besöka henne.

   • annalenalod skriver:

    Jodå. Ingen enda person utom barn och släkt kommer in, inte ens riktigt gamla vänner. Besöksförbudet infördes före påsk. Telefonen har man inte kunnat ringa längre, numret har bytts flera gånger, bara familjen har det. Jag var där 2 gånger strax före besöksförbudet infördes, åkte då dit på vinst och förlust.

   • annalenalod skriver:

    Som journalist har man etiska riktlinjer, ni tror mig inte men det gäller även kvällpressen t ex. Skulle aldrig skriva det hon säger utan att kontrollera med andra källor. Men så gör jag även med andra jag pratar med.
    Men vänd på det: har man inga rättigheter alls att berätta och kommunicera med omvärlden om man har en diagnos? Ska man omyndigförklaras från första stunden någon lade fast att man hade en sjukdom? Vi talar om en person som åtminstone före påsk hade hyfsad koll på saker och inte var mer förvirrad än vem som helst av oss hade varit om vi var snart 90, fjättrade vid en säng och tvingade till ett tämligen sysslolöst liv.

 113. Lotta skriver:

  Hej! En så sorglig historia! Men man kan inte stå under förmyndarskap i Sverige. Det avskaffades för decennier sedan. Inte heller har anhöriga rätt att begränsa varandras friheter. En förvaltare är satt att ta hand om ekonomiska/praktiska saker, inte frågor om vård och omsorg. Om förvaltaren och personalen vid boendet avskiljer den här personen från omvärlden mot hennes vilja är det fullständigt olagligt. Om man inte vill polisanmäla själv kan man kontakta JO som har tillsynen över förvaltarens och boendets handläggning.
  Problemet är ofta att man inte har hela bilden. Kanske har någon besökare betett sig illa mot kvinnan? Kanske finns det någon grund för att ”skydda” henne som inte framkommit?

  • annalenalod skriver:

   Jag kan inte gå i god för alla hennes vänner, men det rör sig om en mycket liten krets som försöker hålla kontakt. Bland dessa finns några som känt henne väldigt många år. Om någon betett sig illa, vilket inte jag har några indikationer på, hade väl det rimliga varit att agera mot den eller de. Att stänga av alla utom familjen, inte ge henne tillgång till en telefon som vännerna har numret till etc är väldigt inhumant. Mötte senast igår en kvinna som jag känner perifert som haft sporadisk kontakt med henne på senare år, som var där senast strax innan besöksförbudet. Hon fattade heller ingenting, rapporterade om ett mycket trevligt möte, de brukar lyssna på väldigt mycket musik tillsammans.

 114. Fnorpan skriver:

  Vem inom socialtjänsten ringer man för att lämna en anmälan på de anhöriga? Man ringer ju sociala om man misstänker att ett barn får illa, alt polisen om det är riktigt illa och akut… Men vem fasen ringer man när det är våra äldre som får illa av inkompetens hos de anhöriga?

 115. Lillemor Lewander skriver:

  Namnet fanns faktiskt publicerat igår i en kommentar på en Facebooksida, som tillhör en musikvän till sångerskan. Det här är ett otroligt känslokallt agerande mot en gammal, sjuk och helt försvarslös människa. Att bli fråntagen allt….precis allt av det som givit henne glädje under ett långt liv är ofattbart grymt. Hade personen ifråga hetat ”Greta Svensson” och blivit behandlad på samma sätt…..lämnad i sin ensamhet… inlåst i ett litet rum med besöksförbud…då hade hela historien varit ute i offentligheten för länge sedan. Hur kan samtliga inblandade inklusive vårdare sova gott om nätterna?

 116. Aina skriver:

  Inte bara sorgligt, det är fruktansvärt vidrigt! Och gamla blir vi alla, om vi får leva…….

