Artiklar om extremvänstern

Mitt huvudfokus är ju extremhögern, men jag har även skrivit en del om det våld som riktas från vänsterextremistiska grupper. Framför allt tog jag upp det i min bok ”Gatans parlament” som kom 2006. Första gången jag uppmärksammade vänsterextremism var i ett inslag i TV-programmet Striptease i SVT 1994. Men starten på bokprojektet var en artikel i Ordfront magasin 2001.

Även senare har jag skrivit artiklar som tangerar ämnet. I september 2013 skrev jag t ex ett mycket läst och debatterat inlägg på SVT Debatt på nätet om Revolutionära fronten. På senare år har jag medverkat i en statlig utredning om förebyggande åtgärder mot våldsbejakande extremism som även täckte in det våld som riktas från vänstern. Utredningen tog initiativ till en webbutbildning som lades ut på nätet i början av 2015 under namnet Samtalskompassen, jag skrev många av texterna och var redaktör för stora delar av materialet.

Äldre tiders vänsterextremisterna avhandlade jag i den senare delen av boken ”Tvåfrontskrig” från 2002 som handlar om fackets kamp mot höger- och vänsterextremism. Sedan ska jag väl också nämna min långa artikel i Populär historia om terrorism på 1970-talet som till stor del handlar just om extremvänsterns brottslighet under den perioden.

Det finns också mängder av blogginlägg i ämnet som kan sökas i sökfältet högst upp till höger – skriv extremvänstern, vänstervåld eller något organisationsnamn som AFA eller Revolutionära fronten. Det finns också några lämpliga sökord i ordmolnet längre ner till höger.

Föreläsningar i ämnet

Det händer, även om det inte är så ofta, att jag får frågan om att föreläsa om extremvänstern. Det här föredraget höll jag för Center mot våldsbejakande extremism, CVE, i Stockholm i november 2019.

TV-inslag i ämnet

De flesta av exemplen i det här avsnittet är ganska gamla, det är inte så ofta som man tar upp den autonoma vänsterns våld i medierna.

I april 2014 intervjuades jag i TV4:s morgonsoffa om vänsterextremism i samband med att en vänsterextremist dömts för en rad brott, bland annat för att ha knivskurit en nazist.

Första gången jag närmade mig ämnet var för ett inslag i TV-programmet Striptease våren 1994 (del 1del 2, del 3). Programmet ger en viss bakgrund, om man kan tänka bort att vårt sätt att attackera ämnet och sättet att göra TV daterats betänkligt.

När vi nu ändå är inne på TV-debatter så tog Axess itu med detta kontroversiella ämne i en ovanligt saklig debatt våren 2009. Där medverkade även Magnus Sandelin, Niklas Svensson och Mats Deland. Debatten finns att se på nätet uppdelat på tre delar: del 1, del 2 och del 3.

Annons

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s