Zarah Leander som kvinnoikon

Jag fortsätter med mina kulturtips inför den internationella kvinnodagen 8 mars:

Zarah Leander är möjligen ett oväntat val som feministisk ikon, framför allt för den som har svårt att se bortom hennes agerande under naziståren. Men Zarah var också en föregångare genom att hon bröt tabuföreställningar om hur kvinnor får bete sig. Inga för små skor och trånga korsetter, ingen onödig blygsel och tillbakadragenhet, och med en röst som har ett manligt djup.

En kvinna som var för mycket för de flesta, som tog oanständigt betalt, som ställde krav men som gjorde det med finess och humor. Lyssna särskilt på återutgivningar av hennes tidiga inspelningar, gärna de med texter av Karl Gerhard (vars homosexualitet måste ha varit en av sin tids mest offentliga hemligheter). Det är magnifikt och allt som oftast med ett tydligt könsperspektiv för den som inte värjer sig mot det fåniga, överdrivna och känslosamma som ju delvis hör tiden till.

Läs gärna även Jutta Jacobis ”En stjärnas liv” (svensk översättning, ICA Bokförlag, 2007) som fördjupar bilden av Sveriges största diva genom tiderna. Ett exempel på hennes humor och självdistans är detta underbara klipp från YouTube från början av 60-talet där hon uppträder med sin man orkesterledaren m m Arne Hülpers i en revy av Hasse & Tage.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i 8 mars, internationella kvinnodagen, Karl Gerhard, Zarah Leander. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Zarah Leander som kvinnoikon

  1. Johan skriver:

    Äntligen någon som har vett att uppskatta husgudinnan Zarah!Haregott!Johan J

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s