Även Sverige hade koncentrationsläger

En tysk jude som suttit i koncentrationsläger lyckades ta sig till Kristianstadtrakten där han bodde i några år i väntan på att ta sig vidare till USA eller Israel. 1942 förekom uppgifter om att han synts köra runt på motorcykel i okända ärenden. Dessa mycket vaga uppgifter räckte för att han skulle interneras i ett av de hemliga svenska koncentrationslägren som fanns runtom i landet. Senare visade det sig att han inte ens ägde en motorcykel.

Detta är en av de historier som berättas i Niclas Sennerteg och Tobias Berglunds bok ”Svenska koncentrationsläger i skuggan av tredje riket” (Natur & Kultur) som Aftonbladet publicerat flera artiklar om de senaste dagarna.

I kommentarerna talas om att det här är en mörk och dold historia som vi först nu kan veta något om efter att hemligstämplarna hävts. Det stämmer säkert. Däremot gillar jag inte riktigt att man igen försöker att göra detta till en skuld som vilar enbart på den svenska socialdemokratin och Tage Erlander. Frågan var uppe i en diskussion där jag medverkade igår i lokalradion i Borås (se Radio Sjuhärad 1 och Radio Sjuhärad 2 samt Borås tidning). Så brukar det låta även när man diskuterar rasbiologi, tvångssteriliseringar etc. Men det fanns ett brett samförstånd kring dessa frågor. Dessutom hade vi samlingsregering under kriget. En annan regering hade säkert inte agerat annorlunda. Det finns ingen anledning att försöka kamma politiska poänger idag.

Däremot tycker jag man ska fundera över fenomenet med den panik som uppstår i ett samhället när det finns påstådda säkerhetspolitiska hot. Då kränktes människor på oklara grunder med hänvisning till krigshotet. Men det kan inte försvara att vi inte var noggrannare med att utreda anklagelser och garantera människors rättssäkerhet. Det som hände i de svenska koncentrationslägren är bitvis oförlåtligt, är det intryck jag får (utan att ha läst boken).

Frågan är också om vi är så mycket bättre idag, för visst kan liknande mer allmänna hot användas för rättsövergrepp även idag. Vi satte kurder i kommunarrest på vaga grunder, somalier får sina pengar spärrade i åratal efter lösa uppgifter om att deras bank har kopplingar till terrorism. I senaste numret av Arena skriver Per Wirtén om att allt fler migranter som fått avslag och ska utvisas sätts i utvisningsläger, ingen vet hur många de är men i Danmark har en man suttit i ett sådant läger i 8 år.

Fler länkar
Ljusnan
Politikerbloggen
Östran

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i koncentrationsläger, Niclas Sennerteg, Tage Erlander, Tobias Berglund. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Även Sverige hade koncentrationsläger

