Schlagerkändis bakom fejkad bordellmamma

ImageFörra året medverkade jag i Kapten Stofils julalbum, det går fortfarande att köpa på Internetbokhandlar, t ex Adlibris. Vi hade en trevlig releasefest på Bröderna Olsson som blev ett kortvarigt substitut för alla oss som saknar Klubb Sunkit i juletid. (Burt & Magnus kom i och för sig igen i december i år på Humorfestival på Södra teatern, så hoppet är kanske inte ute än för fler Sunkitkvällar.)

Kanske lite sent men kände att jag ville passa på att  publicera en bit av texten som inte väckte så mycket uppmärksamhet som jag hade trott. Det handlar för all del om rätt udda information och händelser som ligger många år bakåt i tiden. Men i centrum står trots allt en känd schlagerstjärna och en flitig och hyfsat känd författare. Här kommer hela den delen av texten:

Bordellmammas julskivor  

Operettcharmören, kompositören, mytomanen, bedragaren, kleptomanen m.m. Johnny Bodes framgångar med Bordellmammas visor inspirerade andra som ville åka snålskjuts. Det gäller till exempel Bordellmammas julvisor från 1972. Vi kan nu avslöja att några av plattans upphovsmän är författaren Kjell E. Genberg, som skrev texterna, och schlagerartisten, programledaren etc. Lasse Holm som finns bland sångarna och musikerna.

Enligt Lasse Holm kläcktes idén till skivorna av en Leif Malmborg, som egentligen gav ut tidningar varav vissa mer åt det “porriga” hållet (en av hans skapelser var tidningen Helgarv). Lars Malmborg och Lasse Holm var båda delägare i en studio (KMH) på Hornsgatan i Stockholm men Malmborg blev senare utköpt av Bert Karlsson. Enligt Lasse Holm var Bordellmamma-skivorna bland det första som producerades i denna studio:

− Man kan säga att det var vår första pilot ihop, så att vi kunde se att allting funkade och att mixerbordet höll.

Kjell Genberg säger att han lärde känna Lasse Holm redan kring början av 1960-talet då han fortfarande spelade i bandet Moonlighters. Genberg var vid den här tiden manager för flera artister, och hade ännu inte börjat översätta Vilda Västern-böcker och skriva den långa serien om Ben Hogan som kanske de flesta förknippar honom med.

På plattan medverkar en rad studiomusiker (t ex Sone Banger på dragspel), huvudsångaren heter Lasse Holmström och dessutom medverkar Billy Gezon, som var huvudsångare i bandet Gimmicks och som även han varit medlem i Moonlighters. Lasse Holm spelar gitarr och bidrar även med vissa sånginsatser. Enligt Kjell Genberg körade en rad kvinnor som till vardags arbetade på Stockholms Stadsteater, men han kan inte erinra sig några namn. Det kan inte heller Lasse Holm.

Kjell Genberg må förlåta, men texterna saknar något av Johnny Bodes genialitet. Som julskiva måste den ändå betraktas som något av det mest udda som getts ut, åtminstone på den svenska marknaden. Texten till ”Räven raskar över isen” ger en uppfattning om stilen på hela albumet:

Pigan ligger uti sängen
Bredvid henne ligger drängen
– Får jag lov, får jag lov
Att köra in hela staken
Sängen knakar och pitten står
Pigan flämtar och satsen går
Jag fick lov, jag fick lov
Att köra in hela staken.

Ett spår som sticker ut är “Luciasången”, som handlar om en påtänd prostituerad som bjuder ut sin kropp för en tia. Sången är hjärtskärande falsk, tempot långsamt, texten beskriver ett tragiskt öde och det är svårt att se kopplingen till de pornografiska grovkorniga lustigheterna på resten av skivan.

Uti vår konkurrens, blev hon utslagen
Inte ett rum till hands, för posering på dagen
Gatan är hennes hem, vänlig mot varje lem
Är lilla Lucia, blott för en tia.

Bordellmammas julvisor följdes av skivan Gammeltjo med Bordellmamma som kom till på samma sätt. Båda gavs ut på bolaget Kondom. Så vitt Kjell Genberg minns fick upphovsmännen bakom skivorna aldrig några reaktioner från Johnny Bode själv som vid det här laget var märkt av sjukdom och ett hårt liv.

PS: För mer information om Johnny Bode rekommenderas Ingemar Norlén numera svåråtkomliga biografi eller Johnny Bode-sällskapets utmärkta hemsida.

Känner ni avslutningsvis att ni vill ha ett ljudsmakprov så kommer det här:

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.