TV

Jag har arbetat mycket med TV genom åren, men mest intensivt under 1990-talet. Senare har det snarare handlat om enstaka TV-projekt. Desto vanligare är det att jag syns framför kameran i min roll som expert på politiskt våld, högerextremism och andra av mina specialområden.

Åren 2012-2013 arbetade jag som programledare i  den numera nedlagda mångkulturella kanalen ”Kanal Global” (tidigare Kanal 7) för debattprogrammet ”Miniatyr”. Det var en rolig erfarenhet, och jag  fick god nytta av mina erfarenheter av att moderera debattpaneler och intervjua människor på scen vid olika seminarier.

2013 producerade jag och journalisten Lotta Hellman en timslång TV-dokumentär om äldres rättigheter för ”Dokument inifrån” på SVT utifrån fallet Alice Babs.  Den blev mycket omdebatterad, men inte tyvärr främst för frågan om den enorma makt som en förvaltare har över en enskild människa, utan det faktum att det handlade om en känd familj. Problemet med maktfullkomliga förvaltare har efteråt tagits upp i många andra sammanhang, och förhoppningsvis bidrog vi ändå något lite till att den frågan hamnade tydligare på dagordningen.

TV-erfarenheter från ännu längre tillbaka: I början av 1990-talet arbetade jag några år på ”Kalla fakta” i TV4 som i första hand researcher och ibland reporter. Därefter fortsatte jag till ett vikariat som reporter på ”Striptease” i Sveriges Television (föregångaren till ”Uppdrag granskning”). Under den här perioden gjorde jag grävande reportage om bland annat nazism, våldsam vänsteraktivism, bedrägliga insamlingar och hur skurkar och polis lierade sig genom att sälja stulna tavlor till försäkringsbolag.

Därefter frilansade jag med TV bland annat för Kalla fakta, Utbildningsradion och programmet Mosaik. I det senare gjorde jag bland annat ett helt program om bemötande av främlingsfientliga partier inför valet 2002. Jag arbetade tidigare även en del med informationsfilm, framför allt för olika organisationer och folkrörelsedrivna företag och har även gjort inslag för utbildningskonferenser för Utbildningsradion.

Annons