Mer om medverkan i poddar

Poddarna tar ju över allt mer och jag intervjuas då och då. Det kan handla om alla möjliga områden, både om musik och kultföreteelser och sådant som ligger närmare min vanliga verksamhet som politisk extremism och terror. Först några exempel på det senare:

Efter valet 2022 medverkade jag i tidskriften Kvartals podd för att kommentera valutgången och fokus blev mycket Sverigedemokraternas framgångar och hur mycket de fått igenom i det så kallade Tidö-avtalet som ska ligga till grund för regeringens politik.

Jag pratade om min bok ”En värmländsk Hitler – Birger Furugård och de första svenska nazister” i podden Historia Nu.

Fokus-podden är tillbaka (görs av tidningen Fokus) och i november 2021 sändes ett avsnitt om porren, på internet och i andra former, då som nu. Programledare var Nina Solomin och jag medverkade tillsammans med Erik Hörstadius och Anna Björklund. Det blev ett livligt samtal där de gamla, d v s jag och i viss mån Erik Hörstadius, framstod som extremt liberala och den unga, Anna Björklund, trädde fram som betydligt mer konservativ. Samtalet handlade förstås en del om boken ”Frigjorda tider – när porren blev kultur och kuluren porr”. (Det verkar som programmet är låst för den som inte prenumererar men äldre avsnitt verkar öppna. Det ligger även ute på bl a Spotify.)

Jag har medverkat två gånger i podden Allt du velat veta där Fritte Fritzon gräver i olika ämnen. Hösten 2021 sände Fritte två avsnitt om den sexuella frigörelsen på 60- och 1970-talen där han intervjuade alla tre författarna till boken ”Frigjorda tider – när porren blev kultur och kulturen porr”, förutom mig Martin Kristenson och Fredrik af Trampe.

Fritte intervjuade mig dessutom redan 2016 i ett samtal om högerpopulism. Det är några år sedan, men den generella diskussionen om populism är ju ständigt aktuell.

Frigjorda tider – om den svenska sexliberalismen

Alla vi tre författare har även gästat Svenska Dagbladets ledarredaktion för att prata om ”Frigjorda tider”. Eftersom det är en politisk podd lyfte Mattias Svensson framför allt sexliberalerna och andra politiska vinklar på ämnet, men även en del annat kom med. Mattias kan själv mycket om ämnet vilket gjorde att vi kom in på ett och annat som inte så många andra som intervjuat oss velat prata om.

Jag medverkade 2021 i Spotify-podden Sekter i ett avsnitt som handlade om Symbionese Liberation Army som är mest kända för att de kidnappade Patty Hearst, släkt med den rika tidningsmagnaten William Randolph Hearst. Hon gick under sektens inflytande över till att bli en del av gruppen började även att började begå grova brott. Samtalet om Patty Hearst öde blev utgångspunkten för ett samtal om vänsterextremistisk terror och politisk terror över huvud taget.  


Här kommer några mer nöjesorienterade poddar som jag medverkat i:

DJ 50 spänn bygger på ett roligt koncept där de medverkande får 50 kronor att spendera i någon loppis eller begagnat-butik. Pengarna ska räcka till fem LP-skivor och de ska plockas efter ett speciellt mönster som inkluderar både fynd, rena chansningar och ett visst mått av tur eller otur. När jag besökte Tommie Jönsson som har podden fick jag med mig en brokig blandning av Yngve Stoor, dansband och poddens första stenkaka, ett signerat exemplar av Delta Rhythm Boys.

Snedtänkt har intervjuat nästan alla jag känner vid det här laget, känns det som. Fredrik af Trampe är kanske den vanligaste gästen och vi gör ju radio och skriver böcker ihop. Jag har medverkat en gång och då pratade vi konstig julmusik. Ämnet har jag förstås avhandlat många gånger, men i just den här intervjun tog vi ut svängarna extra och pratade om några av de allra konstigaste julskivorna som finns.

Ett senare exempel på en intervju om ovanlig och rolig julmusik sändes i P1-programmet Stil strax före jul 2020 (finns även som podd). Avsnittet hade rubriken: ”Bjällerklang, tomtar och snömosiga texter – är julmusik trivsel eller terror?” Här fick jag chansen att ytterligare fördjupa mig i ämnet. 

Annons