Åsikter om ”Spionjakt i folkhemmet”

Det börjar dyka upp en del omdömen om min bok om IB-affären Spionjakt i folkhemmet  Den fick fem av fem möjliga i betyg av Bibliotekstjänst, BTJ, vilket förmodligen är en anledning till att den köpts in av många bibliotek. De skrev såhär:

”Anna-Lena Lodenius nya bok Spionjakt i folkhemmet är så nära man kan komma den fullständiga genomgången av IB-affären och dess efterverkningar … Språket är enkelt och upplägget känns lättöverskådligt…Boken är ett mycket bra grävande journalistiskt hantverk.”

Pär Fagerström har skrivit en recension som gått i flera tidningar, bland annat Gefle Dagblad och Norrtelje tidning. Han skriver:

”IB-affären har poppat upp gång på gång genom decennierna. Anna-Lena Lodenius IB-berättelse nu 50 år efteråt är en välgjord summering, ett sorts standardverk som kanske bildar ett avslut (men det är förstås långt ifrån säkert).”

Bloggen Litteraturmagazinet skrev den 17 november 2023:

”Anna-Lena Lodenius ger oss i “Spionjakt i folkhemmet. Ett halvsekel med IB-affären” en god, detaljerad och väldokumenterad genomgång. Det blir en nyttig påminnelse för oss som levde och följde nyheterna på den tiden. Det är också ett viktigt stycke historia för de unga som kanske inte ens har hört talas om vad som hände. Jag uppskattar författarens beskrivning av det politiska landskapet i Sverige.”

Finska statliga mediebolaget Yle skriver på sidan för sin kulturbevakning:

”Mycket av den påföljande debatten i Sverige kom att handla om vad en enskild journalist fick skriva om. Anna-Lena Lodenius för denna diskussion vidare och konstaterar i sin bok att pressfriheten har en avgörande betydelse för att ett demokratiskt samhälle ska bestå. Journalisterna ska inte tjäna staten utan läsarna. Några egentliga avslöjanden om IB-affären bjuder Spionjakt i Foklhemmet inte på. Odramatiskt och sakkunnigt återberättar Anna-Lena Lodenius ändå ett stycke svensk presshistoria och påminner oss om vikten av att försvara det fria ordet. I den bemärkelsen är hennes bok kusligt aktuell.”

Någon negativ recension ska väl också komma och den enda jag sett hittills hördes i SVT Kultur vars Per Andersson menade att jag ger Jan Guillous version av IB-affären. En åsikt jag har väldigt svårt att förstå. Boken innehåller mycket som inte är fördelaktigt för varken Jan Guillou, den tidning han arbetade för eller den politiska rörelse som han hörde till. Samtidigt kan man ju inte komma ifrån att det var ett jättescoop. Men var och en får förstås tycka vad de vill (och läsa slarvigt, om det nu är det han gjort).

”Anna-Lena Lodenius återberättar här historien 50 år senare – men fortfarande på IB-avslöjarnas sätt, med Guillou som den ohjälpligt starkaste berättaren trots att Lodenius lagt ner stort arbete på att prata med andra och plugga dokument. Vitsen med att gå igenom IB-affären 50 år senare skulle väl vara att titta på den med nutida ögon och utsätta de gamla tolkningarna för en respektlös och kritisk prövning. Det är verkligen inte vad Lodenius gör här.”

Några fler exempel på omnämnanden i pressen:

Boken här nämnts på många ställen, att den finns eller så skriver någon en artikel baserad på innehållet och hänvisar till boken utan att avge några omdömen. Här kommer några exempel där det också uttrycks en åsikt.

Tidningen Filter skrev under vinjetten ”Bästa kulturtipsen” i numret som kom oktober/november 2023 (och kommer till rakt motsatt uppfattning om min bild av IB-avslöjarna jämfört med SVT Kultur):

M Magasin nämnde boken i oktober som en av tre rekommenderade fackböcker:

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!