Peter Mangs hat göddes av nätet

Det här debattinlägget publicerades på SVT Debatt den 8 maj 2012:

***

Enligt polisen finns det flera olika motiv för de 3 mord och 12 mordförsök som Peter Mangs nu står åtalad för. Ändå är det lätt att se en röd tråd. Det handlar om invandringsfientlighet och antisemitism, och en uppfattning om att personer som är judar eller invandrare, eller som agerar som någon i dessa grupper, står för en ondska som bör utrotas.

Anders Behring Breivik kommunicerar, han skriver och talar om vad han gjort och varför. Peter Mangs tiger, även i polisförhören. Ibland håller han för öronen och sjunger, allt ifrån Cliff Richards gamla hits till amerikanska nationalsången, för att stänga ute dem som vill komma åt hans inre. Vi kan därför bara spekulera om varför han agerat som han gjort.

Det är rimligt att tro att Peter Mangs ser sig själv som ett slags riddare för det rätta, precis som Breivik. Det är troligt att han också delar in tillvaron i ont och gott, rent och smutsigt. Att han ser det som ett slags plikt att agera, att ett mord kan vara en reningsprocess. Förutom Behring Breivik går tankarna till John Ausonius, av medierna döpt till Lasermannen – vid något tillfälle köpte Mangs boken om honom − eller för all del en fiktiv person som Robert De Niro i filmen ”Taxidriver”. I filmen säger Robert De Niros rollfigur Travis Bickle bland annat: ”Någon borde rensa upp den här staden. Spola ned den i toaletten.”

Peter Mangs drivs helt klart av något slags främlingshat, och han har surfat runt på invandringsfientliga sajter, exempelvis svenska SD närstående ”Politiskt Inkorrekt” (numera ”Avpixlat”). Antisemit är han nog också, i den förundersökning som blev offentlig idag finns anteckningar där han skrivit: ”Utan judendomen ingen sionism; utan sionism inget Israel. Israel är en ockupationsmakt. De som stödjer Israel gör ett politiskt ställningstagande”.

Å andra sidan betonar han att personer som han anser värda att förfölja inte väljs ut på grund av att de hör till någon viss grupp: ”Personer som förekommer här väljs, granskas eller kritiseras inte för deras härkomst men för deras ideologiska och politiska gärningar.” Vilka politiska åsikter det kan handla om är inte svårt att räkna ut: för mångkulturalism, invandring, rättigheter för judar etc.

Precis som Breivik eller Ausonius verkar han vara ensam, udda, vapenfixerad och fångad i sin egen värld. Ingen annan har lärt dem att hata invandrare, judar, muslimer eller vilka grupper de väljer att fokusera på. Man kan använda en term som självradikalisering. De suger in stämningar, hämtar näring för att göda sitt hat. Numera sker detta ofta via nätet.

De är paranoida, konspiratoriska och söker kontroll i en tid som de uppfattar som kaotisk. Kanske finns en punkt då allt vände, då kriget mot omgivningen började. I Peter Mangs fall kan den punkten möjligen härledas till den stund han fick veta att hans syster dött av en överdos. Mycket pekar på att det var då hans hat mot narkotikahandlare och annan gängkriminalitet i Malmö intensifierades.

Det handlar inte om bristande impulskontroll och oregerliga aggressioner, det handlar om nattsvart precision. Peter Mangs har kartlagt människor i sin omgivning, invandrare, kriminella, journalister, artister. Han har tagit reda på deras adresser, i vissa fall uppsökt deras bostäder inte bara en gång utan i åtminstone ett fall hela fem gånger. Iförd sin specialbeställda väst med fickor för ammunition och annat väsentligt upplevde han kanske en känsla av att vara herre inte bara över sitt eget liv utan även i viss mån över andras.

Att leva eller inte leva. Vilken maktkänsla det måste ha ingett Peter Mangs. Han är en person som tidvis saknat både bostad och arbete och med psykiatriska problem, lägst på alla värdeskalor, ingen alls egentligen. Ändå har han haft makten att beröva andra människor det viktigaste de äger.

Annons