Artiklar om Anders Behring Breivik

Artiklar och medieframträdanden sommaren 2011

Jag blev ombedd att kommentera terrordåden i Oslo och på Utöya på många olika ställen. Först skrev jag en debattartikel som infördes på DN Debatt (hela artikeln finns även här) och som bland annat handlade om svårigheterna med att identifiera de ensamma, farliga männen. Jag skrev bland annat följande:

Ensamma män som upplever sig på kant med tillvaron, inte minst de som också är arbetslösa och/eller lågutbildade, förefaller extra utsatta i vår globala tid. En del av dessa, självklart inte mer än en minoritet, utvecklar ett hat mot samhället. Detta kan manifesteras på olika sätt. Framför allt unga män toppar brottsstatistiken. De hänfaller oftare till missbruk och utvecklande av olika asociala beteenden. 

Ett annat faktum är att de röstar på högerextremistiska partier i högre grad än andra medborgare. Anders Behring Breivik var medlem i Fremskrittspartiet 1999 till 2006, ett parti som i mångt och mycket liknar Sverigedemokraterna men som har stöd av nästan 23 procent av väljarna. Går det att koppla hans agerande till hans politiska uppfattningar?

Någon dag senare publicerades en artikel på SVT Debatt som bland annat berörde den gripne Anders Behring Breiviks relation till Fremskrittspartiet:

Fremskrittspartiet verkar inte ha varit militanta nog för den gripne Anders Behring Breivik, 2004 slutade han att betala in medlemsavgiften och 2006 blev han utesluten. Partiledaren Siv Jensen säger att han inte gjorde mycket väsen av sig. Han lär också vara frimurare, vilken betydelse det kan ha haft är svårare att se.

Jag tror inte man ska lasta någon enskild organisation för de här dåden. Däremot är det troligt att den/de som agerat tagit in stämningar som de mött omkring sig, om inte annat kan kanske valet av måltavlor ha påverkats. Ett hårdare slag mot det öppna demokratiska samhället och mot den representativa parlamentarismen är svårt att tänka sig. Inte minst attacken på de socialdemokratiska ungdomarna, de som utgör vårt hopp om en bättre framtid, känns cynisk bortom allt förstånd.

Slutligen skrev jag en kommentar till Feministiskt perspektiv som handlade mycket om det över 1 500 sidor långa dokumentet som Breivik skickade ut strax före dåden. Min text handlar bland annat om Breiviks åsikter om arbetarrörelsen (hela texten finns här):

Varför intar socialdemokraterna en sådan särställning i högerpopulisternas propaganda? Det finns en dubbelhet, å ena sidan anses Socialdemokraterna ha svikit sina rötter, det talas om ett ärofullt förflutet då de agerade annorlunda och hade mer kontakt med folket. Idag månar de om makten och har fjärmat sig, anser högerpopulisterna. Å andra sidan ser högerpopulisterna sig som den sanna arbetarrörelsen, SD:s partisekreterare Björn Söder har sagt att Per Albin Hansson hade varit sverigedemokrat om han levat och hänvisningar till olika uttalanden av Tage Erlander (ofta av tvivelaktigt ursprung och mer eller mindre förvanskade) är vanligt förekommande.

Jag kommenterade händelserna i olika TV-kanaler, men länkarna till SVT Play och TV4 är för länge sedan borta. Några exempel:

SVT Extra nyhetssändning 24 juli 2011

Gomorron Sverige den 25 juli 2011 om psykologin bakom Breivik.

Jag och Magnus Ranstorp medverkade i Nyhetsmorgon i TV4.

Gomorron Sverige ett halvår senare, 2 november 2011.

Fler artikar och framträdanden i samband med rättegången mot Anders Behring Breivik som inleddes i april 2012

Jag bloggade kring faran med att släppa fram Breiviks åsikter och skrev också en artikel i Svenska Dagbladets Brännpunkt där jag funderade över risken att Breivik blir en profet för fler likasinnade.

Några medieframträdanden:  Jag medverkade i Agenda då vi pratade inför rättegången, bland annat om det märkliga med de 34 vittnena, varav 29 var personer som Breivik fått tillåtelse att kalla till rätten senare under förhandlingarna (hela listan över vittnena i Aftonbladet).  Jag medverkade även tillsammans med Expos Alexander Bengtsson i Gomorron Sverige. Vi pratade bland annat om vad Breivik kan väntas säga i rätten. Jag och Daniel Pohl från Expo pratade i Rapport i samband med första rättegångsdagen (länken går till ett textreferat). Jag uttalade mig om Breiviks språk i Expressen.se. Dessutom uttalade jag mig i DN, fanns nog bara i papperstidningen, och på ytterligare något ställe.

Annons

2 kommentarer till Artiklar om Anders Behring Breivik

  1. Pingback: Fyra år sedan Breivik, och vad visste vi? | Anna-Lena Lodenius

  2. Pingback: Tre år sedan terrordåden i Norge | Anna-Lena Lodenius

Kommentarer är stängda.