Uppdateringar av boken ”Vi säger vad du tänker”

PhotoScanMin senaste bok ”Vi säger vad du tänker – högerpopulismen i Europa” kom så sent som i maj. Men ämnet är rykande aktuellt, och det händer ständigt nya saker. Därför kommer här några uppdateringar, korrigeringar av fakta och mer betydelsefulla korrfel. Sidan uppdateras kontinuerligt, det som står här nu gäller för 18 september 2015.

Detta har hänt:

 • Sannfinländarna sitter i regeringen sedan riksdagsvalet senvåren 2015. Partiledaren Timo Soini blev utrikes- och EU-minister.
 • Jean-Marie Le Pen uteslöts ur Front national i september 2015, och bildade ett nytt parti (Rassemblement Bleu-blanc-rouge).
 • I maj 2015 kulminerade den kris i Alternative für Deutchland som jag skriver om i boken. Det ledde fram till att Bernd Lucke, tidigare en av tre partiledare, och ett antal andra personer lämnade partiet. Frauke Petry, som tidigare delat partiledarskapet med Lucke och och Konrad Adam, är nu ensam partiledare. Lucke har varit med och bildat ett nytt parti, Partei Allianz für Fortschritt und Aufbruch, ALFA.
 • Dansk Folkeparti blev största borgerliga partiet i det danska valet i juni 2015, och bjöds in att sitta i regeringen med liberala Venstre. Men nu som tidigare valde partiet att ställa sig utanför alla regeringssamarbeten.
 • Fremskrittspartiet fortsatte att backa i opinionsmätningarna vilket jag skriver om i boken. I kommunvalet i september 2015 fick Fremskrittspartiet bara 9,5 procent, vilket är det lägsta resultatet på  24 år.
 • Marine Le Pen lyckades till sist med att bilda en grupp i EU-parlamentet. I juni 2015 presenterades Europe of Nations and Freedom, ENF, som förutom Front national består av Nederländska Frihetspartiet, PVV, Österrikiska Frihetspartiet, FPÖ, Vlaams Belang från Belgien, polska nya högern, KPN samt Janice Atkinson som uteslutits ur brittiska Ukip. I juli 2015 tillkom den rumänska EU-parlamentarikern Laurentio Rebega, vilket gör att gruppen består av 8 länder, ett mer än vad som är minimikravet.
 • Polska KPN har uteslutit sin tidigare kontroversielle partiledare Janusz Korwin-Mikke, vilket säkert bidrog till att de välkomnades att sitt med i ENF-gruppen, se ovan.
 • Ukip fick bara ett enda mandat i det brittiska valet till parlamentet i maj 2015, trots att partiet hade fått 12 procent av rösterna. Skälet är det brittiska majoritetsvalssystemet. Ukip kom tvåa i valet till åtminstone 90 stolar i parlamentet, men förlorade ändå ett av sina tidigare två mandat. Partiledaren Nigel Farage aviserade först att han skulle avgå, men meddelade sedan att han stannar kvar trots allt.
 • Nyvalet i Grekland i september 2015 innebar i stort sett ingen förändring, Syriza bildade regering med stöd av högerpopulistiska Oberoende greker, Anel.

Korrigeringar:

 • Det har blivit fel med valresultaten för tyska partiet NPD på sidan 127. Valresultaten som det refereras till är när man bryter ner resultaten i valet till förbundsdagen och ser hur människor röstat i ett visst område. I Mecklenburg-Western Pomerania fick NPD över 30 procent i vissa kommuner och i Sachsen nådde NPD nästan upp till 20 procent. (Källa: Schellenberg, Britta: ”Right-Wing Extremism and Terrorism in Germany: Development and Enabling Structures”, ur Melzer, Ralf m fl: ”Right-Wing Extremism in Europe”, Friedrich Ebert Stiftung, 2013, sid 44.)
 • Jag tänkte inte gå igenom ett fåtal korrfel, men tänkte påpeka, om någon undrar, att jag är medveten om att innehållsförteckningen saknar sektionen ”Genombrott” som börjar på sid 135 och sträcker sig fram till sid 194.
Annons

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s