En oväntad hälsning från Stieg Larsson

Jag håller på att skriva en text om antisemitism och rotade bland mina böcker i bokhyllan. Drog ut antologin ”Det eviga hatet” och ut trillar ett brev till mig från Stieg Larsson daterat den 5 februari 1993. Känns lite spöklikt, i dessa mailens tidevarv. När fick jag senast ett riktigt brev?

Det börjar: ”Usch, är det redan februari – det känns som om det vore september.” Sedan följer en genomgång av hans vedermödor med att avsluta arbetet med vår uppdatering av boken ”Extremhögern” som kom ut året efter (1994). Han avslutar med att önska att min man hittade hem från en krog som de uppenbarligen suttit på gemensamt eller var för sig i olika sällskap (förmodligen det senare). Ingen av oss minns detaljerna kring detta.

Det har varit mycket Stieg Larsson i medierna igen några dagar med anledning av ett inslag i Uppdrag granskning som bland annat handlade om ett hittills okänt testamente. Detta återfanns egentligen redan strax efter hans död och det är bevittnat. Varför det läggs fram just nu kan man undra. Samtidigt känns det typiskt Stieg på något sätt. Att donera allt han äger till avdelningen av Kommunistiska Arbetarpartiet, KAF – numera Socialistiska Partiet – i Umeå. Jag har ingen aning om vad som var hans sista vilja, så väl kände vi inte varandra. Han levde ju med Eva i många år, även om de inte var formellt gifta. Hans familj såg man aldrig till åren jag hade lite mer kontakt med honom och Eva, det var snarare hennes i så fall.

Men egentligen undrar jag om inte tidningen Expo hade fått rubbet om Stieg fått råda. Fast det är bara en ren spekulation. Framför allt känns det trist att det har blivit ett sådant bråk på grund av hans framgångar som författare.

Artiklar: Aftonbladet, DN, Expressen, SvD,

Bloggar: Robsten, Svensson, Trotten, Mullvaden,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Stieg Larsson. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En oväntad hälsning från Stieg Larsson

  1. Kul att du gillar bloggen!Nej frågan är inte känslig för mig, den var f ö uppe när EU skulle skapa en ramlagstiftning kring hatbrott och rasistiska brott. Då ansåg många att det borde ingå att man lagstiftade mot just förnekandet av förintelsen.Jag anser att man inte ska straffbelägga i det här fallet, och det var väl vad EU också kom fram till om jag minns rätt. Jag tycker så mest för att lagstiftning måste gälla lika för alla och det blir alldeles för komplicerat att ha en sådan lag. Då måste man ju också straffa den som förnekar Gustav Vasa, dinosaurierna etc. Varför man nu skulle göra det, men det är inte min poäng. Det finns villfarelser kring många historiska händelser, det är problemet. Allt sådant kan inte förbjudas (Västgötaskolan, Jesus var en hemlig sektledare etc) Det räcker att ha lagen om hets mot folkgrupp. Om syftet med uttalandet är att hetsa och hota något torde det framgå ändå.Yttrandefriheten bör vara vidsträckt, det ska vara möjligt att säga saker så länge man inte kränker någon. Att förneka Förintelsen kan uppfattas som kränkande, det är jag övertygad om att domstolarna kan tycka.

  2. Anton skriver:

    Hej Anna-Lena !Jag skulle vilja ställa dig en fråga, då jag inte hittat något om detta på din blogg -ännu i alla fall. I vissa länder i Europa (dock ej Sverige) är det ju straffbart attförneka ”Förintelsen” innebärande att inget systematiskt mördande av människor förekom under Andra Världskriget i form av t ex gaskammare tycker du att detta är rätt eller fel ? Jag är medveten om att frågan kan vara känslig, och den är inte ämnad att provocera utan jag är bara nyfiken på vad du tycker i denna frågan. Deborah Lipstadt (som jag utgår från att du vet vem detta är), anser ju t ex att detta är felaktigt medan andra anser det rätt, så vad anser du om detta ?Du behöver ej ge några långdragna insvepande svar för alla vet vad du tycker i frågan utifrån ett historiskt perspektiv, jag syftar på frågan i yttrandefrihetsperspektiv uifrån om sk revisionister (så länge dessa inte kommer med nedsättande fysiska raskommenatarer och liknande).Hoppas du har förstått min fråga. är frågan för känslig så kan du uppge om du ej vill svara på den i alla fall :)Tack för en intressant blogg!MVH Anton

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s