Klädsam ödmjukhet i sverigedemokraternas ledning?

Sverigedemokraterna vill chocksänka vårdgarantin, alltså den tid som sjukvården har på sig att utföra en utlovad vårdinsats, från dagens 187 dagar till 63 dagar. Ett beslut som Björn Söder, sd:s partisekreterare, kommenterar på följande vis i Dagens Medicin .(Citeras även i SvD, men den texten har inte lagts ut på nätet.)

”Det här är en vision. Jag kan erkänna att vi över huvud taget inte kan svara på hur det ska gå till.”

Nej just det. Man kan förstås önska sig vad som helst, men politik handlar om att tala om hur man ska realisera sina drömmar. Något att fundera över, Björn Söder. (Jag tog fotot på Björn Söder vid sd:s riksårsmöte i Karlstad)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Björn Söder, sd, Sverigedemokraterna, vårdgarantin. Bokmärk permalänken.

35 kommentarer till Klädsam ödmjukhet i sverigedemokraternas ledning?

 1. Björn Söder skriver:

  Nja, nu uttryckt jag mig inte så som Dagens Medicin skrev (journalisten har dessutom fel på en rad andra ställen; t ex tyalade jag om ”samhörighet” och journalisten skrev ”stamtillhörighet”. Så kan det gå när inte journalisterna lyssnar bättre…). Jag uttryckte mig så här:”Det här är en vision. Vi kan idagsläget inte svara på hur det exakt skall gå till eftersom vi saknar de utredningsresurser som riksdagspartierna har. Den dagen vi har tillgång till dessa kan vi också se över hur det skall gå till. Men jag är övertygad om att det kan gå.”

 2. Men så läs innantill då – om det är mötet med paret Oredsson du syftar på så ligger det under inlägget ”Hur kan det vara mitt fel att nazister mördar?”!https://www.blogger.com/comment.g?blogID=13131123&postID=771339125794621383

 3. Anonymous skriver:

  Vart tog bloggen om nazistdådet vägen? Det där Lodenius skriver beundrande om en gammal nazist? Jag hoppas många hann se det. Lodenius fick kritik som var exakt. Om hon nu har tagit ner det blogginslaget, så hoppas jag att folk har hunnit kopiera det. Norén har sagt något om Schottenius som stämmer lika bra på Lodenius. Unken och falsk.

 4. z999 skriver:

  Anonym, antirasister är nog förresten så dumma att de tror på vad de själva säger. Ett exempel härNalin Pekgul lämnar förortenNalin Pekgul är inte bara inkvoterad genom de raslagar som gäller inom sossarna utan hon är också en stor mångkulturförespråkare. Liksom övriga antirasister så anser hon att statistik över fakta som presenteras av BRÅ och andra institutioner bara är åsikter.

 5. z999 skriver:

  Anonym:”jag antar du inte tror på vad du skriver själv”Svårt att läsa vad jag skriver? Eller syftar på? Jag skrev att antirasister tror på vad som rapas upp i monologer i sveriges riksdag där de aldrig får något mothugg. Jag syftade på att många antirasister tror att dessa ”argument” är hållbara i en debatt bara för att de är hållbara(?) i den skyddade verkstaden i rosenbad. Det handlade alltså inte om att lita på eller tro på sig själva. Många politiker vet att argumenten i riksdagen inte är hållbara utanför riksdagen. Det är därför de aldrig bor i mångkulturella områden och inte tar debatter.

 6. Anonymous skriver:

  jag antar du inte tror på vad du skriver själv ^^

 7. z999 skriver:

  Anonym:”Så att ta exempel och försöka göra det till en bild för hur samhället ser ut är ju ert paradnummer. När folkpartiet gör samma sak i ett exempel så kopierar de ju er då. men men.”Och det är helt fel och stämmer ingenstans. Vad samtliga antirasister alltid missar är att SD och ND hänvisar till statistik från BRÅ, migrationsverket och andra officiella siffror. Argumentationen bygger alltså inte på jämförelser på det sättet som du påstår. Statistiken från rasisterna och verkligheten försöker sedan antirasisterna argumentera mot med diverse önsketänkande och en massa extremt obekräftade uppgifter om invandrare som har rabblats i riksdagen i oändliga monologer. Antirasisten tror på dessa monologer och ger sig glatt in i debatter med diverse ”rasister” som de förlorar på löpande band.