 117. Gun-Britt Berggren skriver:

  Mycket bra skrivet.Tyvärr går det till såhär på allför många ställen.Tror absolut inte att röjandet av hennes namn skulle vara till någon nackdel alls,snarare tvärtom.

  • Anneli skriver:

   Låter som om du borde göra en polisanmälan om olaga frihetsberövande å den här personens vägnar

 118. Mandusson skriver:

  Jag är själv förvaltare sedan många år och menar att förvaltaren saknar befogenhet att stoppa någon från att besöka damen (sångerskan). I kommunerna finns inte låst tvångsvård, och därför finns inte någon laglig möjlighet att stoppa damen att gå ut eller ta emot besök. Man bör anmäla förvaltaren samt polisanmäla boendet. Man kan vårdas med öppen tvångsvård i kommunens regi. Det innebär att man måste återvända inom utsatt tid. Gör man inte det blir man hämtad till sjukhus och därifrån åter till boendet. Så som det beskrivs i berättelsen får ej omsorg, förvaltare eller anhöriga gör. De handlar olagligt.

 119. Rytmik skriver:

  Sångerskans dotter var gäst i ”Fråga doktorn” för någon månad sedan och berättade om sin mamma. Denna historia är ju förfärlig. Vi vet ju vem sångerskan är så skriv ut hennes namn. Hon ska bäras i guldstol!

 120. Ann Allan skriver:

  Med en kompetent förvaltare hade det inte behövt gå så här långt.

  • Suzanne Walker skriver:

   Helt rätt. Kan man inte anmäla förvaltaren för att inte se till sin brukares intressen? Tror det.

 121. Christina skriver:

  Detta är ju fruktansvärt. Skylten med texten ” Denna dörr skall vara låst ” strider mot lagen, det är absolut förbjudet att låsa in någon mot deras vilja. Det är med all rätt att polisanmäla detta boende.

 122. Anders skriver:

  Kontraproduktivt att inte skriva ut vem det handlar om när du verkar vilja att många ska bry sig. Själv blir jag ointreserad, allt kan ju vara påhittat.

  • Helen Leonard skriver:

   Om du har LITE koll och tankeverksamhet, så skulle du lätt lösa denna gåta.
   Har du ens läst alla kommentarer? Har du använt Google? Är du över 40 bör du veta!

 123. Ylva skriver:

  Fy vad bedrövligt, att bli så förnedrad, vad kan man göra? Detta behöver komma upp på agendan till folks kännedom så det går att agitera mot detta förfärliga sätt att behandla folk på! Kämpa på!!
  Tillsammans blir vi starka! ❤

 124. suzanne och Gunnar Wennberg skriver:

  Detta är så upprörande att man inte tror att detta kan hända en människa. Vad kan vi göra ? Det MÅSTE ut i pressen !!!!

  • Mats Werner skriver:

   Kära Suzanne och Gunnar!
   Det här är en fruktansvärd tragisk historia som drabbat en mycket kär vän sedan jag var sju år. Jag har idag pratat med ordföranden i den stipendiefond som bär hennes namn och fått klart för mig situationens komplexitet. Jag ska fortsätta ta en del kontakter innan – och om – jag ger mig in i detta, vilket jag blivit ombedd att göra från ett par håll. Det är lätt att uppröras av texter som denna. Jag gjorde det själv, men som sagt, det är måhända inte alltid så enkelt som det låter. Och just med tanke på personen ifråga och hennes närmaste och de som är inblandade på olika plan, känns det bäst att först ha ordentligt på fötterna innan anklagesler kastas fram. Man måste framförallt veta vem eller vad det är som faktiskt anklagas.
   Ha det gott där i värmen!
   MATS

   • annalenalod skriver:

    Jag har misstrott varje stavelse i detta och ägnat många timmar åt att prata med människor, henne själv, förvaltaren, dottern, vännerna. Det finns en rad anklagelser som jag inte kunnat belägga och inte heller skriver om, uppgifter går isär. Men för mig finns två saker: man måste få träffa vänner och ha en telefon som man vet numret till. Även om man är gammal. Så långt ser jag ingenting komplicerat i detta. Sedan tycker jag man ska lyssna på henne själv. Hon är bra på att tala för sig!

