Samtalskompassen – utbildningsmaterial om våldsbejakande extremism

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svenska motståndsrörelsen är ett av de partier/organisationer som tas upp i materialet. Foto: Anna-Lena Lodenius

Den utredning som ledde fram till Centrum för våldsbejakande extremism, CVE, tillträdde skapade också ett utbildningsmaterial på nätet som jag och journalisten och författaren Magnus Sandelin var medskapare till. Det fick titeln ”Samtalskompassen”, och handlade  om att sprida både kunskap och metoder i arbetet mot våldsbejakande extremism med politisk eller religiös inriktning.

Jag har skrev vissa delar, och fungerade dessutom som redaktör för stora delar av det övriga materialet. Jag och Magnus Sandelin producerade framför allt de texter som hamnade i en översikt över våldsbejakande miljöer, samt gjorde intervjuer med avhoppare. Jag bidrog även med texter om processen att gå med i och lämna den här typen av miljöer. Utifrån dessa skapades dramatiserade delar att lyssna på där man använde bitar ur våra intervjuer.

Efter utredningen tillsattes först en nationell samordnare mot våldsbejakande extremism som lät uppdatera Samtalskompassen några gånger, och jag och Magnus Sandelin hjälpte till med detta. I och med att CVE bildades som en permanent myndighet försvann Samtalskompassen helt från nätet.

Annons

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s