"Skånska kommuner utan invandrare röstar på sd"

Kan inte undanhålla er ett citat jag hittade på nätet av Liv Strömquist som jag skrev om i förra blogginlägget:

”Jag tror att en anledning till att främlingsfientligheten historiskt sett varit stark i Skåne för att man varit rikare här än i andra delar av Sverige, haft fler storbönder, grevar etc. Följdaktligen har åsikterna här traditionellt sett varit höger, medan det på andra ställen, tex i Norrland, formats åsikter från ett annat slags idéarv, de socialistiska idéerna av internationalism och solidaritet (därmed inte sagt att det inte finns rasism inom vänstern, det finns det såklart!)Men Skåne var ju ett starkt nazistfäste redan på 20-talet.

Jag blir upprörd när debatten börjar röra sig om att folks extremhögeråsikter beror på ”misslyckad integration” osv. Med Landskrona som undantag så är ju nästan alla de skånska kommuner som röstat in Sverigedemokraterna kommuner helt utan invandrare, och flera av de kommuner som är mest främlingsfientliga är också vitast och rikast, tex Vellinge. På trettiotalet fanns det inte en enda invandrare i Skåne, men det hindrade inte folk från sätta på sig armbindlar och börja marschera i led.”

Källa bloggen Lurad igen november 2006.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Liv Strömquist, sd, Skåne, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till "Skånska kommuner utan invandrare röstar på sd"

 1. Anonymous skriver:

  Förstår inte varför när ni säger ”invandrare” så tolkas det som homogen grupp. Det är vi inte!!!! Vi är många invandrare, de som anpassad sig emot de som INTE har gjort det. Även vi tycker att de ska ut, de som egentligen inte vill vara här, de som vi ha det på ”sitt sätt” osv osv. Med andra ord i mycket har ni fel, ni med.

 2. Du och jag är faktiskt överens i stora stycken – sd är inte nationalsocialister, det är ett populistiskt parti som säger vad folk vill höra och som inte andra partier säger. Möjligen att sd:s ledamöter är mer kriminella, men det beror i så fall också på att partiet är oetablerat och har svårt att hålla koll samt vissa problem att rekrytera bra folk. Det vi inte är överens om är att det måste finnas ett missnöje med invandringen i botten, det tror inte jag. Sd tolkar verkligheten ensidigt, av populistiska skäl, och invandringsfrågan får en belysning där man förenklar och ställer saker på sin spets. Utifrån den beskrivningen läser folk sin egen verklighet och håller med.

 3. Anonymous skriver:

  Folk röstar på SD enbart pga hur invandrare i Sverige uppför sig. De som vill följa den nationalsocialistiska ideologin röstar inte på SD. Socialdemokraterna och deras politiskt korrekta vänner i övriga riksdagspartier har så fullständigt underminerat den svenska välfärdsstaten att det krävs en riktigt korkad människa för att inte se vad som händer med Sverige. Mona ”Jag hatar allt typiskt genuint svenskt” Sahlin lär bli Sveriges nästa statsminister vilket är fruktansvärt skrämmande och en skam för det svenska folket, men tyvärr också väldigt passande för det svenska folket.Har SD haft personer med extrema åsikter i sitt parti? Självklart, men även om man inte tittar på partiledarna så kan man hitta riktigt fina människor i riksdagspartierna. Du har dömda massmördare i Vpk, dömda pedofiler i Mpk/M (antagligen fler), alkoholister och fifflare i samtliga partier, landsförrädare (enligt lagens mening) i samtliga partier och så vidare. I dagens Sverige är det visserligen ett värre brott att ha andra politiska åsikter än regimkontrollerad media och de politiskt korrekta, men det finns ändå några svenskar i detta land som ser mord/våldtäkt som värre brott än att uttrycka sin kärlek för den svenska kulturen (det som finns kvar av den). Man kan hänga ut människor som visserligen inte är dömda (eller åtalade) för något brott med namn, bild och personlig information…men tydligen kan man inte göra det samma med dömda brottslingar, vare sig de tagit någons liv eller förstört någons liv. Det är nämligen inte viktigt för allmänheten att veta vilka faror som existerar i samhället så de kan varna sina barn etc, men det är tydligen viktigt för allmänheten att veta om herr X som jobbar på ett byggvaruhus har andra politiska åsikter än det politiskt korrekta styrande skiktet.Men som sagt, SD för röster pga av hur invandrare beter sig i Sverige. Ingen regel utan undantag men jag vågar ändå påstå att det är den enda anledningen. SD är inte ett nationalsocialistiskt parti, det är ett populistiskt parti som får röster för att de vågar kritisera den absurda massinvandringen som kostar vårt land och folk så mycket.

