Är det så farligt att släppa fram Breiviks budskap?

Jag var intervjuade i tisdagskvällens Aktuellt om Breivik-rättegången. Det ingår i ett block med inslag om rättegången och intervjuer med personer på plats. Diskussionen handlar om ifall det är farligt att släppa fram Anders Behring Breivik och låta honom säga vad han tycker. (Breivikblocket börjar 16,45 minuter in i sändningen)

Det sjukaste dessa första rättegångsdagar var egentligen Breiviks uppträdande den första rättegångsdagen, hur han var så iskall när alla offer och vad han gjort sig skyldig till lästes upp. Samtidigt som han rördes till tårar över sin egen vidriga film som tidigare legat på YouTube.

Det är kanske vanvördigt av mig men jag fick plötsligt en konstig association: Karlsson på taket som ska visa sina egenhändigt framställda tupptavlor för lillebror, och som faller i gråt  inför en inte särskilt märkvärdig liten tupp längst ner i hörnet på den enda tavla han har där uppe på taket (trots att han enligt egen utsago är ”Världens främsta tuppmålare”). En äkta narcissistisk personlighet.

Världen handlar bara om honom, andra människor finns inte. Breivik inte bara rörs till tårar, han tycker det han vill åstadkomma är vackert, en perfekt plan som människor bara måste förstås när de slutat vara så naiva. Lite barbari är nödvändigt för att slippa mer barbari senare. Vad menar han? Att AUF-ungdomarna i sinom tid skulle fatta beslut som skulle åsamka Norge större skada än han gjort?

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Är det så farligt att släppa fram Breiviks budskap?

 1. skaraborg76 skriver:

  Det roliga med debatten om islam är att många pk alltid försvarar denna religion som för många människor förknippas med intolerans, djurskäktning, omskärelse, krig, självmordbombare och allmänt konstiga regler. Bildförbud, man får inte äta vissa saker eller dricka vissa drycker. Tolerant är knappast religionen islam. Men det är inte någon abramitsik religion.
  Men alla PK filurer som hela tiden försvarar islam varför konverterar ni inte? Om man gillar en religion så borde man väl rimligtvis bli en del av den?

  • annalenalod skriver:

   Jag försvarar inte våldsamma uttryck av någon religion, jag försvarar religionsfrihet, att man måste få tro på vad man vill och tillbe vilka gudar man vill. Jag försvarar också FN-deklarationen om mänskliga rättigheter som går emot mycket av det du räknar upp.

 2. annalenalod skriver:

  Kalohux: Min kritik riktade sig inte bara till dig utan till alla som hör av sig till min blogg. Och jag kommer snart att stänga av funktionen att kommentera igen, helt enkelt därför att det här ger mig så lite.
  Så känn dig hedrad, ett så här långt svar kommer inte andra som hör av sig att få:

  Jag tycker jag bemöter sakfrågor med en dåres envishet: dra inte alla över en kam, var konkret, se till individerna, respektera andra. Fokusera på det viktiga, tjata inte om problemen, se lösningarna.
  Du kan inte lasta världens muslimer för att det finns totalitära regimer i Mellanöstern. Det är är en mänsklig rättighet att fly förtryck. Många som flyr kommer just från sådana länder. En del fortsätter att vara muslimer, det har inte bara att göra med religion. Det här är inte enkelt. Stäng Sveriges gränser och svensk ekonomi går fullständigt i botten, stoppa avtal med FN och den fria rörligheten i EU och länder kommer att sluta vilja ha att göra med oss också.
  De som kommer långt bort ifrån ska inte få komma, var drar du gränsen då? OK med vita sydafrikaner, australiensare, Nya Zeeländare? Det bor västerlänningar både långt borta och nära, folk på närmare håll kan vara mycket mer kulturellt olika ibland.
  Var drar du gränsen?
  Vem är svensk och vem är icke-svensk i Sverige? Kriterier? Kunna stå i kö och gilla köttbullar? Vem bestämmer? Kan man vara så säker på att de som är mer lika oss uppför sig bättre? Nordisk invandring dominerar ofta i brottsstatistiken.
  Vem ska stanna, vem ska kastas ut och till vad och var? Den som har medborgarskap har inget annat land att åka till, man kan inte dra in ett medborgarskap. Då måste nämligen något annat land acceptera att ge ett nytt medborgarskap och det kommer de inte att göra om personen i fråga inte vistats varaktigt i landet under en lång period. Ska man hårdra det borde man kanske beröva en del etniska svenskar medborgarskap också, om de konverterar till islam t ex. Vi har religionsfrihet, funderat på det?

 3. skaraborg76 skriver:

  Brevik gillar judar och ser judar som allierade i kampen mot islam. Det gör SD också.
  Brevik accepterar invandrare som ”förnorskats”. SD accepterar försvenskade invandrare.
  Brevik är inte ”rasist” utan mer ”kulturist”. SD är också de kulturnationalister.
  Brevik ogillar nationalsocialism. Det gör SD också.

  Själv ogillar jag SD och Brevik borde ha pisk.

