Ska vi verkligen skicka en hög simmare till Moskva?

Vi har nu analyserat startfältet inför morgondagens final i melodifestivalen. Dottern gjorde mig uppmärksam på att bland favoriterna finns flera som påminner om figurerna i The Sims-spelen. I synnerhet Måns Zelmerlöw, men även Agnes, påminner starkt om simmare. Det är något med det här perfekta, rena, glänsande och rätt opersonliga. Vi känner igen det från program som Idol som fostrar artister som belönas om de kan låta och se ut nästan som sina amerikanska idoler. I bästa fall blir de duktiga coverartister (om de inte har samma personliga integritet som Amanda Jensen, vilket få har).

Sedan har vi då de udda inslagen i årets startfält som tilldrar sig ovanligt mycket uppmärksamhet: Caroline af Ugglas och Malena Ernman. Otis Redding-doftande 60-talssoul mot opera-schlager. Jag gillar det förra bättre. Men faktum är att även Malena Ernman har en av få låtar som man minns efter att ha hört den. Vad som går hem i Europa tycker jag vi ska strunta i, det går i alla fall inte att kalkylera med. Det som alltid funkar är en bra låt, det brukar räcka över kulturgränserna. Jag hoppas att Barbie och Ken får stanna hemma. Länge leve det personliga uttrycket.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Agnes, Caroline af Ugglas, ESC 2009, Malena Ernman, Måns Zelmerlöw, melodifestivalen, The Sims. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Ska vi verkligen skicka en hög simmare till Moskva?

 1. Bimbo Boy skriver:

  Vad kul med fler som gillar Sims-spelen. Längtar efter 3:an. 🙂

 2. ”Men: Jag har aldrig ställt som krav att de inte ska vara med. Det är inte jag som bestämmer sådant. Det gör redaktionen.”Nja, riktigt så enkelt är det ju inte. I hur många debatter i TV och radio har inte en tänkt motpart ställt som ultimatum att SD eller ND inte skall få medverka.Om du och Mats inte gjorde det så är det ju hedersamt, men samtidigt visar det ju att SVT och SR i aktuella fall helt enkelt inte vill att SD skall ha grundläggande demokratiska rättigheter, det vill säga möjligheten att försvara sig mot angrepp.

 3. Det vora till att börja med inte alls självklart om det varit vilket annat parti som helst. Kan erinra mig flera sådana inslag. Inte turnerade Persson runt till alla medieföretag när Fichtelius gjort bok och film om honom, t ex. Men: Jag har aldrig ställt som krav att de inte ska vara med. Det är inte jag som bestämmer sådant. Det gör redaktionen.

 4. ”Vem som debatterar i SVT får du fråga dem om, det är ingenting som jag råder över.”Hade du och Mats ställt upp om Jimmie varit med i studion, vilket ju vore självklart om ni skrivit en bok om vilket annat parti som helst?

 5. Det var ju intressant att du kom att tänka på allt det här när du lyssnade på Melodifestivalen. Eller slarvade du in på det här inlägget av andra skäl?När är det nog? Kan man svara på en sådan fråga? Aldrig antar jag. Det finns väl alltid plats för människor som vill komma hit. Sedan beror det ju på vilka behov de har, flyktinginvandringen är reglerad för att vi ska mäkta med ekonomiskt etc, och vi har vissa regler kring arbetskraftsinvandring av arbetsmarknadspolitiska skäl. Men när folk väl är etablerade spelar det väl ingen roll hur många invandrare vi har i landet.Vem som debatterar i SVT får du fråga dem om, det är ingenting som jag råder över. Det är väl i och för sig ganska ofta man diskuterar saker utan att den eller det som det handlar om är med i studion. Inte bjuder de väl in Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt varje gång man pratar om deras partier heller. Åkesson och de andra syns ofta i medierna nuförtiden. Du är paranoid.

 6. Anonymous skriver:

  annajag ställde en fråga till dej ang invandringennär tycker du att det är nog med invandring?eller är det aldrig nog?vad ska hända med sverige för att taket är nått för dej alltså?NÄR TYCKER DU ATT DET ÄR NOG MED INVANDRING???????finns det någon gräns för dej och en sakt till-jag har inte sett soff-mys-programmet men det lär ha varit sä att man pratade om din bok och att man inte bjudit in någon från sd som fick tala från sd,s sida-om det var så (och det är inget som förvånar mej det har hänt vid ett flertal tillfällen)TYCKER DU ATT DET ÄR JUSTE ATT GÖRA SÅ?????????????pelle

 7. Om det inte var pinsamt nog att jag såg själva tävlingen så gillade jag vinnarlåter rätt mycket. Jag måste bli gammal.Eller så sitter det latent i Windeskoggenerna, min faster Berit blev under fredagen intervjuad i P1 på ämnet att hon och hennes man är landets största festivaltöntar och inte har missat en enda deltävling eller final under hela 2000-talet.

 8. Calle Fridén skriver:

  Och sen sopade Malena banan med de andra. Vilket var totalt förväntat – även för ett otränat öra är skillnaden så uppenbar (och nej, jag har inget otränat öra, född i en musikantfamilj) att det inte var nåt att snacka om. Dessutom en låt man kommer ihåg!

 9. Det låter lockande, ska överväga det. Man måste ju skåda simmarna på närmare håll. Lite machocism över projektet men brukar ändå vara kul. Men det ska vara chips. Och poängberäkning.

 10. Rädda Linjalen skriver:

  Skälv skiter jag egentligen i vilket, men jag gillar Caroline. Både som kul polare, som anti-idol och som levande människa av kött och blod.Att dessutom ha den goda smaken att uppträda utan en massa fåntrattiga dansare ger ytterligare pondus. Jag minns inte om låter har tonartshöjningar. Har den det inte tar jag tillbaks alltihop.Hemma hos oss med Sanna Carlstedt i morgoin finns vi. Det brukar bli ystert. Barskåpet är digert. Be there or be square. Hjärtligt välkommen om du inte har andra planer Anna-Lena!Pussar!Johan & Annelie

 11. Per-Anders skriver:

  Håller med om att Caroline af Ugglas höjer sig över mängden. Men ibland känner man sig som ett Ufo för att man tycker så…

 12. Bimbo Boy skriver:

  Jag hejar på Alcazar. Tål inte Caroline. 🙂 Fått mycket skit när jag har bloggat om henne.

 13. Mike skriver:

  Du är ju helt fläng, för tusan.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s