 8. Anonymous skriver:

  ”När jag företrädde SD i en debatt mot folkpartiet 2000 så försökte deras representant göra en politisk poäng genom att jämföra en svensk knarkare med en påhittad invandrare som utformade WAP-telefoner på Ericsson och fråga vem som var bäst för Sverige. Skall man lägga debatten på detta plan så tycker jag att vi skall fråga oss vad svenska tjejer som blir gruppvåldtagna av invardrarhjorder, och efter det får kläderna och skorna stulna, vinner på mångkulturen. Pizza och kebab är väl svaret på frågan antar jag – och glöm för allt i världen inte att det kom 2.000 valoner hit på 1500-talet och att hälften av dem stannade i Sverige (även om de levde i sina egna samhällen).”nu pratade jag om det så kallade ohederliga konceptet med att ta upp lyckade invandrare som exempel och jämföra dem med misslyckade ”äkta” svenskar. som folkpartiet gjorde i den debatten, men en framträdande del i sd:s och nd:s argumentation är exemplen med de misslyckade invandrarna (som gruppvåldrar). Så att ta exempel och försöka göra det till en bild för hur samhället ser ut är ju ert paradnummer. När folkpartiet gör samma sak i ett exempel så kopierar de ju er då. men men.ni är ju rasister och förstår uppenbarligen inte varken talad eller skriven svenska. kanske är därifrån fetishen kommer?

 9. z999 skriver:

  Tobias:”Anna-Lena, varför påstod du felaktigt i Sveriges Radio här att sd anser att kultur eller religion är något statiskt och som inte kan ändras? Du om någon borde väl veta att sd står för en öppen svenskhet…”Ja, det var väl väldigt fel. Den svenska/västerländska kulturen och svenska normer och lagar är inget självskrivet. En varningssignal är att vi har fått lagstifta mot vissa kulturyttringar numera, som barnäktenskap (1999) och kvinnlig omskärelse. Men detta är bara så länge svenskar är i majoritet och det kommer vi inte att vara i framtiden.

 10. z999 skriver:

  Anonym:”fast det är ju på det planet ni alltid lägger debatten jimmy, så det är väl snarare folkpartiet som kopierar ert koncept då eller?”Nej. Folkpartiet tror att det går att få en lyckad integration, ND tror knappast det. Tyvärr har SD en övertro på assimilering.

 11. z999 skriver:

  A-L-L:”Det jobbar massor med invandrare i vården, alla som har älder anhöriga vet detta. Det gäller inte minst i Stockholm men över hela landet.”Jag vet att det gör det och jag ser det verkligen inte som något positivt. Och det kommer att skapa mer och mer motsättningar i samhället när invandrare blir lika med en underklass som blir predistinerade till lågkvalificerade yrken. Du skrev:”Men nu behöver vi ju lågkvalificerad arbetskraft i vården så invandringen kan mycket väl gå på plus igen.”Det är knappast genom att bygga ut vården som Sverige har byggt upp sin ekonomi. Med en väl utvecklad ekonomi kan vi kosta på oss humaniteten med en större vårdsektor. Med en ekonomi som undergrävs av invandringen så måste det sparas in på vården, vilket görs redan nu. Dessutom så ökar behovet av mer kvalificerad arbetskraft inom vården (samtliga delar av den) genom att det blir mer och mer datoriserat. Och detta är ett växande problem just nu eftsrom man har så många invandrare anställda som inte hänger med i den utvecklingen. Även bland vårdbiträden så växer behovet av att kunna dokumentera sitt jobb på bra svenska. Undrar hur det är att vårdas av folk som knappt kan svenska när man börjar höra dåligt? Eller försöka prata gamla minnen med människor som inte har någon vare sig koppling eller större förståelse för hur det var i Sverige förr?

 12. Tobias Lindgren skriver:

  Anna-Lena, varför påstod du felaktigt i Sveriges Radio här att sd anser att kultur eller religion är något statiskt och som inte kan ändras? Du om någon borde väl veta att sd står för en öppen svenskhet…Jag blir oerhört besviken. Baktalar du alltid sd på det här sättet?