 1. Anonymous skriver:

  >Anonym 1:>Kom igen nu! Skulle upplysning om >nazisternas koncentrationsläger >ha något med sd och göra? Det >handlar väl i så fall om att >motverka dagens nazister, men sd >lyckas rätt bra nuförtiden med >att framstå som något annat än >nazister. Sedan kan man ju vara >motståndare till partiets åsikter >ändå.Svar Ja! Hörde lärarförbundets ordförande Mette Fjelkner heter hon tror jag i P1.Det var lärarförbundet som ville att man skulle lansera en kampanj i skolorna där förintelsen skulle belysas ur alla upptänkliga vinklar. Hon fick frågan varför det var så viktigt att göra det nu och då svarade hon: (ung) "Med tanke på främlingsfientliga partiers ökande sympatier så är det viktigt att vi ger dem som skall rösta i nästa val (gymnasie elever)en bra grund att stå på inför valet" Kan det sägas tydligare?Vilket "främlingsfientligt" parti har möjligheten att komma in i riksdagen i nästa val?Det finns inga riktiga nazistgrupper som har möjlighet till det, om man nu skall kalla dem för partier överhuvudtaget, Dessutom verkar det som om du själv, mer eller mindre, medvetet eller av gammal vana vill koppla ihop SD med nazismen. SD lyckas ju "ganska bra med att med framstå som något annat än nazister" som du uttrycker det. Dessutom så märks det väldigt tydligt när man har barn i skolan vilken typ av propaganda de utsätts för.Det är väldigt viktigt att man "tycker rätt" när det kommer till uppsatser, diskussioner osv. framför allt i SO. Skolan är alldeles för politisk som den är idag och som etnisk svensk elev gäller det att veta vad som är de "rätta" åsikterna och svaren, annars hänger betyget löst. Trist men sant.>Termen koncentrationsläger >används även i vår tid, t ex har >man ju sagt att sådana funnits på >Balkan under kriget där. Exakt! Och just därför borde man undersöka det som hände där ganska nyligen ingående och se om det finns kopplingar bakåt till KZ lägren där under WWII och se om det faktiskt upprepade sig som många hävdar.Vill man inte lära sig av historiens misstag så kommer de att upprepa sig, naturligtvis.Man stirrar sig blind på symboler alldeles för mycket, det är precis som om våld och förtryck är mer eller mindre OK bara det inte finns några direkt koppling till nazismen. Våld eller förtryck är enligt min uppfattning aldrig OK oberoende vem eller vilka som står för det. Hudfärg eller etnicitet borde inte spela någon roll men det gör det tyvärr.PS: I Jasenovac användes metoder som till och med chockade de tyskar som besökte lägret, de hade speciella krokar som de stack in ögonen på fångarna för att slita ut dem. Det fanns inga gaskammare där utan man använde sätt som skulle platsa på medeltiden.Enligt en del så var det ingen som ställdes till svars för sin delaktighet i det här.Har hört ett (1) program i P1 om detta men det är allt trots Jasenovac och det senaste kriget i området. Men det blir väl så när segrarna (som alltid), i det här fallet EU,FN och NATO skriver historien.

 2. Anonym 1:Kom igen nu! Skulle upplysning om nazisternas koncentrationsläger ha något med sd och göra? Det handlar väl i så fall om att motverka dagens nazister, men sd lyckas rätt bra nuförtiden med att framstå som något annat än nazister. Sedan kan man ju vara motståndare till partiets åsikter ändå.Termen koncentrationsläger används även i vår tid, t ex har man ju sagt att sådana funnits på Balkan under kriget där. Anonym 2;Låter som du inte ska läsa boken om du blir så upprörd bara av mitt inlägg.

 3. Anonymous skriver:

  Verkar det inte lite överdrivet när man kallar lägren i Sverige för ”Koncentrationsläger”? Vill man jämställa dem med Utrotningsläger eller Arbetsläger?Undrar vad de som satt i de riktiga lägren tänker om det?Bara det gör att jag inte tänker ens ägna den här boken 5 sekunder av min tid. Rättsövergrepp förekommer i Sverige hela tiden och inte bara mot s.k. flyktingar eller förmodade terrorister. I den globaliserade, mångkulturella värld vi lever i nu betyder en enskild människas liv och värdighet absolut ingenting.Varför skulle det göra det? Jag tror inte att mångkulturfanatikerna kunde tro att deras paradis skulle visa sig vara något helt annat.För övrigt finns det klara paralleller mellan mångkulturförespråkarna i Sverige sen en 30 år tillbaka, Hitlers Tyskland, Pol Pot, Maos Kina, Stalins Sovjetunion m.m. Men det kan vi återkomma till en annan gång eventuellt om någorlunda rätt ämne dyker upp här.

