Bra kultur är gammal kultur, och bäst av allt är skånsk kultur

Det finns ett antal frågor på sverigedemokraternas agenda som väcker förhållandevis liten uppmärksamhet. Som att partiet är så kulturkonservativt. All bra kultur är i stort sett gammal kultur. Selma Lagerlöf, fornborgar, runstenar, hus med röda knutar och svenskt utseende. På senaste kommunkonferensen i Gävle häromveckan fick Runar Filper i Sunne igenom en motion om att införa gammeldans på skolschemat. Som om dagens unga bryr sig om gammeldans, det är väl knappt några äldre som gör heller. När pensionärerna, inklusive min mamma, dansar folkdans menar de internationell folkdans.

De dansband som också omhuldas i partiet (åtminstone tycker många att dansbandsmomsen ska sänkas) spelar mest covers på internationellt kända låtar, ibland i svensk översättning men ändå. Det svenskaste man kommer är Blue Hawaii med Vikingarna som för mig inte känns som urtypen för svensk kultur direkt.

Sd motsätter sig det kulturpolitiska programmet i Region Skåne, skriver man i ett pressmeddelande. Här ifrågasätts själva andemeningen med hela kulturpolitiken i regionen. Sd vill ha in följande formuleringar:

”Resurser inom regional och offentlig kulturpolitik ska enbart gå till att bevara, upprätthålla och levandegöra det lokala, regionala och nationella kulturarvet.
Mångkulturalism och mångkulturella tendenser är att betrakta som en kostnad, en belastning och ett hot mot Skåne och skånska intressen.”

För alla oss som ibland har svårt att begripa skånska kan ett förtydligande vara på sin plats. Sd slår fast att skånska är en dialekt av svenskan. Därför är det skånska som gäller i Skåne, enligt sd:
”Ovälkomna avarter av skånskan i form av brytning på arabiska och serbokroatiska bör aktivt motverkas genom en bättre svenskundervisning och tydligare språkkrav.”

En annan sida av partiet är så antifeministiskt. Förmodligen Sveriges mest antifemistiska parti, inte ens kd kommer i närheten. I samma protestyttrande över kulturpolitiken i Region Skåne kan man läsa följande:
”Genusperspektiv är att betrakta som pseudovetenskap och ska varken tillämpas, erkännas eller uppmärksammas; däremot ifrågasättas i de fall detta förespråkas.”

Sd:s kvinnosyn är ett ämne i sig som jag hoppas återkomma till.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i feminism, kulturpolitik, sd, Skåne, skånska, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Bra kultur är gammal kultur, och bäst av allt är skånsk kultur

 1. henrik skriver:

  ha ha jag gillar sd´s kulturprogram! jag är i o f s oxo extremt kulturkonservativ. tyvärr (för sd) är jag inte invandrarfientlig, bara fientlig mot dumheter och idiotier = göra andra människor illa.

 2. ”Hur många sekunder var jag med i filmen? ”Nåja, du har ju helt dömt ut människor på ett betydligt mindre material. Kommer osökt att tänka på en viss Ola Sundberg…

 3. Hur många sekunder var jag med i filmen? Inte var det länge i alla fall och jag måste säga att ni är duktiga som hittar på så mycket att säga om så lite som fallit över mina läppar. De klipper ner sådana här inslag enormt mycket, det vet ni. Vad jag kan och inte kan om nd kan inte avgöra utifrån tre slumpvis utvalda lösryckta meningar i ett reportage. Dessutom är man inte avlönad för att göra sådant här (vilket jag gärna skulle vara om ni undrar).

 4. Anonymous skriver:

  Anna-Lena!Kan inte du kommentera den film som ligger ute på Youtube, dör du själv bland annat medverkar?http://www.youtube.com/watch?v=FYaMaBqGwYoJag måste faktiskt hålla med berättaren i filmen – du framstår som en riktig amatör, en sorts leksaksexpert som svamlar om saker du inte begriper dig på. Och du gör det för att vara inställsam mot etablisemanget som betalar din lön. Men begåvad verkar du inte vara…

 5. z999 skriver:

  ”Genusperspektiv är att betrakta som pseudovetenskap…”Ja, det kan man väl lugnt påstå. Deras vetenskap är sämre underbyggd än rasbiologoska universitetet i uppsala var på sin tid. Genus ”vetenskap” bygger på att skillnader i synen på könen genom historien har varit helt slumpartade, ungefär som att kvinnlig rösträtt bara uppstod av sig själv utan någon kamp alls. Kultur, det är det som människan sysslar med utöver rent livsuppehållande saker. Tidigare så har vi haft ett mer gemensamt synsätt i Sverige vilket präglat kulturen. Idag så är det inte på det sättet längre utan vi har tvingats lagstifta mot synsätt som knappast kan kallas svensk kultur. Barnäktenskap och tvångsgifte med mera.