 13. Anonym:Verkligen inte, när det gäller invandringsdebatten så kommer PK-maffian egentligen aldrig med en seriös argumentation.Har du redan glömt Åkesson Vs Sahlin och Andersson Vs Lejionborg?Detta är förklaringen till att samttliga riksdagspartier och hela etablissemanget är så livsrädda för att debattera frågan med nationalistiska partier – man saknar helt enkelt tilltro till sin egen argumentation.

 14. Anonymous skriver:

  fast det är ju på det planet ni alltid lägger debatten jimmy, så det är väl snarare folkpartiet som kopierar ert koncept då eller?

 15. Jag tycker detta fördömande av fakta om invandringens konstnader avvisas utan någon som helst seriös debatt eller källor till uppgifterna.Att det finns invandrare i vården må vara hänt men att ställa detta mot konstnader på över 100 miljarder per år är helt enkelt att ta på allvar i en politisk debatt.När jag företrädde SD i en debatt mot folkpartiet 2000 så försökte deras representant göra en politisk poäng genom att jämföra en svensk knarkare med en påhittad invandrare som utformade WAP-telefoner på Ericsson och fråga vem som var bäst för Sverige. Skall man lägga debatten på detta plan så tycker jag att vi skall fråga oss vad svenska tjejer som blir gruppvåldtagna av invardrarhjorder, och efter det får kläderna och skorna stulna, vinner på mångkulturen. Pizza och kebab är väl svaret på frågan antar jag – och glöm för allt i världen inte att det kom 2.000 valoner hit på 1500-talet och att hälften av dem stannade i Sverige (även om de levde i sina egna samhällen).

 16. Det är ju trevligt att ni försöker hjälpa Björn Söder att räkna. Men poängen var ju att han faktiskt själv inte visste hur ekvationen skulle gå ihop.I övrigt: Man kan plussa utgifter på längden och tvären men så länge inte intäktssidan är med blir beloppen ointressanta. Siffror på uppåt 300 miljarder är hur som helt helst åt skogen. Det jobbar massor med invandrare i vården, alla som har älder anhöriga vet detta. Det gäller inte minst i Stockholm men över hela landet.

 17. z999 skriver:

  se denna länk angående invandrares lönsamhetJag tror faktiskt på en högre siffra än 300 miljarder om man ska räkna in alla kostnader för invandringspolitiken. Återkommer med mer siffror.

 18. z999 skriver:

  A-L-L:”Affärsvärlden gjorde en beräkning på plus och minus för invandringen på 90-talet. De fann att invandringen varit på plus ända fram till lågkonjunkturen i början av 90-talet, därefter något minus men inte dramatiskt.” Det kan jag mycket väl tänka mig att dom har kommit fram till. Den extrema försämringen av arbetsvillkoren och fackets försvagningar hade inte varit möjlig utan en massinvandring som ökar utbudet av arbetskraft.”Anledningen är att varje människa som inte behöver 25 år på sig för att bli vuxen, utbilda sig och börja betala skatt är en enorm vinst för Sverige. Vi tar god tid på oss att bli vuxna, det är dyrt för samhället.” Det där är också att ”argument” från den tiden då antirasisterna kunde rabbla i monologer (före internets genomslag i Sverige). Antirasister har en benägenhet att enbart rabbla positiva gissningar som sedan ramlar ihop som korthus när de kolliderar med verkligheten. I verkligheten är det så att en som växer upp i Sverige inte behöver integreras. Han eller hon har bättre förutsättningar än någon som gått på SFI att klara sig med lite mer än lätt svenska. Svenska ungdomar växer upp med datorer, något som inte är så vanligt i några av de stora invandrarländerna.”Även om en person som kommer hit är improduktiv i några år ger han ändå en intäkt på betydligt kortare tid än den som föds till svensk. Förutsatt att han får jobb. Men nu behöver vi ju lågkvalificerad arbetskraft i vården så invandringen kan mycket väl gå på plus igen.”Gör vi? I Stockholm är det väl fortfarande anställningsstopp inom vården samt ideliga neddragningar. Det stämmer faktiskt inte.Jag har istället farhågor om vi kommer att ha tillräckligt många skattebetalande pensionärer i framtiden för att betala arbetslösheten bland invandrarna.

