Gammal valpropaganda blir som ny

Hittade en bok på ett bokbord i Almedalen som jag konstigt nog missade när den kom ut i höstas: ”Rösta! Om PR, prylar och påverkan” av Janne Sundling (Stenberg-Schentz Förlag). Utomordentligt kul läsning såhär i valtider.

Janne Sundling har skrivit flera böcker på nostalgitemat och även den här väcker många minnen av barndomens valrörelser till liv, även om den har ett snäppet mer seriöst anslag. Minns folkpartiets halmhattar, ”Det här är Lennart (Daleus)” och ”Skattefria Andersson” (som för all del var före min tid, men jag har sett den på DVD tack vare Peter i Piteå som samlat på sig många roliga valfilmer).

Det kapitel vi fastnade för i kväll när vi satt och bläddrade igenom boken var det som handlar om politisk musik, har samlat på mig en liten hög med låtar inspelade av svenska partier men här finns flera som är nya för mig. Måste genast leta reda på ”Härliga värld” med Thore Skogman som skrevs för socialdemokraterna 1968 och som tydligen lär gå att få tag i. Däremot verkar det knepigare att komma över ”Hej, Socialdemokrat” med Britt Damberg som vann socialdemokratiska partiexpeditionen, 68:an kallad, tävling om bästa kampanjlåt samma år. (Den kallades även ”Nygammalt val (s)” eftersom upphovsmännen även låg bakom schlagervinnaren ”Nygammal vals”).

När jag surfar runt upptäcker jag att bloggkollegan och socialdemokraten Enn Kock, som citeras i boken, skrev om detta på sin blogg redan i höstas. Han delar även med sig av hela texten. Såhär går en av stroferna:

Det är länge sen vi ropade upp till kamp för mat
länge sen vi slokade över tomma fat
den pust som då
fyllde vår klass
och gav kraft åt vårt rättvisekrav
den finns i dag
i den luftmadrass
som bär oss på välfärdens hav.

Låten blev senare parodierad av Hasse och Tage i Mosebacke monarki i sketchen med sossepolitikern som for runt och reciterade ”…till framtidens land, på gummimadrasser” som förstås många sett. Hade ingen aning om att den hade en förlaga.

I likhet med Enn Kock skulle jag gärna vilja höra själva inspelningen, som tydligen drogs in eftersom det skojades så flitigt med den i medierna. Alla tips mottages tacksam skrev Enn Kock och det är bara att instämma.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Britt Damberg, Enn Kock, Janne Sundling, Socialdemokraterna, Thore Skogman. Bokmärk permalänken.