Selma – en ny satsning mot extremism och hedersvåld

Tidigare S-politikern Ann-Sofie Hermansson inledde seminariet. Foto: Anna-Lena Lodenius

F v Ann-Sofie Hermanssson, Magnus Ranstorp, Anna-Lena Lodenius, Jessica Blixt, Demokraterna. Foto: Carina Hägg.

I fredags var det kick-off i Göteborg för Selma-institutet, en ny tvärpolitisk satsning mot politisk och religiös extremism och hederskulturer. En av de drivande är socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson som höll i inledningen. Jag ingår i styrelsen och satt även i panelen i fredags tillsammans med bl a terrorforskaren Magnus Ranstorp.

I starten är Selma främst en tankesmedja, men förhoppningen är att det även ska bli både en folkhögskola och utbildningar för olika målgrupper. Det finns en bred politisk uppslutning i Göteborg bakom detta, och en en rad profilerade personer som arbetar med dessa frågor i regionen, bland annat från polisen och socialtjänsten, var närvarande vid kickoffen.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Selma – en ny satsning mot extremism och hedersvåld

 1. powerman65 skriver:

  Så mycket energi, energi som vi kunde lagt på annat, har någon nånsin debatterat och lagt så mycket energi på våra psykiskt sjuka som i stort antal är missbrukare och hemlösa, ingen ser dessa människor, det glömda folket, vad är det som säger att det är vi som ska omvända dessa människor, leka lite genus pedagoger och godhets profeter, varför helt enkelt bara sluta ta emot folk från dessa länder, de har krigat och förföljt folk sen grabben Jesus vandrade omkring, krig och svält finns det lite varstans på vår jord, har alltid gjort, länder och gränser bildades av en anledning, eller? Mycket fokus på höger extrema grupper, lägg ner den sliten, det är bara en massa clowner, vi här, såna som jag då blir ofta kallad rasist, jag bara ner, det handlar inte om folkmord osv, vilka begår folkmord förresten? Har hört att i Mellanöstern förföljer man kristna, judar, sunni och shia, kurder osv osv, rasism på extremt hög nivå, alla som inte tänker och tror som dom är otrogna och andra klassens människor ( dhemis) allt detta är i hetluften nu, våra politiker är tandlösa för vilka problem detta skulle bli, jag som då outbildad vanlig knegare såg detta tidigt, man får inte yttra sig nä fy, munkavel på den som tycker olika, rasist osv, men blunda för psykreformen som gjordes för 30 år sedan, institutioner stängdes, folk skulle dansa på ängar och klara sig själv, ingen fallskärm på den reformen, ett ex, institutionen i Karlskrona, 600 intagna varav 200 tog sina liv genom åren, ingen har brytt sig, ingen vill se, ja säger tvi tvi tvi, nu står de o käbblar i Stockholm våra eminenta politiker, det sprängs, våldtas, rånas, skjuts, och detta mina vänner är bara början, vänta och se

  • annalenalod skriver:

   Jag kan förstå din ilska över att psykiatrin inte får tillräcklig uppmärksamhet. Men man måste kunna ha flera tankar i huvudet samtidigt. Att vi ignorerat vissa frågor är inte skäl för att strunta i andra också viktiga frågor. Sedan håller jag inte alls med om att man inte får kritisera reformeringen av psykiatrin. Många har kritiserat men felet är att det inte haft effekt. Dessutom är det inte någon helt enkel fråga. Det som var innan var på många sätt ännu sämre.

 2. rockyman skriver:

  Så länge man inte kan säga att hedersmord är en kulturbetingad företeelse med religiös pålagring utan att bli anklagad för rasism, så kommer alla förebyggande satsningar för att rädda utsatta döttrar/systrar att vara bortkastade.

 3. Tomas Johansson skriver:

  Det är trist att fördröjningsmekanismerna i svensk inrikespolitik är så starka. Det är ett mönster som jag tycker mig se på det ena området efter det andra. Det är väl ungefär femton år sedan Nalin Pekgul försökte väcka debatt om hedersvåldet. Och mer än trettio år sedan det första (misstänkta) hedersmordet ägde rum.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s