 19. z999 skriver:

  Gunnar:”Kostnaderna för t.ex. byråkrater på migrationsverket och brottslighet kan fortfarande slåss ut på det samlade antalet invandrare för att se om det blir en rimlig summa. Det betyder givetvis inte att detta gäller för varje enskild person.”Jag anser inte att det ska slås ut på varje enskild invandrare. Om till exempel massinvandringspolitiken stoppas så ska inte enskilda invandrare belastas på något sätt för en politik som de inte har ansvar för.”Du verkar för övrigt göra samma fel som herr Johansson, nämligen att räkna saker dubbelt. Du kan inte både hävda att invandrare är arbetslösa och kostar pengar samt att invandrare gör svenskar arbetslösa och därför kostar pengar…Antingen tar Muhammed Pelles jobb, eller tar han det inte. Det finns ingen anledning att tro att Pelle blir arbetslös bara genom Muhammeds blotta närvaro…”Det där är ett sätt att resonera bland antirasister som har sina rötter ända från 80-talet. Om det bara gällde två personer så vore det naturligtvis orimligt, men det handlar om flera personer samt att Pelle belastas skattevägen för kostnaden om han jobbar.”(däremot kan bägge få jobb, både Muhammed och Pelle behöver ju mat, kläder, prylar. Fler personer medför ökad total efterfrågan och därför ökade möjligheter för den som vill sälja saker)”Det resonemanget skulle inte hålla för att få ett lån på en bank till en företagsidé. Det måste finnas möjlighet till produktion också, annars så skulle ju rätt många uländer vara oerhört rika.”Jag håller med dig att det är ett problem att lågkvalificerade jobb har försvunnit i sådan omfattning som de gjort.” Dom har egentligen inte försvunnit, om räknar den offentliga sektorn. Det är bara det att pengarna har gått till annat än att anställa folk och att man har dragit in på drösvis med tjänster.”Det beror dock snarare på att våra företagsledare tyvärr har skeppat iväg stora delar av vår industri till diktaturen Kina för att lönerna är lägre där.”Delvis, när det gäller vissa lågkvalificerade jobb inom tillverkningsindustrin. ”Arbetskraftsinvandringen under 60-talet var långtifrån enbart ett svenskt fenomen utan förekom i större delen av norra Europa (inkl. Storbritannien). Jag ser inget principiellt hinder för att vi med rätt politik åter skulle kunna ha full sysselsättning.”Visst skulle vi kunna ha full sysselsättning. Om vi gick tillbaka till samma antal invandrare per år som under 60-talet till att börja med, eller helst lägre eftersom det utbudet av arbeten var så stort då.”Om du har något bättre underbyggt än ”bluffberäkningarna” får du gärna presentera det.. Som sagt, det krävs extremt höga kostnader per enskild invandrare för att dina siffror ska stämma (gäller även ditt antagande om att det stora budgetunderskotten i början av 1990-talet skulle orsakats av invandring och inte av konjukturnedgång m.m.)”Jag ska leta så fort jag har tid. Annars så behövs det kanske inte så mycket tankeverksamhet för att förstå vad som händer om man har en hög invandring i samband med en lågkonjunktur.

 20. Affärsvärlden gjorde en beräkning på plus och minus för invandringen på 90-talet. De fann att invandringen varit på plus ända fram till lågkonjunkturen i början av 90-talet, därefter något minus men inte dramatiskt. Anledningen är att varje människa som inte behöver 25 år på sig för att bli vuxen, utbilda sig och börja betala skatt är en enorm vinst för Sverige. Vi tar god tid på oss att bli vuxna, det är dyrt för samhället. Även om en person som kommer hit är improduktiv i några år ger han ändå en intäkt på betydligt kortare tid än den som föds till svensk. Förutsatt att han får jobb. Men nu behöver vi ju lågkvalificerad arbetskraft i vården så invandringen kan mycket väl gå på plus igen.

