Stenkastning mot förre sd-ledaren

Sverigedemokraternas förre ledare Micke Jansson attackerades med stenar vid ett möte i Högsby, skriver GöteborgsPosten. Detta skedde i samband med att sd:s ledningsgrupp hade ett möte i en lokal, det är inte känt vilka som ligger bakom stenkastningen.

Förut attackerades i stort sett alla större sd-möten av motståndare. Jag tror att det riksårsmöte som jag besökte i Karlstad i maj var det första riksårsmötet någonsin som inte utsatts för någon form av attack från vänstersidan. Såhär skriver Micke Jansson själv på sin hemsida om en attack i samband med sd:s årsmöte 2006 som inleddes med att några personer började följa efter honom och några partikamrater:
”Efter ett 500-tal meter blev min kamrat plötsligt nedslagen. Han fick ett jack över ögat med kraftigt blodflöde. Den person som hotat mig personligen inne på restaurangen vid ett flertal gånger, var med bland våra oönskade förföljande. Han spottade på en annan av mina kamrater…”

Det känns onödigt att stenkastningen drar igång igen, hoppas det var en engångsföreteelse. Sd bekämpas bäst med agitation, inte med våld. En sådan här handling gynnar sd mer än det skadar och ger sd möjligheter att framstå som ett förtryckt parti som är värt sympati. De som ligger bakom är fega människor som inte vågar gå fram och ta debatt och tala om vad de tycker om sd:s politik. (Foto: http://www.mikaeljansson.org/Press)

Bloggar om händelsen:
Carina & Stefans SD-blogg
Tommy Funebo

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Micke Jansson, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Stenkastning mot förre sd-ledaren

 1. ”Antirasisterna anser inte heller att det är speciellt märkligt att utverka yrkesförbud för sverigedemokrater.”Jag minns ju valutställningen i Gbg inför valet 2002. Under första dagen så attackerade AFA/allmänt slödder ND:s bokbord. De ledande sossar som satt bredvid vårt SD-bokbord skrattade högt och hjältligt när ND:arna fick värja sig från knytnävsslag från antidemokraterna. ”Det såg ju så roligt ut” svarade de glatt när vi frågade dem hur fan de kunde skratta åt politiskt våld. Det var förmodligen höjdpunkten för Sossarnas gbg-ledning i den valrörelsen!

 2. Anonymous skriver:

  Sluta med det följugna tjafset omförtjänsten med ”martyrskapet” Anna!Jag skulle vilja engagera mig i SD eller ND men min fru blir rädd för att jag eller hon eller vår son skall attackeras, misshandlas och kanske dödas av s.k. ”demokrater”.Du måste välja sida Anna, var står du?Skall alla följa lagen eller inte?mvhMartin

 3. z999 skriver:

  Jimmy:”Detta är en klantig mening som ofta dyker upp hos motståndare, själva andemeningen blir ju att ta avstånd från våld mot SD är en taktisk fråga och inte en moralisk sådan.”Fast om dom tycker att politiskt våld är ok så gör dom. För två år sedan så demonstrerade de ljusa och demokratiska krafterna tillsammans med afa (gay pride). Jag diskuterade just detta med en moderat för ett tag sedan och han tyckte inte att det var så speciellt märkligt.Sen Jimmy så nämner du moral här. ND var ju tvungna att få hjälp av JK för att få sprida sitt budskap. Några sossar uttryckte nyligen en önskan att Åkesson skulle gå hädan likt Jörg Haider. Dom har dessutom stått på sig och fått medhåll från andra sossar.Antirasisterna anser inte heller att det är speciellt märkligt att utverka yrkesförbud för sverigedemokrater.

