Se och hör oss berätta om ”Frigjorda tider”

Kulturnytt på SVT intervjuade mig och Martin Kristenson strax efter att vår bok ”Frigjorda tider – när porren blev kultur och kulturen blev porr” släppts. Vi försökte sätta in den sexuella frigörelse i tiden, både hur det sett ut innan och hur debatten förändrades och blev mer kritisk till porr på 1970-talet. Det gjordes dels ett mer allmänt inslag, dels ett som handlade om ”Expedition 66”, en porrtidning för kvinnor som kan ha varit världens första, det senare ligger möjligen endast på webben.

Podden Allt du velat veta träffade alla tre författarna till boken, alltså även Fredrik af Trampe. Samtalet om den svenska synden blev så långt och innehållsrikt att Fritte Fritzon valde att dela upp det på två avsnitt. Det första avsnittet (327) handlade mycket om tiden, sexliberalerna, Hson-pressen, Kärleksböckerna och annan form av pornografisk litteratur och det andra avsnittet (328) handlade om bland annat scenföreställningar, striptease, hur den sexuella frigörelsen påverkade kvinnor, debatten om statliga bordeller, Bordellmammas visor, Ingmar Bergmans ofullbordade mjukporrfilm, Vilgots Sjömans magplask ”Tabu” och andra erotiska filmer samt inte minst eftermälet till perioden.

Mattias Svensson på Svenska Dagbladets ledarredaktion har också haft med oss alla tre i deras podd. Eftersom det rör sig om en politisk podd handlade det förstås mest om de politiska implikationerna och fokus låg mycket på sexliberalismen på 60-talet. Men vi kom in på en hel del annat också.

Annons