 4. Leo Sundberg skriver:

  Skåne är väl jämte Stockholm den region där det är mest invandrare?Snacka om världsfrånvänt alltså!!!Och till skillnad från Stockholm har dessutom Malmö haft en betydligt sämre arbetsmarknad, vilket har skapat arbetslöshet, kriminalitet och bidragsberoende.Boende i grannkommuner till Malmö har med all rätt valt att inte efterapa dess invandringspolitik.Vad tror Lodenius? Att vi som röstar på SD hata svarta?Svaret är ju att vi rösta r SD för att det är det enda partiet som förespråkar en vettig invandring, något de har stöd för långt utanför sin egen väljarkår. Men som sagt, väljare prioriterar ibland andra partier för att moderaterna vill sänka skatterna, eller sossarna vill höja a-kassan.Det finns en anledning till att Sahlin och Reinfeldt inte vill ta upp invandringen till en folkomröstning. De vet att de förlorar denna omröstning. Svårare än så är det inte.

 5. Anonymous skriver:

  ”oj vad arga skinnbollarna blir när det påpekas att de som röstar på dem generellt inte vet vad en invandrare är… haha pinsamt.. a just det, nej det är inte kul att någon blir mobbad, men det kan förklara varför vissa blir koko. jag kan ju nämna jackie arklöw och lasermannen och dödsskjutarna på columbine typ.. det är tragiskt att de blev mobbade men det gör ju inte att deras gärningar är ursäktade. förstådda visst men inte ursäktade. kokonassar oink oink på er” Herregud vilka undermänniskor det finns.

 6. Men svenska kommuner är ju inte helt isolerade från varandra. För att man bor i en kommun med förhållandevis liten invandring betyder ju inte att man bara därför inte dagligen konfronteras med det mångkulturella samhället

 7. z999 skriver:

  A-L-L:”Självklart finns det invandrare i många kommuner i Skåne liksom i resten av landet. Men det Liv Strömquist pekar på, som jag håller med om, är att människor röstar på sd i alla slags kommuner, inte bara de mest invandrartäta.” Man ska komma ihåg att i de invandrartäta kommunerna så är många svenskar beroende av en viss välvilja från staten. Det behöver inte just vara bidrag utan kanske att de jobbar inom sämre jobb inom den offentliga sektorn. Då kan det ju hända att de prioriterar vad sossarna står för före det SD står för. Om man bor i ett betonggetto med mycket invandrare så kanske man inte är så intresserad av att tvingas köpa sin lägenhet plötsligt som en bostadsrätt och så vidare. Felet är ju att sossarna sedan efter valen bortprioriterar dessa människor ändå när notan för mångkulturen kommer. ”Man kan inte bara förklara sd:s framgångar med att människor är missnöjda med invandringen. Vellinge har motsatt sig flyktingmottagandet, men där är det ju moderaterna som driver den politiken. Så där behövs väl inte sd för att driva just den frågan.”Det handlar väl mer om den normala egoismen som finns hos många moderata väljare och som har funnits hos den typen av människor ända sedan medeltiden. Man känner ingen samhörighet med övriga medborgare, i många fall ses övriga medborgare bara som belastning för deras egen lycka och framgång. Man vill ju självklart inte ha in några flyktingar i de moderata kommunerna, men eftersom man inte känner någon samhörighet med övriga landet så spelar det inte så stor roll att det väller in invandrare på andra håll. Genom att sänka bidragen och avveckla välfärden i hela samhället så kanske dessa moderator tror att skattetrycket ändå blir något överkomligt. Det viktiga är väl att kostnader och problem vältras över på vad man kan kalla arbetarklassen.

