Flera gripna från Svenskarnas parti efter bråk i Malmö

Som väl ingen har missat så var det nya bråk i Malmö i helgen där nazister attackerade vänsterextremister. Mycket verkar oklart kring det exakta händelseförloppet men sex personer skadades och fördes till sjukhus, varav en med livshotande skador. Tre nazister har gripits och är misstänkta för mordförsök. Händelserna i Malmö har utlöst stödmanifestationer, flera hundra personer samlades på Möllevångstorget igår och manifestationer anordnades också i Lund, Jönköping, Göteborg, Stockholm och Umeå.

svenskarnasparti-fana-miniSvenskarnas parti har uppgett att deras medlemmar har varit inblandade, men hävdar att dessa agerade i självförsvar och var i ”numerärt underläge”. Flera av de gripna är kända av polisen, en har tidigare utretts för andra brott än rent politiska som rattfylla, narkotikabrott och häleri. Han har även bötfällts för att ha burit kniv på allmän plats, och en annan av de gripna har bötfällts för att ha burit batong.

529120_10151527733364487_207583353_n (1)Bråken följde på en feministisk demonstration, ”Ta natten tillbaka”, som arrangerades av den socialistiska aktionsgruppen Manga och det syndikalistiska ungdomsförbundet på Möllevångstorget i Malmö på lördagskvällen. Ungefär 200 personer deltog, och allt gick lugnt till. Strax efteråt uppstod bråk en bit därifrån. Syndikalistiska ungdomsförbundet skriver på Motkraft:  ”Det här är vad fascister gör. Om vi inte krossar deras organisationer så kommer det vara så här varje helg, och då kommer det inte bara vara de som aktivt kämpar emot som råkar illa ut, utan även alla andra som inte faller inom ramen för nazisternas ideal.”

De slutar med devisen ”antifascism är alltid självförsvar”, och om inte förr känner jag att här vill jag protestera. Exakt vad som hänt den här gången vet vi inte än men det här kriget som trappas upp, och det gör det från båda håll, för ingenting gott med sig. Jag har skrivit det förr: Nazisterna har blivit aktivare, men inte nödvändigtvis fler. Deras våld måste fördömas, och det sker nu från alla håll. Väldigt få känner någon som helst sympati för vare sig deras politik eller deras metoder. Men våldsam antifascism av det slag som delar av extremvänstern ägnar sig åt är direkt kontraproduktiv och leder bara till en våldsupptrappning.

Se: DN, Sydsvenskan1, Sydsvenskan2Expressen,  Expressen2, Aftonbladet

NYTT: Här är mitt debattinlägg i Aftonbladet som till stor del tar upp samma ämne.

Dessutom pratade jag i Radio Malmöhus (P4) i eftermiddags och uttalade mig i en artikel om Svenskarnas parti Sydsvenskan.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Flera gripna från Svenskarnas parti efter bråk i Malmö

 1. Fredrik Thorsson skriver:

  Jag har svårt att förstå ditt behov av att likställa ”extremister” eller trivialisera extremhögerns våld. Lika goda kålsupare-teorin är ju helt irrelevant. Nazisterna dödar varje år av politiska skäl och de är ett hot mot socialdemokrater, antirasister, syndikalister, invandrare, feminister och så vidare. Att du vill klumpa ihop dessa grupper och kalla dem för ”vänsterextremister” tycker jag är helt uppåt väggarna.

  • annalenalod skriver:

   OK Here we go again…. Jag likställer alltså inte om du läser mig ordentligt och inte bara har dina förutfattade meningar för ögonen. Jag kan möjligen jämföra någon gång, och då ofta i sammanhang där man pratar om grupper över huvud taget som förknippas ibland med våld och terror som islamister och rent kriminella grupper. Då ingår det att man också beskriver olikheterna och vad som är mer eller mindre farligt etc. Jag kritiserar ibland metoderna som används i den antirasistiska kampen. Det måste man få göra.

 2. Bengt Rur skriver:

  Påminner på ett otäckt sätt om vad som hände i Berlin och särskilt förstäderna under 1920-talets senare del och i början av 1930-talet. Gatuslagsmål med nazisternas SA i kamp mot kommunisternas RF. Den senare förkortningen står för Rote Front, vars medlemmar bar uniform och hälsade med ”Rote Front” och höjda knytnävar.

 3. Emil Boss skriver:

  Det som är känt är alltså att personer från svenskarnas parti (de skriver själva att de var där) knivhögg flera personer och därför sitter anhållna. Du påstår att de som fick knivarna i kroppen var extremister och att det var därför de blev knivhuggna. Showan Ebati som namngivits var aktiv i att kämpa mot homofobi i fotbollskulturen. Han kämpar nu för sitt liv på sjukhus. Tycker du inte själv att sitt fokus hamnar helt snett? Jag blir bestört ledsen och arg när jag läser ditt inlägg.

  • annalenalod skriver:

   Exakt vad som hände är såvitt jag vet inte känt. Däremot är förstås resultatet känt och där tycker jag förstås att det är lika vidrigt som alla andra. M;in kommentar handlade om Motkrafts kommentar, inte om någonting annat.

   • Erik Larsson skriver:

    Visar ju bara hur jävla snett ditt fokus är. Du äcklar mig.

   • annalenalod skriver:

    Det här funderade jag först på att inte lägga ut. Men sedan kom jag på att det är väl lika bra att göra det så att folk får se hur otroligt barnsligt och överlägset en del uttrycker sig. Och då ska ni veta att det värsta publicerar jag inte så gör er inget besvär. Det här, ni som orkar läsa mina bloggkommentarer är alltså ännu ett utmärkt exempel på någon som tycker att den som har en annan åsikt än en själv ska hålla käften. Så mycket för demokrati och yttrandefrihet.

 4. Hej!
  Det är ruskiigt det som hände i Malmö och frågan som jag ställer mig, varför ville de demonstrea och varför blev det så kraftiga reaktioner?? Om jag inte missminner mig, så sade en talesman från polisen, att det var personer på den yttersta vänster/högerkanten. Frågan är, om demonstrationer ska förbjudas i framtiden, för oavsett vilken parti, organisation etc, etc som få tillstånd att demonstrera, så blir det bråk både i Sverige elller i ett annat land DET BLIR ALLTID EN INTRESSEKONFIKT beroende på att vi alla är olika, tycker olika känner olika och vill olika. Vilket samhälle få vi till slut, om vi ska följa uppmaningen ”Det här är vad facisterna gör….om vi inte krossar deras organisationer…..etc. etc ALLA MÅSTE VÄL HA SAMMA RÄTT ATT FÅ GILLA ELLER FÅ OGILLA,. ”Det är inte ens fel att TVÅ BRÅKAR.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s