Inför lanseringen av ”Krutdurk Europa”

Så har vi då klarat av bokreleasen för ”Krutdurk Europa”. Det skedde på ABF-huset i Stockholm och det kom ett 40-tal personer. Vi lämnade relativt mycket tid för frågor och gladdes av en kvalificerad publik som ställde många intressanta frågor, framför allt kring ett av bokens huvudteman: hur kan arbetarrörelsen tackla de högerpopulistiska partierna i Europa.

Jag och Mats Wingborg har rest runt i flera länder och försökt ta reda på hur situationen ser ut med bland annat synen på olika minoritetsgrupper som muslimer, judar och romer, förändringar av flykting- och invandringspolitiken, framväxt av högerpopulistiska partier och hur de påverkar det omgivande samhället. Vi har särskilt studerat hur arbetarrörelsen förhåller sig och vilka strategier facket och de socialdemokratiska partierna valt.

De länder vi rest till är Nederländerna, Belgien, Österrike och Ungern. Förra året gjorde vi en liknande rapport om Sverige, Norge och Danmark  som fokuserade särskilt på  högerpopulistiska partier. Vi har även tagit med ett sammandrag av denna rapport (som inte längre går att få tag på i tryckt form) i den här boken.

Vi hoppas att boken kan utgöra ett underlag för ett mer effektivt förhållningssätt. Partier som SD är förmodligen här för att stanna, det är inte säkert att de alltid kommer att ha lika stora framgångar men med tanke på att de finns i nästan samtliga länder i Europa kan vi inte längre vifta bort dem som dagsländor. Förhållningssättet att stöta ut och isolera verkar inte fungera, i längden krävs mer djupgående analyser av vad som lockar deras väljare och hur arbetarrörelsen kan bli ett mer attraktivt alternativ.

Boken finansieras av ABF och ges ut av Bilda förlag. Den går att beställa via förlaget, via nätbutiker som Adlibris och ska även finnas i bokhandeln vad det lider. I höst är det tänkt att bli studiecirklar kring boken och förmodligen dyker då jag och Mats Wingborg, som skrivit boken tillsammans, upp igen för en eller annan föreläsning.

Foto: Martin Kristenson / Omslag: Helena Shutrick

Annons

En kommentar till Inför lanseringen av ”Krutdurk Europa”

  1. skaraborg76 skriver:

    Populister är inte farliga det är därför man pushar fram dom.
    Extremister är farliga och dom vill man inte ha med alls.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s