 4. Anonymous skriver:

  Anledningen till att sådant som KZ läger och folkmord kan hända om och om igen är att man idag så envist fokuserar på vad som hände i Tyskland och de ockuperade områdena under WWII att man helt enkelt blir blind.När det här kommer på tal så brukar jag fråga hur många som känner till t.ex. Auschwitz, och det brukar ju vara alla. Sen frågar jag hur många som känner till Jasenovac och då brukar det inte vara någon.Hur många känner till var det lägret låg och var det enda KZ lägret enbart till för barn fanns?Hur många vet vad Pistolen, Handgranaten, Korset och Dolken står för? Det vore mycket mer relevant att ställa frågan om hur det kunde bli ett krig på Balkan för bara 15-20 år sedan med inslag av samma ideologier som fanns i Jasenovac. Om man gjorde det så skulle kanske det som hände i Rwanda kunnat förhindras.Eller kanske till och med Srebreniza. Det fanns en by under WWII där tyskarna gick in och dödade alla, (kommer inte ihåg just nu vad den hette men den låg i Frankrike).Paralellen med Srebreniza är slående med skillnaden att i området i Srebreniza fanns det trupper under FN, Natos och EU;s ledning.Ändå hände det, igen….Hur kunde det gå till? Varför gjorde de ingenting? Borde Bildt ställas inför krigsförbrytartribunalen i Haag som en del av mina bekanta från f.d. Jugoslavien anser, för att förklara sig? Sveriges hållning under WWII gentemot kan delvis förklaras av att det förelåg ett hot om militär invasion av Tyskland om vi hade satt oss på tvären men vad skall man då säga om Sveriges hållning idag gentemot Kina som kan sägas vara inne i slutfasen av ett framgångsrikt folkmord i Tibet? OS nyligen är som en blåkopia av OS i Berlin 36.Enda skillnaden är att nu kan vi ju riskera att inte få rida på den Kinesiska ekonomiska vågen och vad är väl då ett folkmord at tjafsa om? Ynkligt.Nej den största anledningen till att man så hårt driver ”upplysning” om nazisternas KZ läger under WWII och drar in svenskarna i det är dagens inrikespolitik. Det märks i skolan, barnen skall lära sig att koppla ihop KZ lägren med Sverigedemokraterna, det är bara det det handlar om.För övrigt hörde jag ett intressant program i P1 ganska nyligen. Det handlade om att om att Vänsterpartiet och även Socialdemokraterna var upprörda över att Forum för levande historia (eller vad det nu heter) skulle ta upp kommunisternas massmord i olika läger och inte bara nazisternas. Det lustiga var att det fanns ett munkkloster i Gulag dit man hade skickat misshagliga medborgare ända sedan Tsartiden. När Stalin kom igång på allvar med sina utrensningar så utvecklade man där olika sätt att på kortast möjliga tid att ta livet av folk. Det påstods (i programmet)att nazisterna därifrån fick en hel del ideer om hur läger skulle drivas på effektivast möjliga sätt. Kanske skulle vara något att vrida och vända på?Men det kommer vi garanterat aldrig att få se i monopol TV eller i dagens filtrerade media.Men det skulle behövas.

 5. Alltså – det var minst 6 miljoner som dog och för detta finns bevis. Jag hade inte varit mindre upprörd om det varit säg 1 miljon judar som dog. Eller vad du nu föreslår, antalet spelar ingen roll. Men siffran 6 miljoner ifrågasätts nästan bara av nazister, historierevisionister och folk inom extremhögern och i väntan på eventuella mer vederhäftiga källor ser jag ingen som helst anledning att ifrågasätta den.

 6. z999 skriver:

  ”Däremot gillar jag inte riktigt att man igen försöker att göra detta till en skuld som vilar enbart på den svenska socialdemokratin och Tage Erlander.”Det är historielösheten som gör att man kan komma med såna påståenden. Jag tror att man måste undervisa om tidsandan också i skolorna, alternativet är att folk tror att judarna fick ett J i passet för att blidka Hitler. Och sen framställs historien som att Hitler lurade tyskarna att tro att judarna var ett hot mot den ariska rasen och att han själv var medveten om att så inte var fallet. Hitler lurade inte på tyskarna antisemitismen, den fanns redan. Politiker som försökte motverka antisemitismen gjorde sig själva omöjliga. Det är alltså med den bakgrunden man ska se sossarnas ”skuld”. Ofta ställs frågan ”Hur kunde folk låta det ske?”. Svaret är att alltför många tyckte att det var ganska ok, eller i alla fall tillräckligt ok. OBS att deras bild av det hela stämde ganska övverens med den som flera historierevisionister pläderar för idag, alltså att gaskammare inte existerade och att antalet judar som dog inte kommer upp i siffran 6 miljoner.

 7. Jag vet tyvärr inte om det finns några sådana siffror. Men det jag vet är att dokumentationen kring romernas förintelsen är otroligt bristfällig och dessutom pågår nästan ingen forskning kring det heller som kan ge oss mer information.

 8. hennie the hen skriver:

  om man går in och söker på den israeliska ”minnesbanken” över folk som mördades i lägren coh skriver in svenska städer som sökord/födelsestad så hittar man man många som idag skulle kategoriseras som svenskar. antar att dessa människor troligen flyttat från sverige ned till europa och på det viset hamnat i nazigapet. finns det siffror på detta ? över svenska romer finns troligen ingenting.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s