 21. Gunnar Larsson skriver:

  Kostnaderna för t.ex. byråkrater på migrationsverket och brottslighet kan fortfarande slåss ut på det samlade antalet invandrare för att se om det blir en rimlig summa. Det betyder givetvis inte att detta gäller för varje enskild person. Du verkar för övrigt göra samma fel som herr Johansson, nämligen att räkna saker dubbelt. Du kan inte både hävda att invandrare är arbetslösa och kostar pengar samt att invandrare gör svenskar arbetslösa och därför kostar pengar…Antingen tar Muhammed Pelles jobb, eller tar han det inte. Det finns ingen anledning att tro att Pelle blir arbetslös bara genom Muhammeds blotta närvaro… (däremot kan bägge få jobb, både Muhammed och Pelle behöver ju mat, kläder, prylar. Fler personer medför ökad total efterfrågan och därför ökade möjligheter för den som vill sälja saker)Jag håller med dig att det är ett problem att lågkvalificerade jobb har försvunnit i sådan omfattning som de gjort. Det beror dock snarare på att våra företagsledare tyvärr har skeppat iväg stora delar av vår industri till diktaturen Kina för att lönerna är lägre där. Arbetskraftsinvandringen under 60-talet var långtifrån enbart ett svenskt fenomen utan förekom i större delen av norra Europa (inkl. Storbritannien). Jag ser inget principiellt hinder för att vi med rätt politik åter skulle kunna ha full sysselsättning. Om du har något bättre underbyggt än ”bluffberäkningarna” får du gärna presentera det.. Som sagt, det krävs extremt höga kostnader per enskild invandrare för att dina siffror ska stämma (gäller även ditt antagande om att det stora budgetunderskotten i början av 1990-talet skulle orsakats av invandring och inte av konjukturnedgång m.m.)

 22. z999 skriver:

  Gunnar Larsson:”ok, om vi för enkelhetens skull talar om en miljon invandrare så blir det i så fall 300 000 kr i kostnad per invandrare och år och det ”lågt räknat”…”Njaa, riktigt så enkelt är det inte. Kostnaderna beräknas på invandringen som fenomen och inte på vad varje enskild invandrare kostar. Avvisningarna är väldigt kostsamma till exempel och rätten till advokat vid gränsen för att pröva ens ärende. Byråkraterna på migrationsverket, deras löner. Sjukkostnaderna vid alla våldsbrott drar iväg ganska långt också.Vad som inte tas med i beräkningarna är vad arbetslösa svenskar kostar i vårt nya samhälle där lågkvalificerade jobb inte längre existerar för dessa personer. Såna kostnader går inte att beräkna, men de skulle synas i statsbudgeten.”Vad jag kan hitta när jag söker på internet verkar belopp kring 30 miljarder vara det mer vanliga. Hur mycket det är varje år beror på hur sysselsättningen ser ut, t.ex. på 60-talet medförde invandringen istället ökade inkomster.”Invandringen på 60-talet var så gott som helt europeisk och bidrog till att hålla lönerna nere (och inflationen också). Företagen växte enormt under den här tiden till proportioner som senare blev svårhanterliga när konjunkturerna vände. Nåväl, det går inte att som antirasisterna tror vrida klockan tillbaka och starta ett nytt storkrig i Europa med ett neutralt Sverige som skapar samma förutsättningar. Invandrare på den tiden kom hit därför att det var arbetarens marknad med chans till enorma löner jämfört med övriga Europa. Ändå nådde aldrig den invandringen dagens rekordsiffror, inte ens i närheten.”Enligt http://www.framtidsstudier.se/filebank/files/20051201$133251$fil$048Ti3PL2UIwRJQEBbDG.pdf har påverkan på den offentliga sektorns ekonomi varierat mellan -2% och +1% av BNP. Det är fortfarande mycket pengar, men inga 300 miljarder..”Det där är en extrem bluffberäkning. För att få råd med den extrema invandringen från kriget i forna Jugoslavien i början på 90-talet så genomfördes nedskärningar i välfärden. Detta är förklaringen till att offentliga sektorns del av BNP ser ut som den gör i dessa beräkningar. Och nedskärningarna fortsatte sedan under 90-talet på olika sätt, högkonjunkturen 1996 märktes inte ens av bland större delen av befolkningen så som den borde ha gjort.

