Hur kan det vara mitt fel att nazister mördar?

Det visar sig nu att det finns högerextremistiska kopplingar till mordet på en 19-åring i Lidköping. Det skriver flera tidningar idag. 19-åringen hade varit försvunnen i en vecka och polisen bärgade hans kropp ur en gödselbrunn nära en väg utanför Skara i förrgår.

Den mordmisstänkte förefaller, förutom att han är nazist, vara en djupt störd person som enligt Aftonbladet varit utsatt för sexuella övergrepp från sin styvfar under hela sin barndom. Han har tidigare åtalats och dömts för ett övergrepp mot samma 19-åring, den gången knivhögg han honom i benet.

Allt detta (och lite till får man förmoda) är mitt och Magnus Sandelins fel anser Anders Svensson som idag skriver följande på sin blogg:

Många debattörer, som exempelvis Anna-Lena Lodenius och Magnus Sandelin bagatelliserar de högerextremas våldsamhet och brott genom att påstå att vänsterextremister är lika våldsamma och brottsliga. Eftersom vänsterextremister inte är det blir resultatet att man medverkar till att dölja och bagatellisera den grova brottslighet som finns i högerextrema kretsar. På så sätt bidrar dessa debattörer till att sådana händesler som mordet på Mikael Andersson sker.

Vet inte om man behöver kommentera sådana stolligheter. Men ok:
1) Jag har aldrig sagt att höger- och vänstersidans brottslighet är vare sig lika omfattande eller lika farlig
2) Även om jag hade gjort det är det väl polisens skyldighet att utreda brott som begås
3) Att nazister begår ännu grövre brott är ingen förmildrande omständighet för brott på vänsterkanten

Sedan en högst privat reflektion. Många av nazisternas brott känns för mig mer som personliga tragedier än som politiska brott. Det här är ytterligare ett sådant. Det samma gäller mordet i Upplands Väsby i höstas som jag tidigare bloggat om.

Tidningsartiklar om detta:
Aftonbladet 1, Aftonbladet 2, DN, GP, SvD, SvD2

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Anders Svensson, magnus sandelin, nazism, nazistmord. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Hur kan det vara mitt fel att nazister mördar?

 1. JG skriver:

  Om man mäter de olika slags extremisternas negativa inverkan enbart i antal utförda våldsdåd som sådana så kommer inte den hela och rättvisa bilden fram. Det är den systematiska slakten på yttrande- mötes- samt demonstrationsfriheten som är långt allvarligare för samhället på lång sikt än enstaka våldsbrottslighet. Och som även skapar desperat våldsbrottslighet från dess motståndare. Vänsterextremismen, och dess krossande av de demokratiska rättigheterna, är i så mån vida överträffande nazisternas enstaka störningar. Inte sällan ställer också större delen av samhället, samt givetvis media, upp bakom denna linje. Minns Folkets Hus i Gbg ’83. Det är vad extremvänstern skulle kalla för ”folkfront mot fascismen”. I själva verket är det ett fult angrepp på demokratin! Ännu har det svenska samhället INTE gjort upp med arvet från ’68. Vi skulle behöva en minst lika grundlig uppgörelse med detta elände som vi haft med kvarvarande nazistiska rester. Men, det skulle knappast ske att t ex sådana som Bosse Schön och anarkisten och kvinnomisshandlaren, tillika med svenskhataren, Hübinette, skulle gräva efter extremvänsterns kopplingar och inflytande i det svenska samhället. Rättvist? Konsekvent? Hederligt? Inte en chans!

 2. Anonymous skriver:

  För säkerhets skull, eftersom Lodenius brukar hävda att aktivister på vänsterkanten kommer ur medelklassen: majoriteten kommer ur arbetarklassen. De är inte bortskämda utan engagerade. Men den högervridna gamla fyrtiotalisgenerationen har bestämt sig för att beskriva dem som överklassungar. Det är fantastiskt. Jag hoppas Lodenius pensionerar sig snart.

 3. Anonymous skriver:

  Jag föredrar att vara fantasilöst ”anonym” mot att välja en signatur och möjligen ge sken av att vara lite mindre anonym.Anna-Lena Lodenius är inget ljushuvud, utan en ganska vanlig representant för den slappa journalistiken. Det är inte hennes fel att nazister mördar (det där är dum retorik, Svensson påstår aldrig något sådant). Men hon är en av dem som grumlar tankar och bidrar till avtrubbning och förmörkelse. Titta närmare på detta. ”Jag har träffat Göran Assar Oredsson några gånger, nazistledaren med Nordiska Rikspartiet för er som minns – de är inte så aktiva längre och han och hustrun Vera börjar bli lite till åren. Han berättade en gång om alla osannolika existenser som söker kontakt när man är nazistledare. Han skrattade mest åt det, och menade att det hade att göra med den bild som medierna gav av partiet. Vilket möjligen är sant. Många passar säkert in där lika illa som på andra håll och försvinner snabbt ut igen. Även den nazistiska ideologin verkar utgöra en lockelse på en del väldigt stukade och störda personer. Vilket inte förringar att det finns nazistorganisationer som uppmanar till våld och brottslighet.”Om detta inte är att bagatellisera och urskulda nazismen, vad är det? För övrigt har jag träffat många ”vänsterextremister”, pratat med dem, umgåtts med dem, och jag kan garantera den trötta och reaktionära Lodenius att de är av ett helt annat virke.

