Granskning av SDs syn på välfärd och feminism

SONY DSC

Carina Herrstedt, ordförande för Sverigedemokraternas kvinnoförbund, på marsch mot FI iförda tröjor i FI:s färg i Almedalen 2015. Foto: Anna-Lena Lodenius

2015 skrev jag en rapport för fackförbundet Kommunal där jag granskade Sverigedemokraterna utifrån löften om att partiet arbetar för välfärd och bättre villkor för kvinnor. Min undersökning stack hål på det mesta av dessa löften, bakom retoriken fanns ett parti vars politik snarare kan bedömas som rent kvinnofientlig.

Min rapport lästes intern och spreds vid olika möten och seminarier, framför allt bland de som arbetar just med jämställdhetsfrågor. Men eftersom det blev ett turbulent år där bland annat Kommunals ordförande fick avgå kom den aldrig att publiceras och spridas utanför förbundet.

Jag har nu fått klartecken från Kommunal att själv lägga ut den på nätet. En brasklapp: Det har gått några år sedan den skrevs, detaljer kan ha ändrats. Men det valresultat som vi fick 2014 gällde då och gäller fortfarande (även om enstaka representanter kan ha bytts ut). Jag har inte haft tid att uppdatera materialet, men det vore förstås spännande att göra inför det här årets valrörelse. Jag gissar dock att mycket är sig likt från 2015.

Rapporten kan hämtas genom att klicka på länken nedan:

Ojämlikhetens försvarare – rapport för Kommunal hösten 2015

Bilden överst på sidan är också från Almedalen 2015 och visar hur SD stör Gudrun Schymans tal genom att bland annat iklä sig rosa T-shirts och vifta med plaket med texten ”Vi gör det tillsammans” där de alltså anklagar feminister för att så split mellan könen. Jag tog bilden.

 

NYTT: Den 15 augusti 2018 släpper Arena Idé en rapport som jag skrivit om SD och antifeminismen. Den baserar sig delvis på den gamla rapporten från 2015 men är helt omskriven, det har tillförts nya exempel och fokus är nu mindre välfärdsfrågorna och mer synen på jämställdhet. Rapporten är på ungefär 30 sidor, den släpps digitalt, och dessutom har jag skrivit en essä på temat som publiceras under vinjetten Arena Idé i samband med att rapporten presenteras.

Annons