 6. Tommy Funebo pekar på ett dilemma för sd som diskuteras förvånansvärt lite, att partiets starkaste fäste Skåne var en del av Danmark och att det finns de som vill ha ett självständigt eller åtminstone betydligt mer autonomt Skåne. De tidigare missnöjespartierna i Skåne var ju ofta just skåneregionalister som Skånepartiet. Martin: Det är med gammeldans som med de flesta andra kulturella fenomen. De uppstår i mötet mellan olika kulturer och utvecklas regionalt. Det mesta är ett lån från någon annan stans, ibland hörs det på namnet som Polska och Polka (från Polen). Internationell folkdans betydet att man danser folkdanser från hela världen, men det finns påtagliga likheter mellan folkdanser från olika länder (liksom hantverksmetoder, musik, traditionell konst etc)

 7. TF skriver:

  I Skåne talar SD om att värna kulturarvet. Vad man konkret avser med kulturarvet eller svensk kultur som sådan har man dock fortfarande inte klarat att precisera. Där har man en avgörande svaghet för presumtiva SD-väljare. Är det Karl XII-nostalgi man röstar för, eller kommer partiföreträdarna klara av att omsätta partiets kultursyn i förhållande till nutida kulturyttringar? I just Skåne har man ännu ett problem, med de två grupperingarna svensknationalister och skåneregionalister – hur ska man förhålla sig till Karl XI och minnena av dansktiden…

 8. Fast är detta med gammeldans i skolan så anmärkningsvärt egentligen? Vi fick lära oss äldre danser på gymnastiken när jag gick i högstadiet utan att någon tyckte det var speciellt anmärkningsvärt – och så farligt länge sedan var ju ihte det.

 9. Anonymous skriver:

  Hejsan, har inte läst Sverigedemokraternas kulturprogram så om DE menar att all bra kultur är lika med gammal kultur eller om det är din tolkning vet jag inte. Däremot så kan man väl kanske säga att åsikten att de äldre bitarna av svensk kultur behöver stöd kan vara relevant eftersom den samtida kulturen lever sitt eget liv här och nu. (Så länge det varar).För den sociala bitens skull är dans på skolschemat är en MYCKET bra idé men jag skulle nog sätta 10dans före gammeldans som ett bättre val. Anledningen är att 10dansen dansas på exakt samma sätt i över 120 länder över hela världen. Det är alltså fullt möjligt att möta männsikor från andra länder som inte kan prata samma språk men som har lärt sig 10dans genom att samlas, lägga på musik och dansa tillsammans. På en gång, på lika villkor, med samma uppfattning om hur man beter sig mot den man dansar med etc. Däremot att låta alla elever pröva på gammeldans vore väl inte fel. Om sen ungarna inte bryr sig om den, so what? Fick ungarna bestämma skulle det inte finnas mycket till skola över huvudtaget.Däremot, det finns inga internationella folkdanser. Vad din mamma menar är att hon dansar folkdanser från andra länder, (antar jag), men alla folkdanser är lokala, knutna till en viss folkgrupp, ett land, en kultur.Men internationell folkdans i den bemärkelsen att de skulle dansas på samma sätt på flera ställen samtidigt finns inte. (Om man inte lär ut dem på kurser men det är något helt annat).Språket, ..ja som stockholmare tycker jag väl att skånskan är lite av en avart det också men varför inte…I frågan om genusperspektivet håller jag nog med. Utan att vara utbildad inom området så efter att ha blivit förälder så är det bara att konstatera att det är skillnad mellan killar och tjejer, (barn alltså). De beter sig i det mesta lika men mycket beror nog på nedärvda instinkter hur de utvecklas.Genusvetenskap är en modefluga just nu, om 20 år är det någor helt annat som gäller, så har det alltid varit, absoluta sanningar kommer och går.mvhMartin

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s