Nationaldemokraterna har ingen självklar rätt att komma in i skolorna

Någon som minns nationaldemokraterna? Ni vet partiet som knoppades av sd kring 2001 för att de tyckte att sd började bli för mesiga? Skämt åsido, medge att det varit tyst rätt länge kring partiet. Trots att de bytte ut sin tidigare partiledare som var så osynlig att jag knappt minns namnet på honom. Sd har ju tveklöst stegat fram både vad gäller kommunala mandat och uppmärksamhet medan nd hanmat mer och mer i skuggan.

Nye partiledaren Marc Abramsson har profilerat sig hårdare och syntes i går kväll i UR:s Skolfront i TV (jag medverkar i en kort intervju). Det handlade mycket om skolbesök. Jag har svårt att se att skolorna måste släppa in nd, JK:s argumentering är märklig. Åsiktsfrihet handlar inte om att man får ge uttryck för diskriminerande och hatiska åsikter om andra människor på grund av ras, religion och sexuell läggning. En del av detta är straffbart, men skolorna kan ju faktiskt stoppa mycket som inte är direkt olagligt. Skolorna kan ha vilka regler de vill. Inga kepsar i klassrummet, inga tuggummin, inga porrtidningar som dräller runt. Jag är övertygad om att Jehovas vitnen, Hareh Krishna och Nationalsocialistisk Front inte självklart kan kräva att få träffa eleverna. Skolan har en värdegrund som de ska utgå från, nd står inte för delar av denna värdegrund.

Programmet sänds även söndag 5/10 kl 20.00 i Kunskapskanalen, tisdag 7/10 09:30 i SVT1 samt torsdag 09/10 00:00 i Kunskapskanalen. Dessutom ligger programmet på webben. Nationaldemokraternas egna kommentarer till programmet hittar ni här.
(Tycker den här bilden är rätt kul, inte helt ny men den illustrerar det skeva i bygget av ett svenskt nationalistparti.)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Nationaldemokraterna, nd, skolfront, utbildningsradion. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Nationaldemokraterna har ingen självklar rätt att komma in i skolorna

 1. Anonymous skriver:

  Att våran rättsapparat dömt Marc är inget jag tar som ”bevis” för någonting ,tyvärr. Denna apparat har alltför många ggr bevisat sej själv som icke objektiv och famförallt politiserad.Dessutom har vi den s.k hetslagstiftningen som klart och tydlit visar att vi inte är lika INFÖR LAGEN. Man vägrade T.E.X konsekvent att ta del av det bildmaterial som inhämtats från flera TV kanaler och privata kameror ,detta material visade ganska tydligt hur Marc inte kunnat göra sej skyldigt till vare sej upplopp eller misshandel. At din uppmärksamhet fördelar sej som den gör mellan SD och oss Nationaldemokrater är på alla sätt och vis logisk ,precis som du säger så är vi olika stora.(Men du får gärna redovisa för hur du blivit expert på bl.a ND) Ang pedofiler så ser jag denna ”åkomma” som en pervertering hos individen ,baserad på ett sjukdoms/handikappstillstånd. På samma sätt ser jag homosexualitet ur samma perspektiv ,alltså ngt som forskning och medicin kan komma till rätta med ,självklart om individen själv vill. Dock ser jag pedofili som mer destruktivt och är nöjd med att det är kriminaliserat till skillnad från homosexualitet ,då homosexualitet i sej inte yttrar sej i tvingande sexuella handlingar mot hjälplösa individer (barn). Men visst har pedofili och homosexualitet kopplingar? Precis som heterosexualitet och pedofili har det!D.spansk (nd)

 2. Anna-Lena Lodenius sa… Vi har ett rättsväsende som dömt Marc A, det räcker som bevis för mig. Om det är någon som klagat över extremvänsterns attacker på er och andra så är det väl jag. Nu är ju nd mycket mindre än sd så mitt intresse har väl fördelat sig lite efter det.Pedofili är ett övergrepp och ett brott som aldrig kan försvaras och det har absolut ingenting med homosexualitet att göra. Att ge sig på barn sexuellt förekommer även bland heterosexuella, både män och kvinnor. De flesta berättar det inte för omvärlden, pedofiler ser ut som vem som helst. Glöm inte alla som lyckats bli anställda på dagis och kanske även jobbat där i åratal.

 3. Anonymous skriver:

  Hej AnnaLena!Jag försökte för ngn vecka sedan via mejl få grepp om din s.k expertis på Nationaldemokraterna ,det gick sådär tycker jag.Fick inget svar på det senaste mejlet ,och dom svar jag dock fick var inte av sådan karaktär att det går att påstå att de skulle komma från en expert.Nåväl ,du liksom alla andra vet att NDu med Abramsson i spetsen inte ”gick till attack” mot pridedeltagare . De blev själva utsata för sten och flask-kastning när de ,visserligen högljutt ,protesterade mot sexualisering av mindreåriga och barn! Har aldrig hört dej ta till orda när ngn av ND’s torgmöten eller andra manifestationer blir förstörda eller attackerade av träskvänster! Fick själv slänga mitt barn i en polisbil i Södertälje när AFA gick till urskiljningslös attack. Var fans du då AnnaLena? Och NEJ ,jag likställer inte alla homosexuella med pedofiler ,men det finns gott om pedofiler i priderörelsen. Daniel spansk (ND)

 4. Precis som att det iunte skulle vara ett ”hatbrott” att kalla en vakt för svartskalle bara för att man är ledande i sossarna…

 5. Men nu får du väl ta och ge dig – det här inlägget var jag på vippen att inte publicera. Du likställer homosexuella med pedofiler. Pedofili är för övrigt redan rejält kriminaliserat. Men det är klart att det är väl såhär ni resonerar när ni går dit och spöar upp värnlösa deltagare vid Pride-festivalen. Som tur var är även det kriminaliserat.

