Vi gick till sängs med en presidentkandidat, vaknar vi med en Messias?

Det piper i mobilen:”Godmorgon! Idag skrivs historia. Det är så fantastiskt!! Välkommen till en ny bättre värld.”
Det är min svägerska som har halva släkten i USA som messar entusiastiskt efter resultatet i det amerikanska presidentvalet. Känner efter men mitt vanliga skeptiska jag har ännu inte kopplats på efter den korta nattsömnen, känner mig inte fullt lika euroforisk men vad sjutton. Kan man inte få vara glad för blott en liten stund en sådan här dag? Lite bättre kan man väl ändå tro att det blir, USA:s förre president har i många sammanhang, rätt eller fel, kallats ”The worst president ever”. USA:s president är på sätt och vis världens president, inte bara USA:s. (Den gula dekalen säljs fortfarande på T-shirts, samma budskap fanns på tablettaskar när jag var i USA i somras).

Det amerikanska presidentvalet bevakas nästan mer i Europa än Virgina, skriver Per Wirtén i Dagens Arena. ”De korta inslagen om presidentvalet får evenemanget att framstå som provinsiellt. SVT:s Aktuellt har mer bevakning om Obama och McCain än de stora kanalerna här.” Så när någon undrar, på skämt, om hon inte kan få registrera honom för att rösta inser han att det skulle kännas helt naturligt att göra det.

Jag inser förstås att det här bara är början. Per Wirtén undrar om Obama tänker göra som Clinton och laga och lappa eller faktiskt genomföra stora förändringar som ett antal andra presidenter (på gott och ont, han nämner Roosevelt, LB Johnson och Reagan som exempel).

Obamas segertal innerhåller inte mycket nytt. Han är lycklig, fattas bara annat, och talar på sitt vanliga vis om försoning, enighet och öppenhet. Håller dessa löften i en praktisk verklighet? Obama tvivlar nog själv att döma av hans tal. Alla kommer inte att hålla med. Det kommer en vardag.

Samtidigt tycker jag inte man ska glömma att Obamas seger också är en seger för det gammaldags folkrörelsearbetet. Hans väg mot Vita huset började föga glamoröst i Chicago, människor har engagerat sig, knackat dörr, hållit möten och mobiliserat på ett sätt som gett Obama en enorm kassa för sin valkampanj. Men kampanjen har också väckt människor för politikens möjligheter. Vilket förklarar att fler än någonsin brytt sig om att rösta. I detta finns ett slags hopp. Jag citerar bloggen Tankar från roten

”Det som trots allt kan ge förhoppning är inte kopplat till personen Barack Obama, hur god och messiansk hans lärjungar än vill få honom till. Istället handlar det om alla de människor som engagerat sig i kampanjen för att de längtar efter ‘förändring’, människor som sett arbetstillfällen försvinna och hem utmätas. Det tryck som dessa människor och deras organisationer kan sätta på den nya regimen ger förhoppning.”

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i amerikanska presidentvalet, Barack Obama, Per Wirtén, USA. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vi gick till sängs med en presidentkandidat, vaknar vi med en Messias?

  1. Då har du läst på dåligt, det är rätt stora skillnader mellan Republikanerna och Demokraterna i USA. Förhoppningsvis kommer det att märkas även i politiken som förs nu när Obama tar över efter Bush. Ännu tydligare än McCain var egentligen Palin under valrörelsen, titta lite på vad jag skrivit om henne och fundera över om du tror att Obama håller med om det.

  2. EFter att ha följt valet förhållandevist noga så kan jag i stort sett bara se två egentliga skillnader mellan kombatanterna; Irakfrågan och hudfärgen. Så viktigt var det valet….

  3. Nej Obama framstår, tycker jag, som en rätt ödmjuk person. Vilket säkert är en del av förklaringen hans framgång. Frågan är vad som händer om det inte sker några större förändringar med honom i Vita Huset. Läget är ju otroligt kritiskt, människor kräver en förändring. Inte bara ord. Men det hängre ju knappast bara på Obama.

  4. Anonymous skriver:

    Det som har varit lite obehagligt med Obamas kampanj har varit den nästan gudomliga upphöjningen av hans person till en nivå som nästan liknade Jesus återkomst till jorden. Den helgonförklaringen stod hans anhängare för, inte Obama själv.Å andra sidan kan det leda till att många amerikaner orkar uppoffra sig och stå ut med att vänta på de förbättringar han har lovat.Jag tror att Obamas seger mer tyder på en grundläggande förändring i allt fler amerikaners sätt att se på USA och den amerikanska drömmen. USA;s tid som ekonomisk stormakt är över, även om jag tror att de flesta amerikaner inte har någon bestämd uppfatting om vad problemen beror på. På lång sikt tror jag att Mike Huckabee hade varit en bättre deal än Obama men jag hoppas att det under Obamas styre kommer att bli förbättringar och förändringar för amerikanerna , annars kan det bli väldigt otrevligt.Obamas seger kommer också att leda till att republikanerna förnyar sig, det kommer de att vara tvingade till om de vill ha en chans att regera i framtiden.mvhMartin

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s