 4. ”En sådan här handling gynnar sd mer än det skadar och ger sd möjligheter att framstå som ett förtryckt parti som är värt sympati.”Detta är en klantig mening som ofta dyker upp hos motståndare, själva andemeningen blir ju att ta avstånd från våld mot SD är en taktisk fråga och inte en moralisk sådan. Du borde formulera dig betydliget bättre än så Loddan!Sedan måste jag nog säga att de flesta av SD:s riksårsmöten klarat sig utan attacker – men då har ju iofs säkerheten varit så stor att inte ens alla i partistyrelsen haft information om vart mötet skall hållas förrän timmarna innan.Trollhättan var förmodligen den bästa stan att hålla riksårsmöten i. Mellan 2002-2004 arrangerade jag inte mindre än 3 riksårsmöten där (när jag var partisekterterare) utan minsta lilla störning.

 5. Jag tror inte alls att ni gillar martyrskapet och offerstämpeln, missförstå mig inte. Jag har absolut ingenting till övers för politiskt våld, det hoppas jag ingen tror. Jag sympatiserar inte med sd men motståndet mot er ska ske genom information och debatt, inte genom hot och våld.

 6. Anonymous skriver:

  Hej Anna-Lena,Jag är medlem i sd sedan två år tillbaka. Din post känns som ett spottloska. Inte nog med att vi attackeras, vi får höra att vi blir martyrer också. Det är just på grund av dessa hot som jag inte orkat engagera mig mer offentligt för sd. Speciellt vi sd-kvinnor är rädda för att engagera oss, av omsorg till barn, föräldrar etc. Tyvärr är extremvänsterns taktik framgångsrik. Sd-sympatisörer skräms rent bokstavligen till tystnad.Jag kan respektera att du inte gillar vår politik. Men antyd inte för oss att vi gillar offerstämpeln och att vänstervåldet gynnar oss.Johanna

 7. Greger skriver:

  Har den politiska vänstern någonsin varit vänner av yttrandefrihet? Före Hitler stoppade de kommunistiska slagskämparna i Rote Front med framgång socialdemokratiska politiska och fackliga möten.Motivet för detta våld var att sossarna skulle splittra arbetarklassen och att denna ansågs – i kraft av ett beslut av Tredje Internationalen – ha ett enda eget kämpande parti, nämligen det kommunistiska.Under år 1935 kom nya direktiv. Kommunisterna blev då mindre avogt stämda mot socialdemokraterna. Även samverkan rekommenderades – helt plötsligt. Lokalt levde dock det gamla kommunistiska sossehatet vidare. Själv har jag på 40-talet sett och hört hur gäng av organiserade kommunister okvädade sossarna under pågående 1 maj-demonstration. Deras hat var ej att ta miste på.

 8. Min poäng var att den som tror att han gör något för att minska sd:s inflytande genom att attackera sd misstar sig. Sedan tycker jag i och för sig att det är totalt förkastligt med våld av många andra skäl också. Även sd har rätt att framför åsikter, det är det som kallas yttrandefrihet. Men det antog jag att folk visste att jag tycker, ni som läser min blogg.

 9. Tobias skriver:

  Jag håller med z999. Det är en myt att detta hjälper sd. Det är klart att det inte gör. Det avskräcker en massa människor, och det är för få som läser dessa notiser för att det ska kunna skapa några eventuella sympatiröster. Sedan är jag trött på detta halvljumna avståndstagande från den offentliga vänstern. Sluta skylla det på taktik och annat tjafs. Om ni ska ta avstånd från angreppen mot sd – gör det av moraliska och lagliga skäl, inte av taktiska och strategiska sådana. Det är vad jag tycker i alla fall.

 10. z999 skriver:

  ”En sådan här handling gynnar sd mer än det skadar och ger sd möjligheter att framstå som ett förtryckt parti som är värt sympati.”Ungefär som att säga att holocaust har gynnat judarna. Det är klart att det inte gynnar Sd. De tomma stolarna talar sitt tydliga språk och visar väldigt tydligt att det politiska våldet har vunnit i Sverige. Bra människor med familj och ansvar för andra än sig själv vågar inte engagera sig i Sd trots att de sympatiserar med vad Sd säger. Hur kan det gynna Sd?Dom som säger att Sd blir martyrer tar bort ansvaret från gärningsmännen.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s