 125. Curt Lundberg skriver:

  Anna Lena! Fortsätt bara, låt det bli offentligt ordentligt!

 126. Nina skriver:

  Vilken bra text! Viktigt text. Fortsätt att försöka få den publicerad. Förr eller senare måste tidningar nappa.

  I väntan delar jag, och många andra, på facebook och bloggar.

  KRAM!

  • annalenalod skriver:

   Vi hoppas ju att någon till sist vågar publicera detta. Framförallt hoppas jag att någon tar den här historien som utgångspunkt för en diskussion om äldres rättigheter.

   • Anneli skriver:

    Gör en polisanmälan. Det här är ju olaga frihetsberövande (råkade skriva det på fel ställe tidigare).

   • staffan kahn skriver:

    Pressens ”fegeri” är välkänt även om de satsar mycket på lösnummer försäljningen
    Journalist maffian bevakar SINA intressen, inte de publika granskandet

   • Mandusson skriver:

    Jag förstår inte varför Du, Anna-Lena, inte skriver vem det gäller? Det kan inte vara förbjudet och skulle ju hjälpa mycket mer. Precis som någon skrivit kan ju historien uppleva fiktiv då man inte berättar vem det handlar om. Jag är inte enbart förvaltare sedan många år, utan också utbildad konsertsångare och jag kan inte räkna ut vem det handlar om, trots att jag känner till många kvinnliga sångerskor i den åldern. Utan att man nämner personen så blir allt bar ”lösa skott”

 127. Jacob Forsell skriver:

  Jacob Forsell svarar.
  Alla förstår ju vem det handlar om. Varför inte skriva det rätt ut. Inte skulle det skada henne.
  Snarare tvärtom. Fortsätt!

  • annalenalod skriver:

   Jag har verkligen grubblat över det, vad man riskerar rent juridiskt genom en publicering. Hon vill det själv, absolut, men hon står under förmyndare t ex. Förmodligen är en del av det som sker olagligt. Utesluter inte att gå ut med namnet snart. Tror inte ALLA vet det, men allt fler.

   • Linnéa Sallay skriver:

    Jacob hej!! Dig känner jag:-) Anna-Lena känner jag inte, men halkade in på din blogg här ikväll. Det är fruktansvärt det du beskriver!! Jag vet inte vem det handlar om.. är själv sångerska och har funderat vem det kan vara som lever som är 89 år… kanske har jag t o m mött henne i någon master class tidigare… har vissa idéer.. Men om jag visste vem och vilket äldreboende så skulle jag åka dit IMORGON!! (LÄS IDAG) Är såå upprörd, är detta Sverige?? STORT TACK FÖR DIN INSATS!! Vad kan vi utomstående göra?

   • Nina skriver:

    Tog ett tag för mig att fundera ut det, men fick svar genom wikipedian och åldern. Finns ju inte så många nu levande stora svenska sångerskor kvar längre i den generationen och av den kalibern (Sickan Carlsson, Brita Borg, Zarah Leander är ju borta).

    Men jag förstår det journalistiska i att vara varsam med publicering, särskilt när anhöriga är inblandade, och om det ligger konflikter mm bakom. Samtidigt måste man väga för eller emot. Jag tycker i första hand att texten, i dess anonymitet, är stark nog om du får den publicerad som den är.. sen ”rullar det nog på” när folk läser texten och efter ett tag lär kunna räkna ut vem det är. Så då ger det i så fall sig självt…

   • Mandusson skriver:

