SD riskerar att bli grupplösa i EU

I natt kom rykten från flera håll om att Marine Le Pen nu lyckats få ihop sin grupp i EU-parlamentet (European Alliance for Freedom, EAF). Den kommer i så fall, om uppgifterna stämmer, att bestå av Front Nationals 24 ledamöter, Österrikiska frihetspartiets (FPÖ) 4 ledamöter, Vlaam Belang (Belgien) 1 ledamot, Italienska Lega Nord med 5 ledamöter, Nederländska frihetspartiet (PVV) 4 ledamöter samt de två senaste korten i leken: Polska kongresspartiet Nya rättigheter (Kongres Nowej Prawicy) med 4 ledamöter och Litauiska Lag och rättvisa (tvarka ir teisungumas) – 1 eller 2 ledamöter. (Källa bl a: EU-bloggen som bl a citerar Europolitics, Andreas Johansson Heinö på Twitter)

Problemet är antalet länder, det krävs 7, inte antalet ledamöter, eftersom Marine Le Pen fick så många mandat (24) var kravet med 25 mandat lågt ställt. Även UKIP fick så många mandat, också 24, att det är länderna, inte mandaten, som det riskerar att falla på.

SD:s Kent Ekeroth, som varit med i förberedelserna av EAF-gruppen, har hoppat av och SD har ju meddelat att de snarare vill samverka med brittiska UKIP och Nigel Farage. Men den gruppen, EFD – Europe for Freedom and Democracy, tycks ha allvarliga problem. Både Sannfinländarna och Dansk Folkeparti har gått över till ECR (European Conservative and Reformist Group). Dessutom har Farage förklarat att han anser samarbete med SD osannolikt. I dagsläget är EFD långt från de 7 länder som krävs, han har träffat Beppe Grillo (femstjärnerörelsen) och tjeckiska Fria Medborgarpartiet har också nämnts. Farage har varit tydlig med att han inte vill att grupperna (EAF och EDF) förenas (se t ex Telegraph). Men sista ordet är väl inte sagt än, olika partier kan ändra sig (t ex lämna Le Pen för att återvända till Farage) och partier som ännu inte tagit ställning kan bli avgörande.

 

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till SD riskerar att bli grupplösa i EU

 1. Pingback: Petterson & Bendel och bilden av juden i svensk film | Anna-Lena Lodenius

 2. Tomas Johansson skriver:

  Nu har vi ju facit, det ordnade sig till slut för SD! Slutet gott allting gott!

  • annalenalod skriver:

   Jag har inte bloggat om detta eftersom så många andra skrev. Men jag skriver mer så småningom och antagligen gör jag väl något blogginlägg också. Semester etc …. ; )

 3. villacalifornia skriver:

  Reblogga detta på Villa California och kommenterade:
  Vi får väl se vart detta tar vägen…

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s