Se ett TV-inslag om ”En värmländsk Hitler”

SVT:s kulturprogram Sverige! gjorde ett reportage om boken ”En värmländsk Hitler – Birger Furugård och de första svenska nazisterna”. Inslaget där jag medverkar börjar drygt 22 minuter in i programmet. Det sändes även i kortat skicka i flera sändningar av SVT Kulturnytt.

Reportaget lyfte mycket det skabrösa i Birger Furugårds personlighet, men självklart var han också en fruktansvärd antisemit och rasist, vilket ni märker ännu tydligare om ni läser boken. Under senare delen av intervjun sitter vi på en tysk ölhall på Tegnergatan i Stockholm, en lokal som länge varit restaurang under olika skepnader. Det fanns en tysk ölhall på samma adress även på 1930- och 40-talen och den frekventerades flitigt av den tidens nazister, i synnerhet under en period då Furugårds-partiet hade sitt partikansli runt hörnet på Döbelnsgatan.

I reportaget förekommer flera bilder som jag inte har sett förut, och som jag nu försöker hitta. Det är svårt med bildmaterial kring Birger Furugård och hans parti eftersom mycket har förstörts eller stulits ur arkiven. Orginalen till många av de bilder som förekommer i äldre böcker och tidningar har försvunnit och det är därför svårt att återge dessa på något acceptabelt sätt i nya böcker. Tipsa mig gärna när ni läst boken om ni vet om andra bilder än de vi publicerar där!

Annons