Radio om ovanlig och ibland konstig musik

2015-12-18 13.27.39

Jag och Fredrik af Trampe visar upp några av våra favoritjulskivor. Foto: Lasse Truedsson.

Jag har samlat mer eller mindre konstig musik i form av ovanliga vinylskivor, mp3-filer och i andra format i många år. En ansenlig mängd av denna musik har av någon anledning haft anknytning till julen. 2003 blev jag och min dåvarande man för första gången inbjudna att vara gäst-DJ:s på Klubb Sunkit, en legendarisk klubb i Stockholm för det som ibland kallas Incredible Strange Music, eller sunkedelica. I den svenska formen av denna musikform finns en stark kärlek till svenska dansband och egensinniga svenska skivartister, ofta självutgivna och sällan spelade i andra sammanhang. Klubb Sunkit skrev om oss på sin hemsida inför jul-spelningen 2017.

På Sunkit träffade jag även Fredrik af Trampe som så småningom tog över som min partner i DJ-båset, och tillsammans har vi utvecklat vårt samarbete till att även producera radioprogram i P4.  Vi brukar spela i två timmar i anslutning till julhelgen under rubriken ”Bland lutfisk, cowboys och hawaiitomtar – julmusiken du inte visste fanns”. Det första programmet sändes 2015.

2017-04-03 16.27.47-1

Avbrott i inspelningen av påskradioprogram 2017 med mig och Fredrik af Trampe. Foto: Lars Truedsson

Vi har försökt att vidga vårt koncept till andra helger på året. Vid ett tillfälle för många år sedan genomfördes en speciell påskspelning på Sunkit. 2017 sändes ett program i P4 på påskafton på temat udda, ovanlig och rolig musik med anknytning till påskhelgen som fick titeln Från Blåkullajazz till kycklingpolka. Det var något svårare än att hitta julmusik, men jag tycker ändå vi lyckades hyfsat, i synnerhet som vi inkluderade en del låtar på temat kycklingar och ägg (annars hade det nog varit omöjligt). 2019 återkom vi med ytterligare ett påskprogram i samma anda.

För den som inte kan få nog av julmusik finns även en intervju som Kalle Lind gjorde med mig i sin podd Snedtänkt, där jag pratar just om udda julmusik, alltså samma tema som i radioprogrammet fast här väljer vi det som kanske är snäppet ännu smalare. Eftersom det är en podd kan vi inte heller spela hela låtarna.

Ett senare exempel på en intervju om ovanlig och rolig julmusik sändes i P1-programmet Stil strax före jul 2020. Avsnittet hade rubriken: Bjällerklang, tomtar och snömosiga texter – är julmusik trivsel eller terror? Vi kom även här in på en del av de mer extrema jullåtarna, som den som handlar om att även tjejerna i Mansonfamiljen har rätt att fira jul.

Synkopen

Kvartetten Synkopen har inlett alla våra julmusikprogram sedan vi började 2015.

stoor-135057-238930__60843w

Vi har också spelat flera spår från Yngve Stoors julskivor, omslaget visar den första av tre.

Annons