 4. Anonymous skriver:

  Det skulle ju kunna tyda på att vänstern inte är så extrem som ni i ”lika-goda-kålsuparlägret” gör gällande. Och att den militanta högerns svaga position på gatorna i Sverige kommer av att de har blivit bemötta på gatorna och inte bara relativiserade.Nu är väl er uppgift mer att sprida er politiska ståndpunkt – men tycker du verkligen inte att det är att bagatellisera högern att hämta uppgifter från nassars dödslistor och ta till anonyma källor för att likställa extremhöger och vänster? Är det ok att hänga ut gymnasietjejer på lösa grunder eller tyder det på en vänsterkonspiration i media?

 5. Anonym – näst senaste som använde denna signatur (ni är fantasilösa, vore enklare om ni åtminstone hittade på ett namn) verkar missförstått något.Klart att nazister har mördat. Flera gånger. Björn Söderberg, Kode, Klippan, polismorden i Malexander etc. Har aldrig påstått något annat.Däremot finns det såvitt jag vet ingen vänsterextremist som mördat i Sverige i modern tid.

 6. Anonymous skriver:

  det är lustigt att sverige”demokrater” och nazister alltid ska få nazister som begår mord att framstå som ”mer eller mindre okunniga rasister”.

 7. Anonymous skriver:

  Blogvärlden tycks mest vara till för för googlejournalismen. Men hur är det har du svarat på om det var ok att hänga ut gymnasietjejer från en nasselista – eller var det kanske en vänsterkonspiration i medierna?Du sas glömde ju också bort mordet på Björn Söderberg när du sa att ingen dött. Men det är klart det var kanske mest en personlig tragedi av en helt vanlig vilsen mijonärsson från djursholm, Helleklant.http://www.dagenskonflikt.se/petter/bokladan-extremister-talar-ut/

 8. Anonymous skriver:

  Anders Svensson har det inte roligt här i livet. Detta framgår av hans Svensson-blogg. Han har min sympati.Tråkigt att inte någon röd politisk meningsfrände vill offra tid och trösta honom.

 9. Anton skriver:

  Ja herre Gud denna Svensson är bara för mycket. Det tar nog bara ett tag till innan du själv Lodenius blir anklagad för att själv vara medlem i högerextrema grupper av liknande stollar.

 10. Jonas skriver:

  Mördarna är inte nationalsocialister. De är rasister och i alla fall ett par av dem lider av psykiska störningar. Det är lustigt att media alltid försöker få alla mer eller mindre okunniga rasister till att bli ideologiskt motiverade nationalsocialister.

 11. Anonymous skriver:

  det är ganska beklämmande att en nazist ska ge autonoma(?) skulden när en nazist mördar. dessutom är allting politik.

 12. Det är ganska imponerande logik när vänsterextremister skall ge skulden för nazisters opolitiska våld till de få som vågar tala om vänsterextremisternas eget våld!

 13. Jag har träffat Göran Assar Oredsson några gånger, nazistledaren med Nordiska Rikspartiet för er som minns – de är inte så aktiva längre och han och hustrun Vera börjar bli lite till åren. Han berättade en gång om alla osannolika existenser som söker kontakt när man är nazistledare. Han skrattade mest åt det, och menade att det hade att göra med den bild som medierna gav av partiet. Vilket möjligen är sant. Många passar säkert in där lika illa som på andra håll och försvinner snabbt ut igen. Även den nazistiska ideologin verkar utgöra en lockelse på en del väldigt stukade och störda personer. Vilket inte förringar att det finns nazistorganisationer som uppmanar till våld och brottslighet. Men de här fallen vi nu diskuterar verkar ha en mer privat karaktär.

 14. Anonymous skriver:

  det är inte ditt fel att nazister mördar annalena. det är en elak och okänslig attack, särskilt med tanke på att en människa har mist livet. däremot måste samhället lägga resurser på att hitta utsatta människor och ge de den vård de behöver – och det är en resursfråga. då får man inte gå in på stickspår genom att överdramatisera vissa gruppers roll i samhället..

 15. Anonymous skriver:

  Att kommunisterna aldrig någonsin har tvekat att använda våld (mord, misshandel) för att uppnå sina syften ursäktar naturligtvis på intet sätt det spontana eller planerade nazistiska våldet. Till förväxling likt det kommunistiska f.ö.Nazismen är till sin natur en våldslära. Dess företrädare föraktar demokrati och parlamentariska metoder. Jfr Hitlers Min Kamp (org. Mein Kampf),särskilt första delen.

 16. Anonymous skriver:

  Det här har varit uppe tidigare på Anna-Lenas blogg. De flesta av oss – från höger tll vänster – har insett och fortsätter att inse att nazismen och dess organisationer lockar till sig mentalt sjuka, våldsbenägna personer. Vissa av dem är mycket farliga.Kan inte tro annat än att de ledande – och förhoppningsvis någorlunda kloka – inom NSF, SMR och NF också inser detta.

 17. Tobias skriver:

  Svensson är inte riktigt riktig.Han menar att våldsbrott går att sätta på en skala där det är mer okej att använda våld när man är vänster. Snarare är det han som bagatelliserar vänsterextremisternas våld, Den som tar till våld utför en lika oacceptabel akt som vem som helst, endast i uppenbart självförsvar så kan jag försvara att man brukar våld.Honom går det inte ens att ta på allvar.

 18. Charlotte skriver:

  Anders verkar inte tycka att man överhuvudtaget ska tala om problem inom vänstern.På så sätt kan man väl säga att han bidrar till att dessa problem inte behandlas på ett vettigt sätt & därför kan leva vidare & växa obehindrat.

 19. Anonymous skriver:

  Jaså nu går det an att kalla Svensson ”stolle”?!Välkommen i klubben.Han är, som vi säger i Värmland: ”Int rekti i hövve” – som jag tidigare förklarat. 100 procent oseriös.Säfflemannen

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s