Vad visste Åkesson om SD på 90-talet?

jimmyDiskussionens vågor går höga om Jimmie Åkessons framträdande i TV-programmet ”Nyfiken på” där partiledarna grillas (?) av samtalsteurapeuten Poul Perris. Det är ett snällt programkoncept som ger politikerna möjlighet att framställa sig från sina bästa sidor. Men efter SD-ledarens program ifrågasätter många om det var en riktig bild som Jimmie Åkesson gav av det 90-tal då han gick med i SD.

Var det verkligen någon invandring att tala om i Sölvesborg på 90-talet? Bloggen ”Inte rasist men…” försöker reda ut detta så grundligt som någon kan begära. Det finns också ett TV-klipp från slutet av 90-talet där Åkesson berättar att det faktiskt inte är så mycket invandring i hans hemstad, han ser mer problem i andra kommuner och på det nationella planet. Kanske minns han helt enkelt fel, eller så tycker han bara att det är en bättre historia om han konfronterades med invandring redan i sin ungdom. (Samma sajt påstår även att det var Åkessons gäng som bråkade, men där har hans gamla lärare en annan bild, han minns Åkesson som rätt timid.)

En annan fråga många diskuterar är hur SD såg ut på 90-talet, och hur mycket Jimmie Åkesson visste om de mörkare sidorna av partiet. Inte så mycket, säger han själv. Där kan han rimligen inte tala sanning, att det fanns nazister i SD även på ledande poster vid den tiden var något som diskuterades mycket just då. Om Åkesson gjorde research om olika partier, som han berättar att han gjorde, måste han helt enkelt ha fått reda på det.

Jag medverkade i Studio 1 i eftermiddags och dåvarande SD-ledaren Micke Jansson, numera riksdagsman för partiet, fick också ge sin bild. Han förnekade inte att det fanns mycket problem inom partiet framför allt före hans tid, men även senare. Det tog tid att förvandla SD. Här tror jag egentligen att han är ganska uppriktig. Jansson kom från Centern. Han hade ambitioner att få bort uniformerna, nazisterna och skinnskallarna.Frågan som inte besvaras är varför han valde att genomföra en så omfattande förändring av SD i stället för att försöka få till stånd ett nytt parti, eller hitta något mindre kontroversiellt småparti att utgå ifrån.

Man ska inte glömma att det fanns många invandringskritiska, eller möjligen invandringsfientliga, småpartier i den delen av Sverige som Jimmie Åkesson växte upp. Jag räknade till ett sådant lokalt parti i mer än varannan kommun kring början av 2000-talet, många fanns långt tidigare. Idag har de flesta gått med i SD, vilket är en förklaring till att partiet har ett så stort stöd i södra Sverige (både Skåne och Blekinge). Men de flesta av dessa partier var inspirerade av Fremskridtspartiet och Glistrup i Danmark, och möjligen Bert och Ian. Här saknades totalt hakkors och judehat. Så varför köpte Jansson, och senare Åkesson, att SD hade den här belastningen? Det är historia, som Micke Jansson påpekade i radio. Jovisst, men en historia som uppenbarligen fortsätter att fängsla. (Läs gärna min sammanställning av SD:s historia.)

PS – flygbladet ovan är gammalt, före 2003 enligt min anteckning, men inte så tidigt som 90-talet.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Vad visste Åkesson om SD på 90-talet?

