Tyska euro-skeptiker väljer sida i Bryssel

SONY DSC

Goetz Froemming, är lärare och stod på listorna för Alternativ für Deutchland i senaste valet till förbundsdagen (partiet kom inte in). Beatrix von Storch är jurist och tog ett av partiets 7 mandat i EU-parlamentet. Foto: Anna-Lena Lodenius

Beatrix-von-Storch-Titel-12-mit-Claim1Så kom då nästa nederlag för UKIP:s ledare Nigel Farage: Euroskeptiska Alternativ für Deutchland, AfD, som kom in i EU-parlamentet för första gången, går med i ECR (European Conservative and Reformist Group) som domineras av brittiska Tories. De gör alltså sällskap med  bl a Dansk Folkeparti och Sannfinländarna som nyligen meddelade att de också valt denna grupp framför Farages EFD, Europe for Freedom and Democracy, där de tidigare varit med.

Jag träffade AfD när jag var i Berlin för en tid sedan, och beslutet förvånar mig inte. AfD riktar framför allt in sig på att Tyskland ska lämna euron. Det är ett parti som skapats av akademiker, men som också kan kritisera det mångkulturella samhället, fast då mer av ekonomiska än biologiska orsaker, och som ofta intar konservativa ståndpunkter i synen på familj, jämställdhet och homosexualitet. Beslutet att ta med den tyska uppstickaren AfD i ECR lär dock irritera Angela Merkl som via David Cameron försökt få Tories ledamöter att rösta nej, men det gjorde de inte.

Ska bli intressant att se hur partiets utvecklar sig, jag har förstått att diskussionerna kring grupptillhörigheten  i Bryssel har varit heta och nästan hotat splittra partiet (hittar inga bra källor på detta, tipsa mig gärna). Juristen Beatrix von Storch, partiets viktigaste kvinna som nu fått en av partiets 7 platser i EU-parlamentet, och läraren Goetz Froemming, som stod på partiets listor till valet till senaste förbundsdagen (partiet kom inte in) var framför allt bestämda på att AfD aldrig kan tänka sig att samarbeta med Marine Le Pen.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s