 4. Kalohux skriver:

  Kommentaren om rödhåriga var så full av motsägelser så jag vet inte ens vart jag ska börja.
  För det första så kan man inte utveckla några fobier om man har blivit mördad, varken mot rödhåriga eller andra, man är nämligen död då.
  Dessutom så kan man inte ha en sjuklig rädsla för någon som har dödat eller vill döda en, som i ditt exempel med den rödhåriga, eftersom det är uttalat så är det en berättigad rädsla och inte en sjuklig.
  Har rödhåriga en sagobok som befaller dom att döda människor eller har dom en 1400-årig tradition av att utföra etniska rensningar på alla som inte delar deras tro?
  Förklara gärna.

  • annalenalod skriver:

   Nej, ok, det är ju förstås lite svårt. Om man är död. ; ) Men ärligt. Du får förlåta mig om jag ruttnar ihop på alla tröttsamma kommentarer jag får och blir lite stingslig. Nästan allt är fördomsfullt, hatiskt, korkat, illvilligt, ointressant. Funderar allvarligt på att lägga ner den här verksamheten igen. Ger mig nada.

   • Kalohux skriver:

    Okej, tack för dina svar. Mvh.

   • Kalohux skriver:

    Jag har funderat lite nu och jag tycker att det är lite fattigt att bara ha två alternativ.

    1. Fördomsfull, hatisk, korkad, illvillig, ointressant.
    2. Dela dina vänsterextrema åsikter.

    Själv är jag varken hatisk eller vänsterextrem, jag är dessutom fruktansvärt intressant.

    Jag hoppas att du försöker utvidga din väldigt snäva världssyn lite, mvh.

   • annalenalod skriver:

    Jag är till att börja med inte vänsterextremist. Jag vill ha ett fritt, tolerant, demokratiskt samhälle. Där vi bemöts som individer, inte utifrån någon vag grupptillhörighet, ofta pådyvlad oss av andra.
    Vad spelar det för roll om man är muslim eller kristen, gammal eller ung, bög eller heterosexuell etc så länge man inte kränker andra. Det är det jag blir så trött på i kommentarerna att det är ett himla tjat dom är si och dom är så. Sköt er själva och sluta klaga!

   • Kalohux skriver:

    Väldigt intressant att du gör så många tankefel på en och samma gång.
    Kan du beskriva ett fritt, tolerant, demokratiskt samhälle där över 50% av befolkningen består av muslimer?
    Nähä, trodde inte det.
    Vad kommer att hända med våra unga och gamla, kristna och bögar den dagen det inträffar?
    Det är inget ”tjat” om att ”dom är si och så”, det är fakta, om du förnekar det så ljuger du antingen av ideologiska skäl eller så är du helt enkelt okunnig och totalt ointresserad av att ta reda på fakta.
    Om du är trött på att få mothugg så kanske du inte ska driva politisk opinion, eftersom det är det politik går ut på.
    Jag sköter mig själv och det är därför jag säger nej till Islam och massinvandring från avlägsna världsdelar.

    Det skulle ju vara smickrande för dig själv om du kunde bemöta sakfrågorna istället för att flumma ut i en massa ideologiskt snömos och vackra ord.

    Mvh.

   • Kalohux skriver:

    Jag glömde säga att jag ser det närmast som lyteskomik, att du i samma inlägg betonar vikten av att se individen samtidigt som du ett stycke senare skriver sköt ER själva.

    Jag tillhör inte någon grupp, jag är en individ med unika värderingar och åsikter.

 5. NN skriver:

  Nej det är jag väl inte. Men med tanke på att dom flesta ”blandäktenskap” är mellan buddistiska thailändskor och svenskar och inte mellan muslimer av nu vilken ras dom nu har så kanske det ligger något i det.
  Nationalsocialister verkar stundom ha en klockarkärlek för muslimer.

 6. NN skriver:

  Läste en intressant grej. Det var en nationalsocialist som sa något om att den värsta religionen var buddism. För alla invandare som är buddister är rasfrämlingar. Kanske ligger det något i det?

 7. Kalohux skriver:

  Angående http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/risk-att-breivik-ses-som-profet_7065745.svd

  Jag slutade läsa när jag läste ordet ”islamofob”.

  Jag vill bara upplysa dig om att man inte kan ha en ”sjuklig” rädsla för människor som vill halshugga en.

  Mvh.

  • annalenalod skriver:

   Måste vara svårt att leva om du går runt och tror att precis varenda muslim du möter är ute efter att halshugga dig. Skulle inte vara många av oss andra kvar då. Hade vi fler Breivik är jag dock ganska säker på att det hade påverkat befolkningstalet.

   • Kalohux skriver:

    Att vilja halshugga någon och att faktiskt göra det är två olika saker.
    Tala om för dom kristna kopterna i egypten att alla muslimer inte vill döda dom, eller för all del alla judar i muslimska stater, Ja just det, det finns inga och skulle det finnas några så skulle dom vara döda.
    Du måste ha ett större perspektiv och sluta navelskåda!

   • annalenalod skriver:

    Och? Den som blir mördad av en rödhårig person kan utveckla fobier mot rödhåriga, antar jag. Relevant? Tycker din logik är på den nivån ungefär.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s