 1. Sven-Olof Eriksson skriver:

  Följande är en kommentar gjord av Stellan Bojerud:
  ”När Stefan Löfvén påstår att SD har rötter i Vitt Ariskt Motstånd (VAM) far han med osanning. SD bildades 1988, VAM först två år senare 1990.
  När Stefan Löfvén påstår att SD har rötter i Nordiska Rikspartiet (NRP) är detta inte heller sant. SD har aldrig haft något samröre med NRP.
  När Stefan Löfven påstår att SD har rötter i Bevara Sverige Svenskt (BSS) är detta inte heller riktigt sant. Men det är mer komplicerat än så.
  Rötterna till SD står att finna i Medborgerlig Samling (MbS) 1964. Detta var ett försök till borgelig allians i Skåne. Initiativtagare var riksdagsledamöterna Bertil Rubin (C), Sten Sjöholm (Fp) och Carl Göran Regnell (högern, senare M). MbS böt 1965 namn till Samling för Framsteg och 1968 till Framstegspartiet.
  Partiledare blev Bertil Rubin (ex-C).
  1985 sprack Framstegspartiet och en falang ledd av Stefan Herrmann bildade 1986 Sverigepartiet i vilket BSS uppgick. 1987 uteslöts Herrmann och ledningen övergick till Leif Ericsson. Sverigepartiet dränerades 1991 av Ny Demokrati.
  Återstoden av Framstegspartiet leddes från 1985 av Tony Wiklander (ex-S) och uppgick 1988 i Sverigedemokraterna.
  Rötterna till SD är alltså Medborgerlig Samling.”
  Detta ger en delvis annan bild av Sverigedemokraternas rötter och man måste då fråga sig om båda bilderna är sanna. Eller om Bojeruds bild är mera sann kanske? Ingen tvivlar väl på att det verkar finns ett intresse hos många opinionsbildare (läs journalister, samhällsvetare m m) att ge en bild av att SD ‘egentligen’ är ett nazistiskt parti, detta för att passa in i den kollektiva skuldbeläggning av svenskarna som öppet försiggår.
  Vad är det Bojerud inte har förstått?

  • annalenalod skriver:

   SD har flera rötter. Jag har skrivit om det vid ett flertal tillfällen, läs t ex texten om SDs historia under fliken artiklar ovan. Några kom ur BSS, via Sverigepartiet, senare anslöt sig andra ur olika mindre partier i Skåne.

 2. Jimmy Windeskog skriver:

  Intressant är att det de senaste veckorna förekommit något av en kampanj i media om i syfte att förvränga SD:s historia och försöka nazifiera den. Det har skett snabbt och samlat, man kan nästan tro att det varit planerat och organiserat.

  • annalenalod skriver:

   Ja du som var med, och som det även riktats en del anklagelser emot, hur var det? Många eller få nazister? Pratades det något om Klarströms bakgrund och Tina Hallgren-Bengtssons avhopp till NSF?

 3. Hej!.
  Vem eller vilka politiker har inte sagt och säger olämpliga åsikter och ”klätt sina ord i handling”?Jag lyssnade idag på Björn Rosengren som berättade att han tidigare var RÖDSOSSE och blev BLÅSOSSE. Han som skadade relationerna med Norge i samband med Telia/Telinor affären, när Björn Rosengren yttrade att Norge var den sista kommuniststaten eller vad han nu vräckte ur sig. Många norrmän kallar svenskarna för ”storebrorfolk” med hänvisning till unionstiden och för att inte tala om då Olof Palme gick i spetsen för kommunisterna mot USA. Många svenskar skämdes över vad Björn Rosengren vräkte ut sig och Olof Palme gíck hand i hand med komministerna.
  Kommunistsympatierna tycker jag är lika ruttet som nazistsympatierna. .
  STRUNTA i om Jimmy Åkesson háft med ett nazistparti att göra för jag tycker att han talar ärligt. Det blir så mycket tillbakablickar om hans tidigare görande och låtande som få andra politker få erfara. JAG TYCKER ATT HAN UTTRYCKER SIG MYCKET KORREKT OCH SAKLIGT OCH HAN HAR OCKSÅ UTESLUTET PARTIMEDLEMMAR SOM SAGT OCH GJORT OLÄMPLIGA SAKER. ‘DET BORDE ÄVEN SOSSARNA LÄRA SIG ATT GÖRA.

  • Bengt Rur skriver:

   Bästa Eivor! Du underskattar Olof Palme och dom andra i SAP:s ledning. Kritiken mot USA och det grymma och skandalöst förlängda kriget i Vietnam fanns i alla partier utom hos moderaterna. Palme ville inte att Sverige skulle stöta sig med USA på så sätt att att våra import- och exportaffärer skadades. Så skedde inte heller. Själv tolkar jag Palme som en politisk räv, inte som ett lejon eller struts.

   Om den marxistiska socialismen på något sätt skulle vara moraliskt mer försvarbar och bättre än nazismen kunde det råda delade meningar om. Så gör det inte. Man uschar och fyar åt allt som luktar nazism samtidigt som man förtiger att kommunisterna tog livet av ca 80 miljoner (Courtois m. fl. ”Le livre noir du communisme”).

   Jag har sett en annan beräkning som angav siffran till 120 milj. Betänk att alla kinesiska skolbarn fick vara närvarande vid åtminstone någon avrättning av en ”folkets fiende” (upprepad, obestyrkt mediauppgift).

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s