Artiklar i Ordfront magasin

Jag har skrivit många artiklar i Ordfront magasin genom åren, den första publicerades i början av 1990-talet när Maja Hagerman var chefredaktör. På senare år har jag även hoppat in som redaktör på deltid ibland.

Här är några exempel på artiklar som jag skrivit genom åren, i den mån jag hittar mina filer ska jag också försöka lägga ut texterna i sin helhet:

omslag_5_2015* I Ordfront magasin nr 5:2015 fanns en artikel om högerpopulism i de andra nordiska länderna. Den tittar på hur Fremskrittspartiet och Sannfinländarna klarar av att sitta i regeringsställning, och varför Dansk Folkeparti ständigt tackar nej till sådana inviter.

 

 

om feminism* Ordfront magasin nr 2013:3 var ett temanummer om feminism. Jag bidrog med en intervju med  S-kvinnors tidigare ordförande Lena Sommestad.

 

 

omslag 213webbklar* Jag vikarierade som redaktör för Ordfront magasin 2013:2 som var ett temanummer om mänskliga rättigheter. Jag bidrog bland annat med en intervju med Brian Palmer om mänskligt mod.

 

 

om-omslag-web-1204* I nr 2012:4 berättade jag de märkliga historien om hur den gigantiska Stalin-statyn i Prag kom att ersättas av en av Michael Jackson.

 

 

* Hösten 2011 efter terrordåden i Norge och Anders Behring Breivik skrev jag en artikel om hatet mot arbetarrörelsen.

 

 

* Före valet 2010 skrev jag en artikel som fick rubriken ”Sverigedemokraterna – så funkar dom”. (Finns även på denna hemsida.)

 

 

* 2009 skrev jag om omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter i Stockholm. Jag använde mig delvis av mina egna erfarenheter av försöken till omvandling av kvarteret Linjalen på Södermalm och intervjuade några av de drivande, framförallt musikern Johan Johansson.

* 2008 skrev jag också en artikel om Baader Meinhof-ligans danska systerorganisation som i medierna döptes till Blekingegadeligan som rånade mängder av banker och postkontor och skickade miljontals kronor till den palestinska kampen.

* 2008 skrev jag även om lantarbetarna i Skåne och funderade över om vi inte borde börja rättvisemärka även svenska varor med tanke på de usla villkor som erbjuds migrantarbetare inom till exempel grönsaksodling.

* I nummer 3/2008 skrev jag en ledare om bristen på öppenhet och farhågor för tryckfriheten i EU.

* I januari 2007 publicerade Ordfront magasin en intervju som jag gjort med den ryska människorättsaktivisten Ludmila Alekseeva, 89 år och fortfarande i högsta grad aktiv.

 

 

* 2007 besökte jag även Bryssel och skrev en artikel om EU:s bistånd där jag konstaterade att biståndet under den socialdemokratiska regeringen varit influerat av FN:s syn på världen  medan den borgerliga regeringen mest tar intryck av EU:s policys.

* 2006 besökte jag Lidl i Eskilstuna för att träffa en ung kvinna som arbetade fackligt och för att berätta om en ny generation fackliga aktivister.

 

 

* Efter valet 2006 besökte jag Trollhättan som var en av få kommuner där Socialdemokraterna gått framåt och SD:s röster halverats för att ta reda på varför. En anledning var satsningar på att få fler invandrare att gå och rösta.

 

* 2005 skrev jag om hur AMS satsar mycket mer på arbetslösa män än kvinnor, enligt statistik som hämtats ur AMS:s egen databas. Hela artikeln finns här.

 

 

* 2005 gjorde jag också en granskning av mediekoncentrationen och hur Bonniers dominans ökat, den utvecklingen har blivit ännu tydligare sedan reportaget skrevs.

 

 

* Efter Göteborgskravallerna 2001 skrev jag och Per Wikström ett reportage om den nya våldsamma vänstern. Arbetet med artikeln blev grunden för boken ”Gatans parlament” som som kom ut på Ordfront förlag 2006. Läs hela artikeln här.

 

* I februari 2000 publicerades ett stort reportage om främlingsfientligheten i Skåne där jag bland annat intervjuade Sven Olle Olsson, Sjöbopartiet, och många andra lokala politiker som några år sedan skulle gå in i Sverigedemokraterna. Läs hela artikeln här.

 

* I början av 1990-talet skrev jag en artikel om hur flera företrädare för moderaterna hållit föredrag för den högerextremistiska föreningen Ungsvenska klubben som genom åren haft många nazister. Artikeln låg till grund för ett inslag i Kalla fakta i TV4 och återtrycktes i så väl Röd Press som i Grävande journalisters tidning Scoop. Jag har lagt ut den första versionen som ursprungligen var publicerad i Ordfront magasin.

Annons