    Om du anser att du har ”torrt på fötterna” så finns ingen anledning att hålla inne med namnet. Att förvaltare anordnats innebär inte att personen är omyndig. ”Förmyndarbegreppet”, vad gäller vuxna, togs bort ur lagstiftningen 1988. Och kommunal tvångsvård existerar inte. För att tvångsvårdas måste det finnas ett beslut från Förvaltningsrätten utgående från ett vårdintyg som ska ha skrivits under av två (2) olika specialistläkare. Advokat utses med automatik för att bevaka den sjukes rättigheter. Och är det sluten tvångsvård så sker den ALDRIG i kommunala boenden. Därför är jag helt säker på att denna dam (sångerskan) behandlas fel och i stridighet mot lagstiftning, utgående från det du berättar. Någon, som vet vem damen är, måste våga göra en anmälan.

   • annalenalod skriver:

    Jag ska berätta att jag läste upp första versionen av texten, som påminner rätt mycket om den ni läst, när jag träffade henne sista gången. Fanns en passage om vilken musik vi lyssnat på, det var det enda hon ville ändra för jag hade enligt henne (hon har säkert rätt) blandat ihop två inspelningar. Annars tyckte hon att jag skrivit ner precis som hon tycker att det är.
    Namnet kan nog presenteras snart, håller med om att det blir lite larvigt det här, men på ett sätt precis som hon vill: hon vill att vi ser henne som ett exempel på något som drabbar många äldre. Det har hon sagt flera gånger.

   • kontakt skriver:

    Vad skulle kunna vara den juridiska risken med publicering? Förtalsmål? I så fall förtal mot vem? Saken HAR allmänintresse, skulle ha haft även om det gällt en Svea Svensson. Den sätter fingret på flera saker som är sjuka. Förvaltare förefaller onekligen ha så mycket makt över den enskilde att systemet på många sätt är att jämställa med den gamla omyndigförklaringen. Men förvaltaren kan knappast gå emot henne i sådana saker om allt blir offentligt.

    Om förvaltarskapet inte längre behövs ska det upphöra. Nya läkarintyg och ny vända till tingsrätten… frågan är bara vem som kan driva frågan dit? Däremot kan det säkert vara bra med en god man så anhöriga slipper sköta pengar och papper. God man kan till skillnad från förvaltare inte göra saker mot den enskildes vilja.

  • Anita Lindvall skriver:

   Varför skriver du det inte själv då?

   • annalenalod skriver:

    Om du menar namnet så tar jag sats och gör det snart!

   • Jenny Thorstenson skriver:

    Detta borde komma ut i medierna snart och hon måste bli räddad från detta fängelseliknande liv hon lever , det är ju inte människovärdigt , tror jag kan lägga ihop 1 och 1 , ålder på henne , änka i 1 1/2 år , 2 döttrar och många fler ledtrådar

   • Jenny Thorstenson skriver:

    Detta borde komma ut i medierna snart och hon måste bli räddad från detta fängelseliknande liv hon lever , det är ju inte människovärdigt , tror jag kan lägga ihop 1 och 1 , ålder på henne , änka i 1 1/2 år , 2 döttrar och många fler ledtrådar. Tycker du är modig som skrivit om detta

   • Jenny Thorstenson skriver:

    Detta borde komma ut i medierna snart och hon måste bli räddad från detta fängelseliknande liv hon lever , det är ju inte människovärdigt , tror jag kan lägga ihop 1 och 1 , ålder på henne , änka i 1 1/2 år , 2 döttrar och många fler ledtrådar. Tycker du är modig som skrivit om detta , hoppas tidningar och andra medier inte fegar ur utan tar upp detta .

 128. Helena skriver:

  Bra att detta kommer fram! Stå på dig! Hoppas tidningarna ändrar sig.

 129. rolf todal skriver:

  JA ANN,, DU SKULLE KANSKJE VÆRT POLITIKER SÅ DET BLEV GJORT NOE MED SÅDANE GAMLA..dU VET Å SETTE ORD PÅ TINGENESØRGELIKT AT SÅNN SKJER I VÅRT VELFERDSSAMHELLE.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s