Hur kul kan ett presidentval vara?

Det är dags för slutspurten av den amerikanska presidentkampanjen. Tur att det kommer en del humoristiska poänger såhär i slutfasen som gör att man orkar hålla sig vaken. En av mina favoriter är busringningen till Sarah Palin. Lyssna på när en kanadensisk komiker lurar i Palin att han är den franske presidenten Nicolas Sarkozy på Realtid.se eller läs om det t ex i Aftonbladet. I papperstidningen igår fanns också hela samtalet ord för ord, det känns helt obegripligt att någon i hennes position inte reagerar över hur presidenten talar om sin frus företräden i sängen, att hon skrivit en sång till Palin som heter ”Läppstift på en gris” (referar till Obamas attack på McCain som tolkades som ett angrepp på Palin) och lovorden över en porrfilm med en Sarah Palin-lookalike.

Flera tidningar summerar idag alla grodor som förekommit i valkampanjen, läs t ex Aftonbladet, eller DN. Åter är det Palins uttalanden som jag reagerar mest på. Som när hon försöker förklara hur hennes arbete som guvernör i Alaska gör henne kvalificerad för utrikespolitik. Ni får två varianter på samma tema:

”De är våra nära grannar och man kan faktiskt se Ryssland från land här i Alaska, från en ö i Alaska.”

”Det är väldigt viktigt när man överväger nationella säkerhetsfrågor med ryssarna att när Putin höjer huvudet och de kommer in i USA:s luftrum. Vart, vart kommer de? Jo, Alaska.”

Även kvällens Kobra visar ett långt inslag om humorprogram om amerikansk politik. Det kommer inte att bli helt lätt oavsett valutgången, konstaterar Kobra. George Bush var Guds gåva till komedin och blir svår att ersätta. ”Om Obama vinner blir jag poet”, säger en stå-uppkomiker i programmet.

Annars tycker jag JibJab som var med i ett inslag i Rapport i går inte verkar sakna idéer även kring de nya möjliga presidenterna. De sprider filmen Time for some campaignin’ på sin hemsida där man även hittar en massa annat godis i form av animerade vykort och roliga filmer.

I övrigt är det mest släkthistorier som snurrar runt favorittippade Obama.
Hans faster, visar det sig, vistas sedan några år illegalt i Boston. Obama tycker hon ska utvisas, vilket han väl är tvungen att säga. Det går inte an att komma och hävda att det ska gälla andra principer och lagar för hans egna anhöriga. Affären tycks inte bli någon skandal direkt, ingen förväntar sig väl att han ska ha koll på sin brokiga afrikanska släkt som han ju faktiskt knappast träffat. Ändå snurrar medierna runt alla släktingar de kan gräva upp, som Expressen som träffade hans farmor i helgen. Det är nog mer än vad Obama själv har tid med, i synnerhet i dessa dagar.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i amerikanska presidentvalet, Barack Obama, George W Bush, John McCain, Sarah Palin, USA. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Hur kul kan ett presidentval vara?

 1. Fast nu råkar det ju vara så att polisen för en tid sedan avslöjade ett planerat attentat mot Obaka just bland skinnskallar. Det var tydligen rätt löst i kanterna, ingen tror att de gått i landet med det. Men läraren hade antagligen hört talas om detta.

 2. Anonymous skriver:

  Idag var det dags igen i skolan, en annan lärare som var helt lyrisk över att Obama vann avslutade med att han var rädd för att en ”skinnskalle” skulle mörda Obama. Tur att man har håret kvar annars hade man varit en potentiell mördare :-)Alla FN dagar och allt vad det är de har haft i skolan där man trummar in att det inte spelar någon roll vilken hudfärg man har eller vilken etnicitet, raseras effektivt när lärarna kommenterar presidentvalet, för det är bara Obamas hudfärg som betyder något.MvhMartin

 3. Anonymous skriver:

  det är ju för att det WONT BE NO CHANGE. money rules…/grischnak

 4. Anonymous skriver:

  Obama vann ju som bekant vilket var väntat, speciellt efter Palins uppdykande på scenen.Hände en sak i sonens skola idag på en lektion. Det var en amerikanskbördig lärare som kommenterade valet bl.a. med att visa på en karta vartåt rösterna hade gått och då konstaterade hon att det var en del områden som var ”vita” där man inte alla hade röstat på Obama och då var de vad hon kallade rasistiska!Slutsatsen var tydligen att om man var vit och inte hade röstat på Obama var man rasist. Var det någon som trodde att hudfärgen inte spelade någon roll i valet?Läraren är vit om någon undrar.mvhMartin

 5. Intressant. USA behöver ju verkligen förändring, men Obama är verkligen extremt vag i sina uttalanden, läste hans senaste bok och den gav inte mycket information (bloggade om detta). Det är väl upp till bevis efter valet, å andra sidan sitter de med honom i några år nu och kan inte göra så mycket åt det (utgår från att han vinner)

 6. Anonymous skriver:

  Change, change, change. Det var en mantra för Bill Clinton 1992, och faktiskt också för den som orkade hålla ut längst mot honom i primärvalen det året, Jerry Brown hette han visst. Plus ca change…AW i Skottland

 7. Nej, det kan jag absolut hålla med om. Vilket inte bara beror på medierna utan tyvärr sitter djupare än så. Om du går in på den här filmen Time for some campaignin’ så har de ritat Obama som en sagofigur i en sagovärld som upprepar ordet change hela tiden, och om igen utan att han preciserar sig. Att jag välkomnar humorn i valrörelsen är väl kanske också en aning trötthet från min sida, bloggade för flera månader sedan om den valrörelse som redan då kändes oändlig lång och utdragen.

 8. Anonymous skriver:

  Instämmer med alla gliringar riktade mot Palin, hon är ju helt……Fast angående humorn runt politiska val undrar jag om inte det har blivit lite för mycket show och för lite innehåll, inte bara det här valet utan i största allmänhet. Att så mycket handlar om pengar (fundraising), karisma, något som liknar kändishysteri osv. bådar inte gott för demokratin över huvudtaget. Martin

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s