 6. Anonymous skriver:

  Det finns en ganska smutsig baksida med gayrörelsen i allmänhet och Pride i synnerhet och det är det lite för stora intresset av att sexualisera barn. Som förälder, så vill jag säga att pedofiler skall kriminaliseras och jagas varhelst de sticker upp sina fula trynen, för att vrida till Pierre Shoris yttrande angående s.k. främlingsfientliga litegrann.Jag har själv sett eländet och om någon, hetero eller gay, skulle visa intresse för mitt barn på det sätt som Pridefestivalen tidigare visat prov på, inte lägga fingrarna emellan. Dags för gayrörelsen att skaka löss ur sin egen fana.

 7. SSU:s ordförande heter Jytte Guteland och har ingenting med det här att göra. Det var länge sedan den förra ordföranden avgick. Det ND:arna gjorde mot Pride går inte att jämföra ö h t med förre SSU-orförandens fadäs. Här pratar vi om ett regelrätt hatbrott av medvetna politiska aktivister som angriper en grupp människor p g a deras sexuella läggning.

 8. ”SSU:s ordförande är inte en bögknackare som lett en våldsam attack mot prideparaden.”Sant, hon är bara en alkoliserad svartskallehatare som hotar vakter med att hon känner förra justiceministern. Jämför det mot att agera mot pedofili som Marc gjorde vid Pride.

 9. Johannes skriver:

  ”Är det inte bra märkligt att ena dan släppa in SSU och dagen efter vägra NU samma sak?”SSU:s ordförande är inte en bögknackare som lett en våldsam attack mot prideparaden. Ingen organisation med Marc Abrahamsson som ledare kan någonsin hoppas på något slags demokratisk trovärdighet.

 10. z999 skriver:

  Helt klart så har ND tjänat på det här, tyckte mig märka att Marc Abrahamsson också tyckte det.

 11. z999 skriver:

  Som alla vet (eller låtsas ni?) så går går det inte att säga emot ND’s åsikter på en enda punkt. Därför vet man att alla elever utan undantag skulle bli ND’are om de släpptes in i skolorna. Om det vore på annat sätt så kunde det vara ett intressant tillfälle för skolan att argumentera för sina åsikter. Hur vet man att man har rätt i sina åsikter om man aldrig provar dom mot någon som tycker annorlunda? Hur vet man om ens människosyn är rätt om man aldrig testar den?Angående demokrati så har antirasisterna samma misstro mot den som nationalsocialistisk front.Därför måste det till en del tillägg på samma sätt som när vissa folkdemokratier (forna DDR och Kina)ska kalla sig för demokrater. Rätten till arbete räknade DDR in för att kalla sig själva för demokrati.Demokrati är ett bräckligt system. Om man lägger till att det ska handla om mer än allmän rösträtt där allas röst räknas lika och att fritt få sprida sina åsikter så länge det inte handlar om ärekränkning av enskilda personer, då har man vattnat ur det hela och försvagat det ytterligare. Något så diffust som allas lika värde kan aldrig räknas in i demokratibegreppet. Att allas röst är lika värd i val är något konkret, men ”allas lika värde” kan i bästa fall kategoriseras som skitprat.

 12. ”Vem som ska få komma in bestämmer rektor.”Nja inte enligt grundlagen, men bryr sig som en sådan i en demokrati?

 13. Greger skriver:

  Bra Anna-Lena! Självklart har ingen organisation nån som helst självklar rätt att få besöka skolorna. Vem som ska få komma in bestämmer rektor.Men! Nu vändar jag lite på det. Är det inte bra märkligt att ena dan släppa in SSU och dagen efter vägra NU samma sak? ND finns ju i kommunalpolitiken, varför då inte i skolan vid enstaka tillfälle?

 14. Greger skriver:

  Bra Anna-Lena! Självklart har ingen organisation nån som helst självklar rätt att få besöka skolorna. Vem som ska få komma in bestämmer rektor.Men! Nu vändar jag lite på det. Är det inte bra märkligt att ena dan släppa in SSU och dagen efter vägra NU samma sak? ND finns ju i kommunalpolitiken, varför då inte i skolan vid enstaka tillfälle?

 15. Om skolan skall vara demokratisk? Ja givetvis!Jag tillhör de som tycker yttrandefriheten är något bra!

 16. Robban skriver:

  Jimmy:Betyder det att vi måste släppa Nationalsocialistisk Front som är ett öppet nazistiskt parti eller den extremt kristna sekten Plymouth-bröderna?

 17. Det var just detta jag var rädd för Loddan, att du skulle motsätta dig att demokratiska partier skulle ha rätt att vara i skolor när andra tar sig den rätten.Det handlar om demokrati och yttrandefrihet!

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s