Energifrågan får EU att fjäska för Azerbadjan

Samtidigt som vi hissar Loreen för att besöka regimkritiker vid sidan av repetitionerna inför Eurovison Song Contest i Azerbadjan ikväll kan vi gott kritisera de som inte höjer rösten. Jag tänker på alla de andra svenskar som skor sig på en korrupt och maktfullkomlig regim som Anders Bagge, som skrivit landets bidrag i tävlingen i flera år, Rennie Mirro som gjort koreografin och även designern Lars Wahlin som lånats in för kläderna. Sverige bidrar till och med med körsångare.

Det sparas inte på kostnaderna, Rennie Mirro uttalade sig i gårdagens Expressen (endast i papperstidningen) om att satsningen kan kosta miljoner, inga utgifter ifrågasätts (och inte heller svenskarnas arvoden kan man förmoda). Azerbadjans regering vill bli respekterade och få en normalare relation till omvärlden. Att det finns folk som villigt tar betalt för att putsa upp fasaden stinker.

EU gör inte heller mycket för att ställa krav. Azerbadjan är ett viktigt land i planerna på en alternativ pipeline för gas för att bryta det ryska monopolet. Se dagens SvD som intervjuat EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M), som är medlem i EU-parlamentets särskilda delegation för Azerbajdzjan. Han är tydlig med sin inställning i frågan:

– Det är bra att Loreen har träffat människorättsorganisationer i Azerbajdzjan, en eloge till henne. Men det stora ansvaret för att föra fram kritiken borde ligga på institutionerna.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.