 8. Watchlar skriver:

  Nej, Liv Strömquist bör nog hålla sig till sin radikalfeminsitiska ”humor”. Hennes ”analyser” är så bisarra att få kan ta det på allvar. Bloggaren Tras har skrivit ett bra inlägg i frågan.”…En annan linje som även fördes fram av historiker av facket betonade en rent ideologisk kontinuitet mellan 1930-talets lokala nationalsocialism och dagens starka stöd för sverigerdemokraterna. Skåningar har alltså egentligen alltid varit mer bruna än befolkningen i andra delar av landet, och därför är det naturligt att man är det nu också. Plötsligt år 2006 vaknade alltså den historiskt betingade lokala nazistgenen till liv och genererade stöd åt ondskans förtrupper. Exakt hur denna kontinuitet ser ut rent praktiskt och vilka mekanismer som aktualiserar den preciserades inte, eftersom det skulle kräva att man kompletterade den idealistiska förklaringsmodellen med en sociologisk analys av hur människor upplever sin vardag utifrån sin sociala position. Man skulle alltså behöva titta på vad som skiljer Landskronasbons livsvärld från Bjurholmsbon. Men i stället nöjde man sig med att hävda att det bruna bara ligger där latent hos just människor i denna del av Skåne.Ofta nöjer sig dock media med att förklara stödet för sd med rent sociopsykologiska rädslor och blockeringar. Människor röstar på sd för att de på något sätt bara är främlingsfientliga eller ”rädda för det nya”, vilket gör dem mottagliga för rasistisk propaganda. SD-röstande beror alltså dels på instinkter och dels på ideologiska villfarelser. Slutsatsen är då att Malmö- och Landskronabor är betydligt mer xenofobiska än norrlänningar, och dessutom mer irrationella och lättlurade. Skillnaderna i stödet för sd fås alltså till att bero på tankemönster inne i skåningars och norrlänningarnas huvuden. Lösningen är då att man genom upplysning får människor att förstå att de tolkar sin vardag fel, att de måste öppna sig och låta sig berikas.Kulturmöten fås alltså att handla om rent mentala processer, där vissa är mer redo för vår sköna nya värld än andra, och där orsaken till skillnader i mental beredvillighet inte har något med livssituation, social position och materialitet att göra. Ett idealistiskt tänkande som vänstern hade avfärdat om det gällt något annat, men för fram så fort multikulturalismen som postideologisk räddningsprojekt ifrågasätts….”Sverigedemokraterna, Skåneförakt och vänsterns analytiska impotens

 9. Anonymous skriver:

  oj vad arga skinnbollarna blir när det påpekas att de som röstar på dem generellt inte vet vad en invandrare är… haha pinsamt.. a just det, nej det är inte kul att någon blir mobbad, men det kan förklara varför vissa blir koko. jag kan ju nämna jackie arklöw och lasermannen och dödsskjutarna på columbine typ.. det är tragiskt att de blev mobbade men det gör ju inte att deras gärningar är ursäktade. förstådda visst men inte ursäktade. kokonassar oink oink på er

 10. Lars skriver:

  ”Man kan inte bara förklara sd:s framgångar med att människor är missnöjda med invandringen. Vellinge har motsatt sig flyktingmottagandet, men där är det ju moderaterna som driver den politiken. Så där behövs väl inte sd för att driva just den frågan.”Varför inte? Just Vellinge är väl om något ett belysande exempel på den saken. Kommunalt röstade knappt någon i Vellinge på SD (då Vellinge-moderaterna har kanaliserat missnöjet med den förda invandringspolitiken och motsätter sig asylsökarmottagande), men i riksdagsvalet fick partiet över 4 % av rösterna! Varför? För att vellingeborna börjat hysa ”extremhögeråsikter”? Knappast…

 11. Självklart finns det invandrare i många kommuner i Skåne liksom i resten av landet. Men det Liv Strömquist pekar på, som jag håller med om, är att människor röstar på sd i alla slags kommuner, inte bara de mest invandrartäta. Man kan inte bara förklara sd:s framgångar med att människor är missnöjda med invandringen. Vellinge har motsatt sig flyktingmottagandet, men där är det ju moderaterna som driver den politiken. Så där behövs väl inte sd för att driva just den frågan.

