Krutdurk Europa

När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen hösten 2010 var vi ett av de sista länderna i Europa som fick in ett högerpopulistiskt parti i centrala beslutande församlingar. Finns det något att lära från andra länder när det gäller hur man hanterar den här typen av partier?

”Krutdurk Europa” (Bilda förlag) är skriven tillsammans med Mats Wingborg. Vi har besökt några länder med starka högerpopulistiska partier och granskat hur  framför allt arbetarrörelsen har tacklat detta.

Boken handlar om många saker, om kulturer, religioner, minoriteter och asylsökande i Europa. Samt om människors uppfattningar och politiska partiers försök att exploatera rädsla och osäkerhet inför dessa företeelser. Dessutom vill vi reflektera kring motåtgärder, främst kring hur arbetarrörelsen ska kunna bidra till att minska rasism och främlingsfientlighet. Även andra aktörer borde kunna ha nytta av avsnitten om motåtgärder som går igenom tänkbara förhållningssätt och utvärderar vilken nytta man kan ha av att pröva olika vägar i bemötandet av till exempel partier som Sverigedemokraterna.

 Ur innehållet:

* Integration i Europa

* Partierna som står för ökad intolerans

* Strategier mot rasism och främlingsfientlighet

* Arbetarrörelsen i Europa – gemensamma strategier

Det finns ett säljblad från Bilda förlag som kan laddas ner, dessutom en studiehandledning för den som vill genomföra studiecirklar med boken som underlag. Jag och Mats Wingborg har även sammanställt ett dubbelsidigt blad med information om våra föreläsningar kring boken. Boken köps billigast direkt från förlaget, den är betydligt dyrare på nätbokhandlarna.

Annons

2 kommentarer till Krutdurk Europa

  1. Pingback: Ett slutnare Sverige drabbar företagen | Anna-Lena Lodenius

  2. Pingback: Samtal efter Breivik | Anna-Lena Lodenius

Kommentarer är stängda.