NY: Spionjakt i folkhemmet

I oktober 2023 släpptes boken ”Spionjakt i folkhemmet – ett halvsekel med IB-affären”. Som namnet antyder så utkommer den bland annat för att det är femtio år sedan avslöjandet av den tidigare ytterst hemliga militära organisationen IB.

Det har varit en intressant process att försöka gräva djupare i den här uppmärksammade historien och jag tror att bilden av vad som hände ska klarna en del även för den som tidigare tycker sig veta mycket om IB och avslöjandet. Jag har träffat många av de centrala personerna i berättelsen, självklart Peter Bratt och Jan Guillou. Men faktum är att nästan alla vill berätta numera, inte minst flera som arbetade för IB på olika sätt. Det har dessutom kommit flera utredningar som ger olika pusselbitar.

Jag har försökt skriva en berättelse som tar vara på alla spännande och märkliga händelser. Men jag har också velat teckna en bild av människorna och samhället så som det såg ut 1973, en tid som jag själv minns förvånansvärt mycket av.

Det är också spännande att fundera på vad IB-affären säger oss idag mot bakgrund av vad som sker i vår omvärld. Bratt och Guillou bjöd på ett av förra århundradets största journalistiska avslöjanden och de dömdes för spioneri. Sedan ändrades lagen så det hade inte varit möjligt. Nu får vi åter nya lagar som kanske gör att journalister inte kan avslöja viktiga förhållanden. Vad händer om någon publicerar obekväma sanningar om vårt samarbete med till exempel Nato?

Såhär står det i Historiska mediers katalog där de presenterar höstens böcke:

Ett halvsekel med IB-affären

Inbrott, infiltratörer, åsiktsregistrering, en verksamhet finansierad med skattemedel utan att beslut fattats i demokratisk ordning. Listan över anklagelser mot den hemliga organisationen som i medierna kom att kallas IB innehöll en rad allvarliga punkter.

Det har gått femtio år sedan IB-affären briserade och de två journalisterna Peter Bratt och Jan Guillou, som stod bakom avslöjandet, dömdes för spionage och hamnade i fängelse. Spionjakt i folkhemmet är Anna-Lena Lodenius skildring av IB-affären utifrån bland annat intervjuer med flera av de inblandade som berättar om hur IB-affären förändrade deras liv. Hon skildrar också vänstervågen, tiden och samhällsklimatet under några turbulenta år i svensk historia.

Det här är historien om en händelse som inte bara skakade Sverige i sin samtid, utan även väcker frågor om hur långt vi är beredda att gå för att skydda rikets säkerhet – och vilka konsekvenser det får för demokrati och pressfrihet. Frågor som idag fått förnyad aktualitet.”