 23. Gunnar Larsson skriver:

  ok, om vi för enkelhetens skull talar om en miljon invandrare så blir det i så fall 300 000 kr i kostnad per invandrare och år och det ”lågt räknat”…Vad jag kan hitta när jag söker på internet verkar belopp kring 30 miljarder vara det mer vanliga. Hur mycket det är varje år beror på hur sysselsättningen ser ut, t.ex. på 60-talet medförde invandringen istället ökade inkomster.Enligt http://www.framtidsstudier.se/filebank/files/20051201$133251$fil$048Ti3PL2UIwRJQEBbDG.pdf har påverkan på den offentliga sektorns ekonomi varierat mellan -2% och +1% av BNP. Det är fortfarande mycket pengar, men inga 300 miljarder..

 24. z999 skriver:

  Gunnar Larsson:”Björn Söder kan ju börja med att tala om hur man ska tjäna de 300 miljarderna som z999 nämner på partiets invandringspolitik.” Siffran 300 miljarder är baserad på en beräkning av Lars Johansson. Se denna länkSD ligger väldigt lågt när det gäller invandringens kostnader och hänvisar till positiva(?) och ganska friserade siffror därför att det är ”livsviktigt” för trovärdigheten. Om du kollar länken jag la så ser du att beräkningen är 6 år gammal ungefär samt att det finns replik från två nationalekonomer vars karriär är beroende av att de är positiva till invandringen. Dom har beräknat siffran 30 miljarder. Den siffran är alltså beräknad innan invandringen slog svenskt rekord år 2006. Vad dom inte tar med är sidoeffekter av brottslighet och dom beräknar inte skatter efter solidaritetsprincipen. Dom beräknar efter att invandrarna enbart betalar för sin kostnad och inte betalar en massa andra gemensamma kostnader.

 25. Gunnar Larsson skriver:

  Björn Söder kan ju börja med att tala om hur man ska tjäna de 300 miljarderna som z999 nämner på partiets invandringspolitik. Gärna direktsänt, på bästa sändningstid…

 26. Svenska Dagbladet – absolut.Har klippet framför mig till och med. Men de lägger ju inte allt på nätet. Tack däremot för länken till Dagens Medicin. Tar mig friheten att ändra blottexten och lägga in en länk.

 27. z999 skriver:

  Tobias, det kändes befriande på något sätt att läsa SD’s sjukvårdspolitik. Det här är något som man borde anstränga sig att gå ut mer offentligt med.

 28. Tobias Lindgren skriver:

  Anna-Lena, är du säker på att det var i Svenska Dagbladet du såg citatet? När jag söker i Mediearkivet hittar jag det endast i Sundsvalls Tidning (ST) från i torsdags (29/5). Kanske har det inte indexerats än, eller så har Anna-Lena flyttat till Sundsvall.

 29. z999 skriver:

  TF:”Ja, alla vet förstås att herr Windeskog är SD:s vassaste ideolog genom tiderna”Ja, det kanske han är. Jag kommer inte på någon bättre så här på rak arm.

 30. z999 skriver:

  Det är en ganska kvalificerad gissning att vårdgarantitiden sjunker från 187 dagar till 63 dagar med SD’s politik utan att det behöver ändras på så mycket. Troligtvis blir den ännu kortare. Det är väl annars ganska rimligt att SD anger visioner om hur de c:a 300 miljarderna ska användas som man spar in på invandringspolitiken. Det är stor skillnad på att utlova reformer utan att ange varifrån pengarna ska tas och det har inte Björn Söder gjort här. För SD’s del gäller det omvända mot andra partier, man kommer att ha mer pengar än det finns reformer att genomföra.

 31. TF skriver:

  (Ja, alla vet förstås att herr Windeskog är SD:s vassaste ideolog genom tiderna)Klarsynt analys av dig, Anna-Lena. Både politik och demokrati tjänar på klarare demarkationskriterier än vad som används i politiken idag. Precis som Roger skriver ovan så kan du säga nästan samma sak om mycket av vad både Alliansen och Kartellen pratar om.

 32. Roger Svensson skriver:

  Nåja, nu befinner sig ju Björn Söder i väldigt gott sällskap. Det hör ju inte direkt till ovanligheterna att politiker ger löften utan att konkretisera hur det hela skall finasieras …

 33. Ja nu har väl inte just Björn utmärkt sig som partiets allra vassaste ideolog…

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s