 12. z999 skriver:

  Lars:”Den som inbillar sig något annat, t ex att ”extremhögeråsikter” skulle vara på frammarsch i Sverige, lever inte i verkligheten.”Jag håller med. Och även representanter för den yttersta ”extremhögern” hålle nog delvis med dig också. Den nya inriktningen på salemmarschen är ett övertydligt exempel.

 13. z999 skriver:

  Lars:”Så visst har partiet plågats av extremister.”Det är inte det jag förnekar, men att det skulle vara signifikativt för SD är aningen fel. Med tanke på att media samt auktoriteter inom riksdagspartierna kallar SD för nazister mellan varven så är det svårt att undvika att dra till sig nazister. När SD-kuriren har en logga som är mot nazism och kommunism så har det inte samma genomslagskraft som när någon krönikör i DN kallar SD för nazister.Och sen, det är ett kraftigt nederlag för nazister om SD’s anhängare ökar. Om SD kanaliserar ut missnöjet med invandringen så tappar partier som NSF mark och upplevs som onödiga av väljare i gränslandet. Om en nazist skulle infiltrera SD så slår det negativt för NSF. NSF’s chans ligger i att SD framstår som otillräckliga, alternativt att de inte gör någon skillnad alls i sveriges riksdag.Eller vad tror du?

 14. Lars skriver:

  Tja. Partiet hade ju t ex en nazistisk infiltratör som ledare för ungdomsorganisationen. För inte så länge sedan uteslöt man en viss f d ledande SD:are för rasistiska uttalanden. Bara för att ta några exempel. Så visst har partiet plågats av extremister.

 15. z999 skriver:

  Lars:”extremistbefläckade …”Extremistbefläckningen började avta vartefter som internet utvecklades och den regimtrogna median inte längre var allenarådande att ge ”informtion” till medborgarna. Tyvärr tycks det vara alltför många inom SD som tror alldeles för mycket på det där med mörk historia och expos tramsande. Det kändes bra när Johan Rinderheim inte ställde upp på den historien i radio sd för en tid sedan. Inkompetenta? Är du säker på att du inte har lite väl höga tankar om riksdagspartierna?

 16. z999 skriver:

  Något som jag undrar över är om Strömqvist upplever sig själv som revolutionär på något sätt när hon bräker med fåren?

 17. Lars skriver:

  Anledningen till att det tidigare så extremistbefläckade och inkompetenta SD får röster i någon större utsträckning beror givetvis nästan uteslutande på folks missnöje med invandrings- och integrationspolitiken, och då spelar det ingen roll hur många invandrare det finns just där man bor, då det inte är ett hat mot invandrare som ger SD röster, utan som sagt ett missnöje med den förda politiken, vars negativa effekter är uppenbara för alla oavsett om man råkat få ett s k utanförskapsområde in på knuten. Den som inbillar sig något annat, t ex att ”extremhögeråsikter” skulle vara på frammarsch i Sverige, lever inte i verkligheten.

 18. Erik Almqvist skriver:

  Såvitt jag vet är Vellinge den enda kommunen i Skåne där sd inte har mandat (undantaget Burlöv där vårt samarbetsparti ”Burlövs väl” har ett flertal mandat).

 19. z999 skriver:

  Det var kanske det mest verklighetsfrånvända på länge. Det här är väl ett exempel också på varför antirasister inte klarar några debatter utan att framstå som att de ljuger ihop en egen verklighet som ingen känner igen. Men hon erkänner alltså att Sverige var utan invandrare på 30-talet, det var ju rätt sensationellt.

 20. Ja, eller Helsingborg kanske?

 21. Så Malmö är utan invandrare? Ja, snacka om att flickan verkligen är ”lurad igen”….

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s