Fremskrittspartiet ur ett svenskt perspektiv

Strengere-innvandringspolitikk

Banner för Fremskrittspartiet från 2013.

Jag medverkade i nr 3:2015 av av den ansedda norska tidskriften Samtiden  (ej att förväxla med den betydligt färskare SD-anknutna svenska nätsatsning Samtiden.nu) med en betraktelse över Fremskrittspartiet ur svensk synvinkel.  Norska Samtiden är landets äldsta kulturtidskrift, grundad redan 1890.

 

978x

Fremskrittspartiets grundare Anders Lange var dragen till rasism och fascism, och sponsrades förmodligen av den Sydafrikanska apartheidregimen under partiets första period.

I texten resonerar jag bland annat kring varför man i Norge oftast försöker presentera Fremskrittspartiet som ett vanligt parti som inte har något gemensamt med liknande partier i andra länder. Jag lyfter både fram partiets historia och ger färska exempel som visar på att det finns betydligt större likheter mellan exempelvis SD, Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet än vad partiets egna företrädare och många norska debattörer vill erkänna. Texten bygger på avsnitt ur min senaste bok ”Vi säger vad du tänker – högerpopulismen i Europa”, men den är omarbetad med tanke på en norsk publik. Texten finns även på nätet eller som pdf.

Jag kommenterade hur det har gått för Fremskrittspartiet i den norska regeringen i en intervju i TV4 2017:

Annons

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s